لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۵ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۱۳

ممنوعیت ورود مهاجران به آمریکا: از کارتر تا ترامپ


مقاله ای از پاتریک فرای برای نشریه اینکویزیترر

جیمی کارتر رییس جمهوری پیشین آمریکا از بسیار جهات شخصیتی جنجال برانگیز بود، اما گفته های اخیر دونالد ترامپ در مورد مهاجران باعث شده است که شیوه برخورد کارتر با مهاجران ایرانی در دوره بحران گروگانگیری دیپلمات های آمریکایی به گونه ای دیگر مورد توجه قرار بگیرد.

یک هفته پس از تیراندازی مرگبار در شهر سان برناردینو در ایالت کالیفرنیا و روشن شدن این که یکی از تروریست ها با ویزا وارد آمریکا شده بود، دونالد ترامپ، کاندیدای پیشتاز جمهوریخواهان در انتخابات مقدماتی ریاست جمهوری آمریکا، در طرحی خواستار ممنوعیت کامل ورود مسلمانان به آمریکا شد. گروهی او را برای این طرح پیشنهادی اش با هیتلر مقایسه کردند، اما گروهی دیگر در شبکه های اجتماعی مقایسه ترامپ با جیمی کارتر را مناسب تر دانستند.

ترامپ در دفاع از خود به رفتار فرانکلین روزولت، رییس جمهوری وقت آمریکا در زمان جنگ جهانی دوم، در برابر آلمانی ها، ایتالیایی ها، و ژاپنی ها، اشاره می کند. دونالد ترامپ هنگام ارائه این طرح در سالروز حملات پرل هارپر به آمریکا پرسیده بود، چرا در حالی که رؤسای جمهوری پیشین آمریکا اقداماتی مشابه انجام داده اند با او برخوردی تحقیر آمیز صورت می گیرد.

ترامپ گفت: "به آن چه روزولت سال ها پیش انجام داد نگاه کنید. او یکی از مورد احترام ترین روسای جمهوری آمریکا است. آن چه او انجام داد به مراتب بدتر بود."

اقدامات دولت جیمی کارتر در برابر مهاجران ایرانی هم می تواند نمونه تاریخی مرتبطی باشد. کتاب "ایرانی ها در تگزاس: مهاجرت، سیاست، و هویت قومی" آن چه در آن زمان اتفاق افتاد را توضیح می دهد:

ترامپ در دفاع از خود به رفتار فرانکلین روزولت، رییس جمهوری وقت آمریکا در زمان جنگ جهانی دوم، در برابر آلمانی ها، ایتالیایی ها، و ژاپنی ها، اشاره می کند.

"اخراج دیپلمات های ایرانی و نظامیان ایرانی در حال آموزش از آمریکا یکی از عناصر برنامه چهار گانه ای بود که توسط کارتر برای اعمال فشار بر ایران اعلام شد. بخش های دیگر این برنامه شامل برقراری تحریم های جدید تجاری علیه جمهوری اسلامی، توقیف دارایی های حکومت ایران در ایالات متحده، محدودیت های بیشتر بر صدور ویزا برای ایرانیان خواهان ورود به آمریکا، و ابطال ویزاهای صادره برای ایرانی های ساکن آمریکا بود ... بر مبنای طرح ویزای دولت کارتر، ایرانی ها تنها در شرایط بسیار اضطراری پزشکی و پناهندگی سیاسی امکان ورود به خاک آمریکا را داشتند. دستورالعمل کارتر باعث شد، خطوط هوایی آمریکا در لندن از پذیرش ایرانیان مسافر به مقصد آمریکا سر باز بزنند. این طرح واکنشی به نگرانی ها از ورود احتمالی تروریست های ایرانی به ایالات متحده بود."

تفاوت آشکار میان اقدامات تاریخی کارتر و طرح ترامپ در این است که دولت کارتر یک ملیت را هدف گرفته بود، نه یک مذهب و ایدئولوژی را. اما دولت کارتر زمانی که درباره دادن اجازه ورود به آمریکا و ماندن در این کشور درباره ایرانیان تصمیم می گرفت آن مسائل را هم در نظر داشت.

