دونالد ترامپ، رئيس جمهوری آمریکا، جمهوری اسلامی ایران را متهم کرد که همواره مفاد توافق هستهای موسوم به برجام را نقض کرده است.
پرزیدنت ترامپ امروز چهارشنبه ۱۲ تیرماه، در صفحه شخصی خود در توئيتر نوشت: «ایران مدتها قبل از ریاست جمهوری من، مشغول نقض توافق هستهای ۱۵۰ میلیارد دلاری (به اضافه دریافت ۱.۸ میلیارد دلار وجه نقد) با ایالات متحده و دیگر کشورها - که هیچ پولی هم نپرداختند - بود. و حالا آنها [ایران] سقف محدودیت ذخیرهسازی را هم رد کردهاند. خوب نیست!»
رئيس جمهوری آمریکا پیشتر و در نخستین واکنش به خبر عبور ذخیره اورانیوم غنیسازی شده ایران از سقف مشخص شده در توافق هستهای، گفته بود که جمهوری اسلامی «دارد با آتش بازی میکند.»
ایران روز دوشنبه از افزایش ذخایر اورانیوم غنیشده خود، برخلاف توافق هستهای سال ۱۳۹۴ با کشورهای پنج به علاوه یک، خبر داد.
براساس توافق هستهای موسوم به برجام، میزان ذخیره اورانیوم غنیشده در ایران نباید از سقف ۳۰۰ کیلوگرم گذر کند، اما روز دوشنبه محمدجواد ظریف عبور ذخایر اورانیوم غنیشده جمهوری اسلامی از میزان معین شده در برجام را تایید کرد.
آژانس بین المللی انرژی اتمی هم که مسئولیت بررسی پایبندی فنی ایران به توافق را به عهده دارد، اعلام کرد که از این موضوع آگاه است و به زودی درباره این اقدام ایران گزارش میدهد.
افزایش ذخیره اورانیوم غنیسازی شده ایران واکنش کشورهای اروپایی حامی برجام را هم برانگیخت. روز سهشنبه فرانسه، آلمان و بریتانیا به همراه نماینده عالی اتحادیه اروپا در سیاست خارجی، طی بیانیه مشترکی نسبت به اقدام ایران ابراز «نگرانی عمیق» کردند و از ایران خواستند با برداشتن گامهایی، به عقب برگردد.
آنها از جمهوری اسلامی خواستند از انجام اقدامات بیشتر در جهت تضعیف برجام خودداری کند.
شورای عالی امنیت ملی ایران در سالگرد خروج ایالات متحده از برجام، در بیانیهای اعلام کرده بود جمهوری اسلامی برخی تعهدات خود در چهارچوب برجام را لغو میکند.
ایران در نامهای به کشورهای باقیمانده در توافق هستهای مهلتی ۶۰ روزه داده بود تا «تعهدات خود به ویژه در حوزههای بانکی و نفتی» را عملی کنند و تهدید کرده بود در صورتی که این اتفاق رخ ندهد جمهوری اقدام به متوقف کردن «رعایت محدودیتهای مربوط به سطح غنی سازی اورانیوم و اقدامات مربوط به مدرنسازی رآکتور آب سنگین اراک» خواهد کرد.
با این حال اتحادیه اروپا ضربالاجل ایران را رد کرده و گفته بود اعضای این اتحادیه «با نگرانی» اطلاعیه ایران پیرامون پایبندی به تعهداتش در توافق هستهای موسوم به برجام را مطالعه کردهاند.
دولت پرزیدنت ترامپ در یکسال اخیر فشار حداکثری را بر ایران اعمال کرده و گفته است که رژیم ایران باید مثل یک کشور عادی رفتار کند و از تلاش برای دستیابی به جنگافزارهای هستهای، برنامه گسترده موشکی، کمک به تروریسم، و سایر اقدامات تنش برانگیز خود دست بردارد.
دولت آمریکا اردیبهشت ماه سال گذشته و با اعلام اینکه توافق هستهای نتوانسته مانع فعالیتهای بیثبات کننده جمهوری اسلامی در منطقه شود، از برجام خارج شد. به دنبال آن در دو نوبت تحریمها علیه ایران هم از سوی دولت ایالات متحده بازگردانده شد که از جمله شامل تحریم نفت ایران است.
پرزیدنت ترامپ پیشتر اعلام کرد که آماده مذاکره بدون پیش شرط با ایران برای رسیدن به یک توافق تازه و جامع است، اما جمهوری اسلامی تاکنون هرگونه مذاکره را رد کرده است.