ماهنورد شرکت «اینتیوتیو ماشینز» مستقر در هیوستون آمریکا، دور ماه حرکت کرد تا اولین حضور آمریکا روی ماه در بیش از نیم قرن گذشته و همچنین نخستین کاوش توسط بخش خصوصی را رقم بزند.
این ربات شش پا که «اُدیسه» نام دارد در نزدیکی قطب جنوبی ماه فرود میآید و مجموعهای از ابزارهای علمی را برای ناسا و چندین مشتری تجاری دیگر حمل میکند و برای هفت روز کار با انرژی خورشیدی طراحی شده است.
این ماهپیمای بدون خدمه شش روز پس از پرتاب توسط موشک فالکون ۹ «اسپیس ایکس» از مرکز فضایی کندی ناسا در کیپ کاناورال، فلوریدا، در حدود ۹۲ کیلومتری بالای سطح ماه در حال چرخش بوده است.
این شرکت گفته است که « اُدیسه» در فاصله ۳۸۴ هزار کیلومتری از زمین در شرایط عالی دور ماه میچرخد و دادههای پرواز و تصاویر ماه را به مرکز کنترل این شرکت در هیوستون میفرستد.
اگر فرود این ماهپیما با موفقیت انجام شود، این مأموریت نخستین فرود کنترلشده آمریکا روی سطح ماه از زمان آپولو ۱۷ در سال ۱۹۷۲ خواهد بود.
تا به امروز، فضاپیماهای چهار کشور دیگر - اتحاد جماهیر شوروی سابق، چین، هند و اخیراً در ماه گذشته، ژاپن روی ماه فرود آمدهاند. آمریکا تنها کشوری است که انسان را به ماه فرستاده است.
موفقیت اودیسه همچنین اولین «فرود نرم» روی ماه توسط یک وسیله نقلیه تجاری تحت برنامه «آرتمیس» ناسا خواهد بود.
ناسا قصد دارد اولین خدمه آرتمیس خود را در اواخر سال ۲۰۲۶ به عنوان بخشی از اکتشافات طولانی مدت رویماه و زمینهتی برای پرواز انسان به مریخ فرود آورد.
ماه گذشته، ماهپیمای یک شرکت دیگر به نام «آستروباتیک تکنولوژی»، در مسیر خود به ماه، اندکی پس از قرار گرفتن در مدار در هشتم ماه ژانویه دچار نشت سوخت شد.
این ماهنورد در آخرین لحظات بازگشت پس از مأموریت ناموفق به ماه در جو زمین منفجر شد. این نخستین ماهنورد آمریکایی در بیش از نیم قرن گذشته بود که به فضا پرتاب شده بود.
پیشتر تلاشهای دو شرکت فضایی خصوصی اسرائیلی و ژاپنی در فرود بر ماه ناکام مانده بود.