لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۲۳

دیدگاه| تحریم های ایران قدرت دیپلماتیک آمریکا را به آزمون می گذارد


پرزیدنت ترامپ، استیو منوشن وزیر خزانه داری و مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا
پرزیدنت ترامپ، استیو منوشن وزیر خزانه داری و مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا

گزارشی از دبلیو جِی هِنینگن در نشریه تایم

بحث درباره تحلیل رفتن قدرت جهانی آمریکا مد روز است، اما در ایران لزوما چنین برداشتی وجود ندارد. پرزیدنت دونالد ترامپ، با وجود مخالفت تمام قدرت های بزرگ جهان، طی شش ماه گذشته، سیستم مالی بین المللی را به سلاحی علیه تهران بدل کرده است و از این کار دارد نتیجه می گیرد. این سیاست به خروج شرکت ها و موسسات مالی بین المللی از ایران منجر شده است. آن ها ترجیح می دهند از سرمایه گذاری هایشان در ایران دست بکشند و هدف تحریم های وزارت دارایی آمریکا قرار نگیرند.

با این که پول آمریکا حرف اول و آخر را می زند و بسیاری از شرکت های بزرگ جهان هم از آن تبعیت می کنند، معلوم نیست ترامپ به هدف نهایی اش از کارزار «فشار حداکثری» یعنی تضعیف نفوذ ایران در خاورمیانه برسد.

آمریکا در تعیین اهدافی برای سنجش موفقیت سیاست هایش ابایی نداشته است. بیش از ۹۰۰ فرد، شرکت و بانک ایرانی تحریم شده اند.

مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، گفت که بیش از ۱۰۰ شرکت از ایران خارج شده یا طرح های تجارتی شان را در آن کشور لغو کرده و بیش از ۲۰ کشور به واردات نفت از ایران پایان داده اند. نزدیک به یک میلیون بشکه از صادرات روزانه نفت ایران کاسته شده و افزایش تولید نفت عربستان باعث کاهش قیمت نفت در بازار جهانی شده است.

شرکت نفتی توتال، کشتیرانی مرسک و اتومبیل سازی پژو از جمله شرکت های بزرگی هستند که تجارت با ایران را متوقف کرده اند.

از ژانویه تا کنون، ریال حدود ۸۰ درصد ارزش خود را در برابر دلار از دست داده است. در اقتصادی متکی به دلارهای نفتی و واردات سنگین، با افزایش بهای همه چیز از کالاهای اساسی تا خودرو، بسیاری از ایرانی ها بخش عمده ای از سرمایه شان را از دست داده اند. اعتراض های پراکنده ای در سراسر ایران به چشم می خورد.

با وجود تمام فشارهای اقتصادی، ایران برای یک دلیل ساده ممکن است پیروز بیرون بیاید: بخش عمده ای از جهان با حرکات آمریکا همراه نیست. بسیاری کشورها از چین تا بریتانیا با ترک برجام به منظور مجازات رفتار بد منطقه ای ایران مخالف بوده اند.

دولت ترامپ می گوید که مستثنی کردن هشت کشور از تحریم های نفتی نشانگر زیرکی دیپلماتیک آمریکا است و کارت هایی برای مانور در اختیار دولت می گذارد. با این وجود، حتی حامیان دولت می گویند عدم حمایت بین المللی می تواند تلاش های آمریکا برای به زانو در آوردن تهران را تضعیف کند.

به گفته ریچارد گلدبرگ، پژوهشگر ارشد «بنیاد دفاع از دموکراسی ها»، دولت ترامپ باید بی وقفه به ایران فشار بیاورد، در غیر اینصورت رژیم خود را تطبیق داده و راه هایی برای گریز پیدا خواهد کرد.

علی واعظ، مدیر پروژه ایران در «گروه بین المللی بحران»، می گوید: «تنها چیزی که از دید رهبری ایران خطرناک تر از تحمل مشقت تحریم هاست، تسلیم شدن است.»

برگردان فارسی این گزارش تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG