لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۴۳

مواجهه جان کری با نگرانی کشورهای عرب پس از توافق هسته‌ای ایران


میزبانان عرب جان کری این نگرانی را منعکس کردند که حتی با رفع تهدید هسته‌ای، سپاه پاسداران ایران در همه جا فعال شده است
میزبانان عرب جان کری این نگرانی را منعکس کردند که حتی با رفع تهدید هسته‌ای، سپاه پاسداران ایران در همه جا فعال شده است

مقاله‌ای از دیوید سنگر در نیویورک تایمز

جان کری وزیر خارجه آمریکا، یک سال پس از رسیدن به توافق بر سر اصول برجام، خود را با چالش‌های جدیدی از سوی تهران روبرو می‌بیند: ایران ضمن عمل به متن توافق هسته‌ای، آزمایش‌های موشکی، ارسال سلاح به یمن، و مداخله در سوریه را شتاب داده است.

جان کری این هفته برای شرکت در نشست شورای همکاری خلیج فارس به منطقه رفت تا با یک مجموعه جدید از طرح های دفاع موشکی و سایبری به متحدان اش اطمینان خاطر بدهد. اما او مجبور شد با یکی از دیپلمات‌های ارشد امارات متحده عربی وارد مجادله شود؛ دیپلماتی که می‌گوید تهران امروز از هر زمان دیگری خطرناک تر است.

وزیر خارجه آمریکا معتقد است ایران بدون سوخت هسته‌ای یا قابلیت تولید آن، به مراتب خطر کمتری نسبت به گذشته است.

اما میزبانان او این نگرانی را منعکس کردند که حتی با کنار گذاشته شدن تهدید هسته‌ای، سپاه پاسداران ایران در همه جا فعال شده است.

جان کری ضمن تایید این نگرانی‌ها، طی بازدید از ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا در بحرین، از چهار مورد توقیف کشتی های حامل محموله تسلیحات ایران به مقصد یمن آگاهی پیدا کرد.

وزیر خارجه آمریکا با تاکید بر امید واشنگتن به تغییر رفتار ایران در خاور میانه در طول زمان از اختلاف نظرهای آشکار درون ایران بر سر ادامه راه دیالوگ و مذاکره در برابر راه موشک سخن گفت.

اما واقعیت منطقه، جان کری را در استدلالی پیچیده پیش از سفر این ماه باراک اوباما رییس جمهوری آمریکا، به عربستان سعودی درگیر کرده است.

وزیر خارجه آمریکا بار دیگر تکرار کرد که واشنگتن ضمن وضع تحریم های جدید علیه برنامه موشکی ایران به لغو تحریم های اقتصادی توافق شده با ایران ادامه خواهد داد.

کشورهای عرب منطقه، فرای نگرانی از برنامه موشکی ایران، از نگاه اوباما به متحدان سنی واشنگتن ناخشنود هستند. اوباما اخیر در مصاحبه ای با نشریه آتلانتیک از عربستان سعودی و دیگر کشورهای عرب منطقه به عنوان "سوء استفاده کنندگان" از آمریکا نام برد و به آنها توصیه کرد در یک "صلح سرد" راه موثری برای تقسیم منطقه بیابند.

دونالد ترامپ داوطلب پیشتاز رقابت‌های درون حزبی جمهوریخواهان برای انتخابات ریاست جمهوری آینده آمریکا، کمی از باراک اوباما فراتر رفته و تهدید کرده اگر ریاض نقش فعال تری در جنگ با داعش ایفا نکند، نفت عربستان را تحریم خواهد کرد.

دیپلمات‌های عرب می‌گویند تفاوت شعارهای انتخاباتی با سیاست‌ها را می‌فهمند، ولی این حرف‌ها آنها را نسبت به آینده روابط امنیتی با آمریکا نگران کرده است.

شواهد آشکاری وجود دارد که کشورهای عرب با سرعت در مسیر تامین کمبودهای امنیتی شان حرکت می‌کنند. یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا پیش از سفر جان کری به منطقه به خبرنگاران گفت، با وجود تمام صحبت ها از ساخت سپر دفاع موشکی، هنوز درباره نحوه استقرار آن، یعنی محل رادارها و موشک‌ها، توافقی صورت نگرفته است.

در زمینه دفاع سایبری هم، با وجود این که صحبت‌های دو جانبه‌ای صورت گرفته است، اما هنوز استراتژی جامعی برای جلوگیری از حملات سایبری ایرانی‌ها تدوین نشده است.

ژنرال مایکل راجرز فرمانده سایبری ارتش ایالات متحده آمریکا در نشستی در کمیته نیروهای مسلح سنای آمریکا گفت، حملات سایبری ایران به آمریکا از توافق هسته‌ای به این سو کاهش یافته است، اما حملات سایبری معمول ایران به کشورهای منطقه ادامه دارد.

وزیر خارجه آمریکا دستیابی به توافق ترک مخاصمه در سوریه را از نکات مثبت همکاری‌های منطقه‌ای برشمرد، اما با اشاره به ارسال محموله های نظامی ایران برای شورشیان حوثی در یمن که توسط کشتی های بریتانیایی، فرانسوی و آمریکایی متوقف شده است، گفت "فرستادن لنج‌های پر از اسلحه به آن سوی خلیج فارس، کار سازنده‌ای نیست و تنها آتش جنگی را که ما سخت می‌کوشیم به پایان برسانیم، شعله ورتر می‌کند."

* برگردان فارسی این مقاله تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.

XS
SM
MD
LG