رئیس جمهوری آمریکا و نخست وزیر ژاپن بر تامین امنیت دریانوردی در حوزه آبهای بینالمللی و تنگه هرمز تاکید کردند. حدود ۸۰ درصد نفت وارداتی ژاپن از مسیر تنگه هرمز عبور میکند و یکی از نفتکشهایی که در دریای عمان هدف حمله خرابکارانه گرفت، متعلق به ژاپن بود. آمریکا میگوید جمهوری اسلامی ایران مسئول این حمله است.
شینزو آبه، نخست وزیر ژاپن، در جریان اجلاس سران گروه ۲۰ بر حفظ امنیت خطوط تامین انرژی با توجه به اوضاع خاورمیانه تاکید کرد.
در جریان دیدار پرزیدنت ترامپ با نخست وزیر ژاپن، دو طرف بر همکاریهای اقتصادی و تجاری دو طرفه بیشتر تاکید کردند. پرزیدنت ترامپ از احداث کارخانههای تولیدی و ماشینسازی ژاپن در برخی ایالتهای آمریکا مانند اوهایو، پنسیلوانیا، و کارولینای شمالی تقدیر کرد.
شینزو آبه در جریان دیدار خود نقشهای از تاسیسات تولیدی ژاپن در ایالتهای مختلف آمریکا را به پرزیدنت ترامپ نشان داد. رئیس جمهوری آمریکا نیز گفت که همکاریهای دوطرفه در مسیر خوبی است و به زودی نتایج بزرگی هم خواهد داشت.
به گزارش خبرگزاری رویترز، شماری از مقامات آگاه گفتهاند که هیاتهای رسمی آمریکا و ژاپن ماه آینده با یکدیگر دیدار میکنند تا درباره جزئیات بیشتر این قرارداد تجاری مذاکره کنند.
ژاپن، متحد کلیدی ایالات متحده در شرق آسیا که هم با واشنگتن و هم با تهران روابط خوبی دارد، ضمن حمایت از رویکرد آمریکا در برابر جمهوری اسلامی، تلاش کرده است از تنش میان این دو کشور بکاهد.
نخست وزیر ژاپن اواخر تیر و پیش از سفر رسمی خود به تهران، در گفتوگویی تلفنی با رئیس جمهوری آمریکا، در مورد مسائل منطقه خاورمیانه و ایران تبادل نظر کرد.
پرزیدنت ترامپ پیشتر، با اشاره به امکان میانجیگری ژاپن گفته بود: «من معتقدم که ایران میخواهد گفتوگو کند. آقای آبه هم به مقامهای ایران خیلی نزدیک است. هیچکس، بخصوص من، نمیخواهد شاهد وقوع مصیبت باشد.»
با این حال به رغم اصرار آمریکا بر دیپلماسی و حل اختلافات از طریق مذاکره، علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، در دیدار با شینزو آبه در تهران به صراحت با مذاکره مخالفت و بر مواضع قبلی خود پافشاری کرد.
سفیر ایالات متحده در توکیو اوایل اردیبهشت ماه از تمایل مشترک رئیس جمهوری ایالات متحده و نخست وزیر ژاپن برای توقف صادارت نفت ایران خبر داده بود. ژاپن از مشتریان قدیمی و عمده نفت ایران است.