نماینده ویژه ایالات متحده در امور ایران می گوید هدف همه فشارها علیه جمهوری اسلامی ایران، تغییر رفتار این رژیم است و آمریکا اکنون از حمایت دیگر کشورها برخوردار است.
برایان هوک که همراه وزیر خارجه آمریکا در نشست شورای امنیت حاضر بود، عصر چهارشنبه ۲۱ آذر در مرکز رسانه ای در نیویورک در یک نشست خبری گفت: جمهوری اسلامی تنها کشور انقلابی دنیا است و قصد صادرات انقلاب شان را دارند.
وی با رد انتقادات که برجام و برنامه موشکی ایران جدا هستند، گفت اینطور نیست. این دو جدا نیستند. در قطعنامه مصوب شورای امنیت بعد از برجام، صراحتا جمهوری اسلامی ایران را از آزمایش موشک بالیستیک با قابلیت کلاهک اتمی منع کرده است.
آقای هوک همچنین گفت: خیلی ها می گفتند آمریکا علیه برجام تنهاست اما امروز ۱۱ کشور عضو شورای امنیت درباره برنامه موشکی ایران مانند ما ابراز نگرانی کردند.
وی در پاسخ به سوال دیگری، گفت ایالات متحده قصد ندارد معافیت خرید نفت کشورها از ایران را تمدید کند. سعی خواهیم کرد فشار بیشتری بر جمهوری اسلامی ایران بگذاریم.
آقای هوک با اشاره به تلاش های آمریکا گفت: دهها کارشناس خزانه داری آمریکا به کشورهای دیگر سفر کردند و ماهیت رژیم جمهوری اسلامی ایران را برای آنها توضیح دادند.
نماینده ویژه آمریکا در امور ایران همچنین در پاسخ به سوالی درباره تغییر رژیم ایران گفت آینده مردم ایران به دست خودشان است. از زمان مشروطه مردم ایران دنبال آزادی بوده اند. رژیم فعلی، خواسته های مردم ایران را نمایندگی نمی کند.
وی افزود: ما دنبال تغییر رژیم ایران نیستیم، آنها باید تغییر رفتار بدهند و دلیل این فشارها برای تغییر رفتار آنها است.
این دیپلمات ارشد وزارت خارجه آمریکا افزود: ایران می گوید موشک برای دفاع است. آیا برنامه ترور در فرانسه و دانمارک هم برای دفاع است؟ موشک دو هزار کیلومتری برای دفاع است؟ مردم ایران هم این سیاست ها را تایید نمی کنند.
نشست خبری آقای هوک ساعتی بعد از جلسه شورای امنیت سازمان ملل درباره ایران و همچنین نشست خبری وزیر خارجه آمریکا برگزار شد.
مایک پمپئو روز چهارشنبه بعد از شرکت در نشست شورای امنیت در جمع خبرنگاران حاضر شد. او با اشاره به جلسه امروز، گفت: «یازده عضو شورای امنیت سازمان ملل به ما پیوستند و نگرانی خودشان را درباره آزمایش موشکی ایران انجام دادند. ما رهبری این ائتلاف را خواهیم داشت و فشار بر ایران را بیشتر می کنیم.»
وزیر خارجه آمریکا با ناکارآمد بودن برجام گفت: برجام موفق نبود. تمام آزماش های موشکی جمهوری اسلامی جز دو مورد اخیر زمانی بود که ما هنوز در برجام بودیم. جمهوری اسلامی در زمان حضور ما در توافق این آزمایش ها را انجام داد.
پمپئو در بخش دیگری از این نشست خبری با حمایت از مردم ایران، گفت: بارها گفته ایم، تحریم ها مسائل انسانی، دارو و غذا را دربر نمی گیرد. تحریم برای فشار بر جمهوری اسلامی برای کنار گذاشتن ها رفتارهایش است.
پیش از این، صبح چهارشنبه مایک پمپئو در نشست شورای امنیت درباره ایران شرکت کرد.
مایک پمپئو روز چهارشنبه ۲۱ آذر در نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد در یک سخنرانی با اشاره به اقدامات جمهوری اسلامی ایران از زمان امضای توافق هسته ای موسوم به برجام، گفت «ما پیشتر ۱۲ شرط برای جمهوری اسلامی ایران تعیین کردیم. اگر ایران تغییر اساسی داشته باشد، می تواند انتظار داشته باشد که تحریم های ایران نیز برداشته شود.»
وزیر خارجه آمریکا در این نشست گفت: دو روز پیش مقام ارشد سپاه پاسداران گفت آزمایش موشکی داریم و رسما پایگاه های آمریکا در نزدیکی ایران را تهدید کرد.
آقای پمپئو افزود: توافق هسته ای تهدیدات ایران را کم نکرد و شاهدیم که جمهوری اسلامی ایران به گروه های تروریستی و شورشی کمک تسلیحاتی می کند.
وزیر خارجه آمریکا گفت: جمهوری اسلامی در دو سال اخیر چنان برنامه موشکی خود را پیشرفت داده که اکنون برخی شهرهای اروپایی در معرض هدف آنها قرار دارند.
وزیر خارجه ایالات متحده همچنین اعلام کرد که واشنگتن به دنبال باز گرداندن محدودیتهای پیشین بر برنامه موشکی بالیستیک ایران است و تاکید کرد که شورای امنیت نباید ممنوعیت تسلیحاتی ایران را در سال ۲۰۲۰ لغو کند.
مایک پمپئو در ادامه خواستار اتخاذ تدابیر ویژه جهت بازرسی بنادر و مسیرهای دریایی به منظور توقف تلاشهای ایران برای دور زدن محدودیتهای تسلیحاتی بین المللی شد.
وزیر خارجه دولت پرزیدنت ترامپ خاطر نشان کرد که ایالات متحده همچنان در کنار مردم ایران، که در طول نزدیک به ۴۰ سال گذشته به بدترین شکل قربانی رژیم بودهاند، ایستاده است و گفت، «آنها (ملت ایران) از حمایت تزلزلناپذیر ایالات متحده برخوردار هستند.»
مایک پمپئو افزود: جمهوری اسلامی ایران به اعتماد جهانی خیانت کرده و شاهدیم که مخفیانه برنامه موشکی خود را پیش برده است.
وزیر خارجه آمریکا در پایان گفت: ایالات متحده از کشورهای دیگر می خواهد کمک کنند که صلح و ثبات جهانی برقرار بماند.
این نشست شورای امنیت در ادامه نشست های این نهاد برای بررسی توافق هسته ای ایران و کشورهای پنج به علاوه یک است که به جای هفته آینده، روز چهارشنبه برگزار شد.
این نشست در حالی برگزار می شود که ده روز پیش وزیر خارجه ایالات متحده خبر داد که ایران دست به آزمایش یک موشک بالیستیک با قابلیت حمل کلاهک هستهای زده و این نقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد است.
برنامه موشکی ایران از جمله مواردی است که آمریکا و کشورهای اروپایی بارها نسبت به آن هشدار داده و خواستار توقف آن شدهاند. مسئولان غربی معتقدند این آزمایشها نقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد است. با این حال مقامهای ایران میگویند موشکهای تولیدشده قابلیت حمل کلاهک هستهای ندارند و به همین دلیل، تولید و آزمایش آنها ناقض قطعنامه شورای امنیت نیست.
هفته پیش برایان هوک بخشی از موشک و تجهیزات ارسالی ایران برای گروه های شورشی و تروریستی را نمایش داد و گفت که ادعای ایران درباره دفاعی بودن برنامه موشکی، دروغ است.
این آزمایش موشکی با واکنش منفی فرانسه و بریتانیا هم مواجه و در نهایت سبب شد تا شورای امنیت سازمان ملل متحد، پشت درهای بسته، درباره برنامه موشکی ایران تشکیل جلسه دهد.
فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، گفته است حمایت کشورهای اروپایی از توافق هستهای میان ایران و گروه ۱+۵ باعث نمیشود که آنها از دیگر مسایل مربوط به ایران چون وضعیت سوریه و موشکهای بالیستیک بیتوجه باشند.
او تاکید کرده است که این مسایل از جمله «نگرانیهای جدی» اروپا است که تلاش میکند با «اجرای کامل برجام» باب مذاکره با ایران را در این زمینه باز کند.
یک روزنامه آلمانی نیز گزارش داده است جمهوری اسلامی در سال ۲۰۱۸ اقدام به آزمایش هفت موشک میانبرد و پنج موشک کوتاهبرد و کروز کرده؛ ۱۲ آزمایشی که به گفته روزنامه «ولتام زونتاگ» دو برابر تعداد آزمایشهای موشکی ایران در سال ۲۰۱۷ است.
آزمایشهای موشکی ایران پیش از این نیز با واکنش کشورهای غربی مواجه شده بود و آنها بارها از جمهوری اسلامی خواسته بودند تولید و آزمایش این موشکها را متوقف کند.
ایران طی سالهای اخیر دست به انجام آزمایشهای موشکی زده است که روی برخی از آنها به زبانهای مختلف (از جمله عبری) شعار «نابودی اسرائیل» نقش بسته بود.