وزیر خارجه ایالات متحده روز دوشنبه گفت خروج نظامیان آمریکایی از سوریه تغییری در ماموریت ایالات متحده برای نابودی داعش و مهار نفوذ ایران در خاورمیانه ایجاد نمیکند.
مایک پمپئو در گفتوگو با شبکه تلویزیونی سیانبیسی، تصمیم به خروج از سوریه را یک «تغییر تاکتیک» خواند و گفت این تصمیم تعهد آمریکا به شکست داعش را تغییر نمیدهد.
وی همچنین تاکید کرد که هیچ تغییری در استراتژی ایالات متحده علیه ایران نیز در کار نیست.
دو هفته پیش پرزیدنت دونالد ترامپ تصمیم گرفت که حدود دو هزار نیروی نظامی ایالات متحده را از سوریه خارج کند. در آن زمان برخی به او انتقاد کردند و حتی وزیر دفاع آمریکا استعفا داد.
یکی از نگرانی ها از خروج آمریکا، تقویت نیروهای مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران است. با این حال مقام های واشنگتن می گویند تدابیری اندیشیده اند که نفوذ ایران در منطقه مهار شود.
وزیر خارجه آمریکا قصد دارد هفته جاری سفری به خاورمیانه داشته باشد. این هفته همچنین جان بولتون در اسرائیل و ترکیه بود. مشاور امنیت ملی کاخ سفید اعلام کرد که هیچ جدول زمانی برای خروج نیروهای آمریکایی از شمال شرق سوریه تعیین نشده است. با اینحال او گفت آمریکا برای خروج از سوریه دو شرط دارد.
جان بولتون روز یکشنبه در جریان سفر به اسرائیل درباره خروج نیروهای آمریکایی از سوریه گفت: خروج نظامیان آمریکا از سوریه تنها بعد از شکست کامل نظامی داعش و تضمین ترکیه درباره امنیت کردهای متحد آمریکا در منطقه صورت میگیرد.
به گفته بولتون، «جیمز جفری» که در حال حاضر نماینده ویژه آمریکا در امور سوریه است و از هفته گذشته به سمت نماینده ایالات متحده در ائتلاف جهانی علیه گروه داعش انتخاب شده نیز هفته جاری به سوریه سفر کرد تا متحدان کرد اطمینان حاصل کنند که ایالات متحده آنها را رها نخواهد کرد.
او همچنین درباره حضور ایران در سوریه نیز گفته است که نیروهای آمریکایی در مناطق بحرانی «التنف» در جنوب سوریه برای مقابله با فعالیتهای رو به رشد ایران در منطقه باقی خواهند ماند.
پیش از این بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل چندین بار گفته بود خارج شدن نیروهای آمریکا از سوریه سیاست راهبردی و بلندمدت اسرائیل در مقابله با حضور نظامی ایران در سوریه را تغییر نمیدهد.
یک تحلیگر نیز گفته بود که عقب نشنی نیروهای آمریکا از سوریه، به جابجایی قدرت در سوریه و به افزایش رقابت دمشق و آنکارا در شرق سوریه منجر می شود.