در آمریکا روز یازدهم نوامبر، نوزدهم آبان، از جنگ جهانی اول تاکنون به یاد سربازان کشته شده مراسمی برای تجلیل از خدمات نظامیان آمریکایی برگزار می شود. این روز در تقویم این کشور "روز کهنه سربازان" نامیده می شود.
در حالی این روز فرا رسیده که، جای امیر حکمتی، تفنگدار پیشین نیروی دریایی آمریکا، در بین خانواده و دوستانش کماکان خالی است. او بیش از چهار سال است که در ایران زندانی است.
دن کیلدی، عضو مجلس نمایندگان آمریکا که نماینده حوزه انتخابیه محل سکونت آقای حکمتی است و خانواده وی با انتشار بیانیه هایی به مناسبت روز کهنه سربازان بار دیگر خواستار آزادی فوری وی شد.
مراسم امسال روز کهنه سرباز، برای آمریکاییان ایرانی تبار اهمیت دارد زیرا که برخی از این افراد در بخشهای مختلفی از نیروهای مسلح آمریکا خدمت کردند.
امیر حکمتی تفنگدار پیشین آمریکا یکی از آنهاست. اما او امروز، ۱۵۳۵ روز خود را پشت میله های زندان به اتهام به جاسوسی سپری می کند.
دن کلیدی عضو مجلس نمایندگان آمریکا که پی گیری آزادی وی و دیگر آمریکاییان در بند در ایران است، بیانیه ای به مناسبت این روز منتشر کرده است.
او گفته است "می خواهم روز کهنه سربازان را به همه نظامیان پیشینمان تبریک بگویم، بویژه یک کهنه سرباز، امیر حکمتی. او در نیروی تفنگداران آمریکا خدمت کرد و به خاطر خدماتی که برای آمریکا انجام داد در یک زندانی در ایران در حبس به سر می برد. صرفا به خاطر عضویت در نیروی نظامی آمریکا. او این روز را در زندان برگزار می کند. مشتاقانه منتظر روزی هستم که از او در آمریکا استقبال کنیم و از بابت تمامی خدماتش برای کشورمان قدردانی کنیم."
این نماینده کنگره در بیانیه خود با اشاره به شرایط بد نگهداری آقای حکمتی در زندان و اینکه او بیش از هر زندانی سیاسی خارجی در ایران حبس شده، با خطاب به دولت ایران گفت که اگر تهران می خواهد در عرصه جهانی جدی گرفته شود نباید زندانی سیاسی داشته باشد.
خانواده آقای حکمتی نیز به مناسبت این روز با انتشار بیانیه ای در اقدامی فوری خواستار دادن مرخصی به وی شدند.
در بخشی از این خواسته آمده که با گذشت ۱۵۳۵ روز سخت از بازداشت امیر، می خواهیم که بر پایه قوانین قضایی ایران وی آزاد شود. این غیر قابل قبول است که حالا که دور کشور در حال اجرای توافق اتمی هستند، یک آمریکایی در شرایط نامناسبی در ایران زندانی باشد. با آزادی امیر اعتماد بین دو کشور افزوده خواهد شد.
امیر حکمتی متولد آمریکا در شهریور ماه ۱۳۹۰ هنگامی که برای دیدار بستگانش به ایران رفته بود، به اتهام جاسوسی بازداشت شد. ایران او را بخاطر سابقه خدمت در ارتش آمریکا به جاسوسی متهم کرد. این درحالی است که امیر حکمتی بین سالهای ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۵ در ارتش تنها یک گروهبان بود.
مقامهای آمریکایی، بارها اتهامهای مطرح شده علیه این تفنگدار پیشین ارتش ایالات متحده، و همچنین دو شهروند آمریکایی ایرانیتبار دیگر را که در ایران زندانی شدهاند، رد کردهاند.
جان کری وزیر خارجه ایالات متحده، در شهریور امسال در بیانیهای که به مناسبت چهارمین سال بازداشت امیر حکمتی منتشر شد، از تهران خواست او و دیگر شهروندان آمریکایی زندانی در آن کشور را بر اساس زمینههای بشر دوستانه آزاد کند.
علاوه بر آقای حکمتی که به ۱۰ سال زندان محکوم شده است، جیسون رضائیان خبرنگار روزنامه واشنگتن پست بیش از یک سال است که به اتهام جاسوسی در ایران در بازداشت بسر میبرد. همچنین کشیش سعید عابدینی نیز با اتهام اقدام علیه امنیت ملی از طریق تشکیل گروههای انجیل خوانی به ۸ سال زندان محکوم شده است.