در حالیکه ایالات متحده، دولت مرکزی عراق و همسایگان آن کشور با همه پرسی استقلال اقلیم کردستان مخالفت کردهاند، مقام های اقلیم کردستان عراق روز چهارشنبه پنجم مهر اعلام کردند اکثریت شرکت کنندگان در همه پرسی به استقلال از عراق و تشکیل کشور کردستان رای دادند.
آمریکا که رهبری ائتلاف علیه داعش را برعهده دارد بارها مخالفت خود را برگزاری همه پرسی اقلیم کردستان عراق اعلام کرده است.
هدر ناوئرت سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز سه شنبه چهارم مهر بار دیگر موضع آمریکا در قبال برگزاری این همه پرسی اعلام کرد.
او گفت: «به نظرم موضع دولت ایالات متحده درباره همه پرسی کردستان را بارها اعلام کردیم. آمریکا از برگزاری آن حمایت نمیکند. به رغم تلاشها و گفتگوهای مداوم آقای تیلرسون با آقایان بارزانی و عبادی طی روزهای گذشته و ابراز نگرانی و ناامیدی ما، کردها تصمیمشان را اجرایی کردند. دیدگاه آمریکا اینست که این رفراندم یکجانبه است و حتی یکی از کشورهای عضو ائتلاف علیه داعش از آن حمایت نکرده است.»
یک روز پیش از آن نیز سارا هاکبی سندرز، سخنگوی کاخ سفید اعلام کرد که اولویت واشنگتن حفظ یکپارچگی عراق با هدف نابودی کامل داعش و کوتاه کرده دست دیگر کشورهای مداخله کننده در عراق است.
او گفت: «ما خواستار عراقی یکپارچه هستیم که توان نابودی داعش و دفاع دربرابر زیاده خواهیهای ایران را داشته باشد.»
برگزاری رفراندم مورد مخالفت جامعه جهانی از سازمان ملل گرفته تا کشورهای همسایه بود.
با این حال، مسعود بارزانی سه شنبه شب به وقت محلی در گفتگو با مردم اقلیم کردستان که از شبکههای محلی این اقلیم پخش میشد، بدون ارائه نتیجه قطعی همهپرسی روز دوشنبه، اعلام کرد مردم با پاسخ مثبت به خروج از حاکمیت عراق رای مثبت دادند.
او گفت: «مردم کردستان تصمیمشان را گرفتند و با این رای وارد مرحله جدیدی، متفاوت از پیش شدند. ما به کسی اجازه نمیدهیم که ما را سرزنش کند. ما هر اقدامی را برای حفظ یکپارچگی عراق انجام دادیم. اما بغداد اقدامات ما را برای حفظ یکپارچگی نپذیرفت و ما را به برگزاری همهپرسی سوق داد؛ امری که باید پیشتر انجام میشد.»
او از کشورهای همسایه کردستان عراق خواست که نتیجه همهپرسی را به عنوان تهدیدی علیه حاکمیت خود قلمداد نکنند، بلکه به مردم کردستان برای ادامه مسیری که به گفته او مسیر درستی است، کمک کنند.
این در حالیست که حیدر عبادی، نخست وزیر عراق در جدیدترین واکنش به برگزاری همه پرسی، اولتیماتوم جدیدی برای برقرار محاصره هوایی و زمینی این منطقه در شمال عراق را اعلام کرد.
آقای عبادی گفت: «اگر مقامات اقلیم کردستان مدیریت فرودگاههای اربیل و سلیمانیه را به دولت مرکزی تا ساعت شش عصر جمعه واگذار نکنند، ما مسیر هوایی پذیرش و خروج هواپیماها، چه شرکتهای داخلی و چه بینالمللی، به این دو فرودگاه را بسته اعلام میکنیم.»
آقای عبادی همچنین اعلام کرد که مقامهای اربیل باید مدیریت پاسگاههای مرزی بین این اقلیم و کشورهای همسایه را در اختیار مقامات دولت مرکزی قرار دهند.
ایران، از مخالفان سر سخت برگزاری همهپرسی در اقلیم کردستان عراق، به طور رسمی اعلام کرده که پروازهای شرکتهای هوایی ایرانی به این منطقه را کاملا متوقف کرده است.