گزارشی از روزنامه واشنگتن پست از سال ۱۹۸۰ نشان می دهد که دولت کارتر تنها در صورت "وجود دلایل قطعی بشر دوستانه یا جایی که منافع ملی مقرر کند" ویزای صادره ایرانی ها را دوباره تایید می کرد. وزارت خارجه دولت کارتر برای روشن شدن این امر اعلام کرد که "نگرانی ها از تحت پیگرد قرار گرفتن افراد به دلایل مذهبی یا سیاسی در ایران به عنوان دلیلی موجه برای تایید دوباره ویزای افراد در نظر گرفته می شود."

تفاوت آشکار میان اقدامات تاریخی کارتر و طرح ترامپ در این است که دولت کارتر یک ملیت را هدف گرفته بود، نه یک مذهب و ایدئولوژی را.

ممکن است گفته شود این یک قیاس مع الفارق است، اما این مقایسه نشان می دهد که یک رییس جمهوری پیشین آمریکا مساله مذهب را در صدور اجازه ورود افراد به آمریکا در نظر گرفته است. اما پرسش این است که آیا دونالد ترامپ درباره جلوگیری موقت از ورود هر کس که اظهار کند مسلمان است حق دارد یا خیر.

حتی اگر طرح ترامپ توسط کنگره آمریکا به اجرا گذاشته شود مساله تقیه وجود دارد و بر مبنای آن مسلمانانی که احساس خطر می کنند می توانند ایمان خود را کتمان کنند. بر این مبنا اعضای گروه های تروریستی اسلامی ممکن است اعتقادات خود را برای رسیدن به خاک آمریکا تکذیب کنند.

در هر صورت، برخی مسلمانان آمریکایی از این که باورهای دینی شان چنین زیر ذره بین قرار بگیرد ناخشنودند؛ حتی اگر این کار توسط باراک اوباما رییس جمهوری کنونی آمریکا، و نه دانالد ترامپ صورت گرفته باشد. اوباما گفته بود با مسلمانان نباید رفتاری متفاوت داشت، اما از رهبران مسلمان خواسته بود در "ریشه کن" کردن ایدئولوژی متمایل به داعش، القاعده، و دیگر گروه های تروریستی کمک کنند. جه جانسون وزیر امنیت ملی ایالات متحده نیز چنین درخواستی را مطرح کرده بود، اما بعضی مسلمانان چون لیندا سرسور، این ایده را اهانت بار می دانند.

برخی مسلمانان آمریکایی از این که باورهای دینی شان چنین زیر ذره بین قرار بگیرد ناخشنودند؛ حتی اگر این کار توسط باراک اوباما رییس جمهوری کنونی آمریکا، و نه دانالد ترامپ صورت گرفته باشد.

لیندا در مصاحبه ای با رادیو ان.پی.آر در آمریکا می گوید: "ما از هیچ جامعه مذهبی دیگری نمی خواهیم برای محکوم کردن اقدامات خشونت باری که افرادی از درون آنها مرتکب شده اند، دست به اقدامی بزنند. این واقعیت که مساله فقط متوجه جامعه مسلمانان است برای من قابل پذیرش نیست."

همه با او موافق نیستند. باب مارو رییس کمیته روابط دولتی در انجمن مسلمانان سراسر منطقه دالس در شمال ویرجینیا می گوید، هم دین های او باید در شناسایی ایدئولوژی های متمایل به تروریسم کمک کنند: "ما با این افراد از نزدیک در تماس هستیم. احتمالا زمان آن رسیده است که اگر چیزی غیرعادی ببینیم، با کسی درباره آن حرف بزنیم."

آیا فکر می کنید منصفانه است که دولت آمریکا بر مبنای مذهب و ایدئولوژی افراد اقداماتی را در قبال شان اتخاذ کند؟ درباره طرح پیشنهادی دونالد ترامپ با توجه به تاریخچه اقدامات جیمی کارتر چه فکر می کنید؟

* برگردان فارسی این مقاله تنها برای آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.

XS
SM
MD
LG