لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۷ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۳:۱۵

حمایت ملک سلمان از نگرانی‌های اسراییل درباره توافق هسته‌ای ایران


ملاقات اشتون کارتر وزیر دفاع آمریکا (چپ) با ملک سلمان چادشاه عربستان سعودی (راست) در جده - ۳۱ تیر ۱۳۹۴
ملاقات اشتون کارتر وزیر دفاع آمریکا (چپ) با ملک سلمان چادشاه عربستان سعودی (راست) در جده - ۳۱ تیر ۱۳۹۴

مقاله‌ای از رابرت تیت و پیتر فاستر برای روزنامه تلگراف

ملک سلمان پادشاه عربستان سعودی، در دیدار روز چهارشنبه با اشتون کارتر وزیر دفاع ایالات متحده، نسبت به توافق جامع هسته‌ای شش قدرت جهانی با ایران ابراز بدگمانی کرد. نبرد برای فتح قلب و روح منتقدان توافق از خاورمیانه به واشنگتن انتقال یافته است.

اشتون کارتر در ماموریت خود برای جلب رضایت متحدان آمریکا در خاورمیانه از توافق هسته‌ای ۲۳ تیر ماه وین، گفت در ملاقات در بندر جده پادشاه عربستان هر چند از توافق استقبال کرد، اما تردیدهایی نیز ابراز داشت.

این دومین روز بود که وزیر دفاع آمریکا باید به نگرانی‌های متحدان واشنگتن نسبت به توافق هسته‌ای با ایران گوش می‌داد؛ توافقی که طیفی از تحریم‌های فلج کننده علیه ایران را در ازای محدود شدن برنامه هسته‌ای آن کشور لغو می‌کند.

اشتون کارتر روز سه شنبه با نخست وزیر اسراییل نیز ملاقات داشت. بنیامین نتانیاهو توافق را به مثابه «اشتباهی تاریخی» دانسته و آن را رد کرده و پیشنهاد دولت باراک اوباما برای افزایش کمک‌های نظامی آمریکا را به عنوان «جبران مافات» در ازای جنگیدن با توافق در کنگره آمریکا نپذیرفت.

به گزارش روزنامه اسراییلی هاآرتض، نخست وزیر اسراییل در گفتگوی تلفنی با باراک اوباما رییس جمهوری آمریکا پس از توافق هسته‌ای با ایران، پاسخی به پیشنهاد کاخ سفید برای تقویت توان تهاجمی و دفاعی اسراییل نداد که می‌تواند به پذیرش ضمنی کمک‌ها هم تعبیر شود.

به گفته یک مقام اسراییلی، به درخواست هیات نمایندگی آمریکا، نتانیاهو و کارتر پس از ملاقات در اورشلیم به انتشار بیانیه‌ای علنی طبق پروتکل بسنده کردند.

به گفته وزیر دفاع آمریکا، ملک سلمان نسبت به روند تایید توافق هسته‌ای ابراز تردید کرد و مکانیزم وضع دوباره تحریم‌ها در صورت کوتاهی ایران در عمل به تعهداتش را به پرسش گرفت.

وزیر دفاع آمریکا که از دعوت ملک سلمان برای سفر به واشنگتن برای دیدار با رییس جمهوری آمریکا خبر داد گفت «اینها مسائلی است که ما می‌دانیم طی اجرای توافق با آن روبرو خواهیم شد.»

رهبران سنی عربستان سعودی مشخصا ایران شیعه را رقیب اصلی متخاصم خود در منطقه می‌دانند. دو کشور به طور مستقیم در درگیری های نظامی در یمن، سوریه و دیگر نقاط روبروی هم ایستاده‌اند.

نتانیاهو در گفته‌های مکررش در رد توافق با ایران که در سخنرانی روز چهارشنبه خود در مجلس اسراییل هم تکرار شد، به نگرانی سعودی‌ها اشاره داشت و گفت «در اسراییل و در بسیاری از کشورهای خاورمیانه اتفاق نظر گسترده ای وجود دارد که این توافقی بد است و باید متوقف شود.»

اسراییل لابی‌گری تهاجمی اش برای تخریب توافق در کنگره آمریکا را شدت بخشیده است. ران درمر سفیر اسراییل در واشنگتن، فرد مورد اعتماد نتانیاهو، با حدود ۳۰ تا ۴۰ نماینده جمهوریخواه کنگره ملاقات کرده است.

به گفته حاضران در آن جلسه سفیر اسراییل بر غیرقابل اعتماد بودن ایران تاکید کرده است. ترنت فرنکز نماینده جمهوریخواه کنگره، درباره پیام ران درمر می‌گوید «مساله این نیست که چه چیزی مورد مذاکره و موافقت قرار گرفت، مساله این است که چه کسی آن سوی میز نشسته بود.»

کاخ سفید برای خنثی کردن لابی گری اسراییل روز چهارشنبه سه وزیر بلندپایه خود جان کری وزیر خارجه، ارنست مونیز وزیر انرژی، و جک لو وزیر خزانه‌داری را برای تشریح توافق به کنگره فرستاد.

جان بینر رییس مجلس نمایندگان آمریکا می‌گوید به «هر کار ممکن» برای متوقف کردن توافق دست خواهد زد: «اعضای کنگره در نشست امروز با تیم رییس جمهوری پرسش‌های بسیار دشوارتری خواهند پرسید و از آن جایی که یک توافق بد امنیت مردم آمریکا را تهدید می‌کند، ما هر کاری خواهیم کرد تا آن را متوقف کنیم.»

* برگردان فارسی این مقاله تنها برای آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.

XS
SM
MD
LG