لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۰۲

دیدگاه| یادداشت مایکل روبین: چشم انداز یک جنگ داخلی در ایران چگونه خواهد بود؟


مایکل روبین تحلیلگر ارشد مسائل خاورمیانه در اندیشکده آمریکن اینترپرایز است.
مایکل روبین تحلیلگر ارشد مسائل خاورمیانه در اندیشکده آمریکن اینترپرایز است.

نشنال اینترست در مقاله بلندی به قلم مایکل روبین تحلیلگر ارشد مسائل خاورمیانه در اندیشکده آمریکن اینترپرایز، با طرح این پرسش که «چشم انداز یک جنگ داخلی در ایران چگونه خواهد بود؟»، می نویسد وقتی حکومت یک کشور ضعیف می شود یا از هم فرو می پاشد، اقلیتهای حاشیه ای سر به شورش برمی دارند.

روبین با اشاره به اعلام حکومت خود مختار جمهوری مهاباد درسال ۱۹۴۶ یعنی پس از جنگ جهانی دوم که حکومت مرکزی به شدت تضعیف شده بود، می نویسد دولت نگران برقراری امنیت در تهران بود و نیرویی برای گسیل به کردستان نداشت.

در طول قرن بیستم چنان شورشی چندبار دیگر هم اتفاق افتاد و اکنون این احتمال دور از ذهن نیست که با مرگ آیت الله خامنه ای این اتفاق روی دهد.

روبین با اشاره به قیام مردم تبریز در نهضت مشروطه علیه پادشاه مستبد در تهران، قیام کوچک جنگلی، قیام خزعل در خوزستان و نا آرامی ها در بلوچستان و خوزستان، می نویسد وقتی دولت مرکزی ضعیف است، اقلیت های حاشیه ای سر به شورش برمی دارند.با توجه به وضعیت سلامت خامنه ای و اینکه وی ماهها یا سالهای آخر زندگی اش را سپری می سازد، کنترل مرکز بر پیرامون سست می شود.

وی افزود: خلائی که مرگ رهبر ایجاد می کند، راه را برای شورشها هموار می سازد. و سپاه با همه قدرتش با از دست دادن فرمانده کل به صورت یک نیروی کم اثر در می آید که با شورشهای کردها، آذری ها، بلوچ ها و عربها رو به رو خواهد بود که معلوم نیست بتواند با آنها به خوبی رویارویی کند.

در پایان مقاله می خوانیم: دستگاه اطلاعاتی آمریکا در مورد سپاه پاسداران با دو نقطۀ کور مواجه است: یکی گروه بندی های داخلی سپاه است. اینکه چه تعدادی برای منافع مادی به آن پیوسته اند و چه تعدادی به خاطر باورها و ایدئولوژی درآن خدمت می کنند. این را کسی نمی داند.

وی افزود: نقطه کور دوم یگانهای خاص هر استان است (تهران استثنائا دو یگان ویژه دارد). اینها مامور برقراری نظم هستند اما نمی دانیم که چه نسبتی از این یگانها را بومی ها و چه نسبتی را غیر بومی ها تشکیل می دهند. اگر نسبت بومی ها بر نسبت پایبندان به ایدئولوژی بچربد، هنگام دریافت فرمان سرکوب، بومی ها که به سرزمین خود وفادارند شاید به سرکوب همکلاسی ها، همشهری ها و اعضای فامیل اقدام نکنند. در چنان حالتی با مرگ خامنه ای و شورش اقلیتها، سپاه حداکثر شاید بتواند کلان شهرها و میدانهای نفتی را حفظ کند. شوراهای محلی و شورشیان خلاء سپاه و قدرت مرکزی را پر می کنند بعضی شاید اعلام استقلال کند و بعضی نیز از نوعی فدرالیسم حمایت کنند.

برگردان فارسی این گزارش تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG