لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲۰ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۲۲

گزارش بیزنس اینسایدر: تحریم ترامپ بازار کار در ایران را نابود کرد و موجب بی‌ثباتی رژیم شد


گزارشی در بیزنس اینسایدر از بزرگمهر شرف الدین، خبرنگار رویترز

شرکت «طعم نوش»، تولید کننده نوشیدنی های متنوع، پس از شانزده سال خط تولید خود را تعطیل و دهها کارگر را اخراج کرد. قیمت مواد خام وارداتی این شرکت در اثر تحریم های آمریکا به سرعت رو به افزایش بود و «طعم نوش» را با زیانی سنگین روبرو کرد.

فرزاد رشیدی، مدیرعامل «طعم نوش»، می گوید: «تمام ۴۵ کارگر ما اکنون بیکار هستند. آقایان رانندگی تاکسی می کنند و خانم ها به خانه‌داری مشغول شده اند.»

رویترز در مصاحبه با دهها تن از صاحبان کار در سراسر ایران دریافته است که فضای سخت تجارت در ایران، ناشی از تحریم های جدید آمریکا، باعث شده صدها شرکت تولیدات خود را به تعلیق درآورده و هزاران کارگر بیکار شوند.

از زمانی که پرزیدنت ترامپ در اردیبهشت ماه توافق هسته ای با تهران را ترک کرد، ریال به پایین ترین ارزش خود رسیده و فعالیت های اقتصادی به شکل چشمگیری کند شده است.

فرزاد رشیدی گفت: «ما طی چند ماه گذشته حدود ۵ میلیارد ریال ضرر کردیم، از این رو هیات مدیره تصمیم گرفت تا زمانی که بازار ارز دچار این فراز و نشیب های شدید است، تمام فعالیت های شرکت به تعلیق دربیاید. ادامه دادن این راه وقتی می بینید بن بست است، احمقانه است.»

علی ربیعی، وزیر پیشین کار دولت روحانی، چهار روز پیش از برکناری از سوی مجلس گفته بود اثر مستقیم تدابیر آمریکا باعث می شود ایران یک میلیون فرصت شغلی را از دست بدهد.

نرخ رسمی بیکاری در ایران ۱۲.۱ دهم درصد است و ۳ میلیون نفر نمی توانند کار پیدا کنند.

در یک گزارش پارلمانی در اوایل پاییز هشدار داده شد که بیکاری فزاینده می تواند ثبات جمهوری اسلامی را تهدید کند: «اگر باور داریم که اوضاع اقتصادی عامل اصلی تظاهرات اخیر بوده و نرخ تورم ۱۰ درصدی و نرخ بیکاری ۱۲ درصدی موجب اعتراضات شده، نمی توانیم شدت واکنش های ناشی از افزایش شدید تورم و بیکاری را تصور کنیم.»

در آن گزارش ذکر شده که اگر نرخ رشد اقتصادی ایران در سال های پیش رو زیر ۵ درصد بماند، نرخ بیکاری به ۲۶ درصد خواهد رسید.

اسحاق جهانگیری، معاون رئیس جمهور ایران، هشدار داده بود که ایران تحت تحریم ها با دو خطر روبرو است: بیکاری و کاهش قدرت خرید.

«جلفاکاران ارس»، از بزرگترین کارخانه های نساجی ایران، می گوید در صدد متوقف کردن فعالیت هایش است که موجب بیکاری صدها نفر می شود.

احمد روستا، مدیر شرکت «تک پلاست نور» تولید کننده لوله های آبرسانی پلی اتیلن، از تعطیلی کارخانه تازه تاسیس اش طی یک یا دو ماه آینده در صورت ادامه وضعیت فعلی خبر می دهد.

به گفته مازیار بیگلو، دبیر «انجمن سازندگان قطعات خودرو»، با تعطیلی اجباری بیش از ۳۰۰ قطعه ساز دهها هزار نفر در خطر بیکاری قرار گرفته اند.

مصطفی تنها، سخنگوی «انجمن صنعت تایر»، سیاست های پولی متغیر حکومت طی شش ماه گذشته را عامل مشکلات می داند.

در کشوری که ۶۰ درصد جمعیت ۸۰ میلیونی اش زیر ۳۰ سال هستند، نرخ بیکاری در میان جوانان ۲۵ درصد است. نرخ بیکاری در میان اقشار تحصیلکرده در بخش هایی از ایران بالای ۵۰ درصد است.

برگردان فارسی این گزارش تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG