لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۷ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۱۸

هشدار آمریکا به برنامه موشکی و فضایی جمهوری اسلامی؛ چرا کارشناسان آمریکایی نگران برنامه ایران هستند


«مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا روز پنجشنبه ۱۳ دی ماه و در بیانیه‌ای به جمهوری اسلامی هشدار داد به نقض قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل پایان داده و برای پرهیز از انزوای جدی اقتصادی و سیاسی، به فعالیت‌های موشکی خود پایان دهد. بخشی از هشدار وزیر خارجه آمریکا به برنامه فضایی ایران است که به عقیده برخی کارشناسان می تواند مشابه برنامه موشکی باشد و تهدیدی برای صلح جهانی باشد.

در این بیانیه که از سوی وزارت خارجه آمریکا منتشر شده، مایک پمپئو گفته است:‌ «وزارت دفاع رژیم ایران به طور عمومی اعلام کرده که برنامه دارد سه موشک حامل پرتاب فضایی در ماه‌های آینده راه‌اندازی کند. چنین رفتارهایی بار دیگر رفتار خلاف ایران با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل را نشان می‌دهد چرا که این قطعنامه به صراحت از ایران می‌خواهد هیچ‌گونه فعالیتی در حوزه موشک‌های بالستیکی که قابلیت حمل کلاهک اتمی دارند، نداشته باشد. فعالیت موشک حامل پرتاب فضایی در همین حوزه است چرا که معادل همان فناوری موشک اتمی در خانواده موشک‌های بالستیک قاره‌پیما است. یک موشک قاره‌پیما با برد ۱۰ هزار کیلومتر، توانایی رسیدن به ایالات متحده را دارد.»

وزیر خارجه آمریکا گفت:‌ «رژیم ایران چندین بار از زمان تصویب قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل موشک‌های بالستیک آزمایش کرده و هنوز به آن ادامه می‌دهد. در یکم دسامبر ۲۰۱۸ (۱۰ آذر ماه)‌، رژیم ایران یک موشک بالستیک با بُرد متوسط را آزمایش کرد که توانایی حمل چند کلاهک اتمی را دارد و فرمانده هوا-فضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی مدتی پس از آن گفت ایران برنامه دارد بین ۴۰ تا ۵۰ موشک بالستیکی در سال، آزمایش کند.»

مایک پمپئو افزود:‌ «ایالات متحده همواره هشدار داده که فعالیت‌های موشکی بالستیک و موشک حامل پرتاب فضایی از سوی رژیم ایران، اثری برهم زننده در ثبات منطقه و فراتر از آن دارد. فرانسه، آلمان و بریتانیا و خیلی کشورهای دیگر در جهان هم نگرانی عمیق خود را ابراز کرده‌اند.»

او اضافه کرد:‌ «رژیم ایران از بزرگترین حامیان تروریسم در جهان است و تولید موشک و فناوری مرتبط با آن را به عنوان اولویت دنبال کرده و به گروه‌های نزدیک به خود در خاورمیانه هم منتقل می‌کند که بی‌احترامی و دست انداختن قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت محسوب می‌شود.»

وزیر خارجه آمریکا در پایان این بیانیه گفت:‌ «ایالات متحده نظاره‌گر سیاست‌های مخرب رژیم ایران در به خطر انداختن ثبات و امنیت جهانی نمی‌ماند. ما به رژیم توصیه می‌کنیم در این برنامه‌های هدایت موشکی تحریک‌کننده تجدید نظر کرده و به تمامی فعالیت‌های موشکی بالستیک خود برای پرهیز از انزوای عمیق‌تر اقتصادی و دیپلماتیک، پایان دهد.»

نگرانی از برنامه فضایی ایران

چندی پیش، قاسم تقی زاده، معاون وزیر دفاع جمهوری اسلامی گفته بود ایران ظرف چند ماه آینده، سه موشک به چند مدار مختلف زمین ارسال خواهد کرد. کمی بعد رسانه های داخل ایران گزارش دادند ماموریت این موشک ها، فرستادن ماهواره های مخابراتی است و همچنین گفتند قرار است به زودی این موشک ها شلیک شوند.

وزیر امورخارجه ایران هم روز پنجشنبه در واکنش به توئیت‌های مایک پمپئو، وزیر خارجه ایالات متحده، در صفحه توئیتر خود نوشت که آزمایش‌های موشکی یا پرتاب ماهواره از سوی ایران، نقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل نیست.

اما کارشناسان نگران برنامه فضایی ایران هم هستند.

مرداد سال گذشته جمهوری اسلامی موشکی را به فضا پرتاب کرد که «ماهواره بر سیمرغ» نام گرفت. کارشناسان می گویند شباهت تکنولوژی برنامه پرتاب موشک فضایی و موشک های نظامی آنها را نگران می کند. آزمایش موشک‌های ماهواره‌بر، به معنی آزمایش موشک‌های دور برد است و به نظر کارشناسان امنیتی غرب، این یک تهدید امنیتی است.

ایران براساس قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت که بعد از برجام تصویب شد، از آزمایش موشک بالیستیک با قابلیت حمل کلاهک اتمی منع شده است. کارشناسان می گویند اگر ایران بتواند با ماهواره برهای خود محموله به فضا بفرستد این به معنی این است که می تواند کلاهک هسته ای روی ماهواره بر ها نیز نصب شود.

واکنش تحلیلگر مسائل ایران

بهنام طالب لو، کارشناس امور ایران در «بنیاد دفاع از دموکراسی» درباره برنامه موشکی و فضایی ایران به واشینگتن پست گفت: «این هشدار آقای پمپئو، خبر از دور دیگری از دیپلماسی است که بنا دارد با همراهی فرانسه، بریتانیا و آلمان، تحریم های بیشتری علیه ایران اعمال کند. با این کار شاید اتحادیه اروپا ترغیب شد اشخاص حقیقی و حقوقی آزمایش برنامه موشکی بالستیکی جمهوری اسلامی را در فهرست تحریم ها قرار دهد.»

او افزود: «هدف ایران از برنامه موشک حامل فضایی، نقابی برای گسترش موشک های بالستیک قاره پیما است. جمهوری اسلامی تمایل خاصی به قایم کردن دارد همان طور که با برنامه اتمی خود، تا زمانی که این برنامه به سمت هدف نهایی حرکت کند، اهمیت نمی دهد که پیشرفت این برنامه اندک باشد.»

بهنام طالب لو گفت: «هرچند ایران هنوز فناوری موشک های بالستیک قاره پیما را تکمیل نکرده، ولی آزمایش موشک های حامل فضایی نشان می دهد در آن راه قدم بر می دارد.»

اعتراض آمریکا به برنامه موشکی جمهوری اسلامی

ایالات متحده پیشتر هم گفته بود جمهوری اسلامی بزرگترین دولت حامی تروریسم است، برنامه موشک بالیستیک خود را برخلاف قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت ادامه می‌دهد و عامل بی ثباتی در خاورمیانه است.

آزمایش‌های موشکی ایران پیش از این نیز با واکنش کشورهای غربی مواجه شده بود و آن‌ها بارها از جمهوری اسلامی خواسته بودند تولید و آزمایش این موشک‌ها را متوقف کند.

ایران طی سال‌های اخیر دست به انجام آزمایش‌های موشکی زده است که روی برخی از آن‌ها به زبان‌های مختلف (از جمله عبری) شعار «نابودی اسرائیل» نقش بسته بود.

وزیر خارجه آمریکا یکم خرداد با اعلام راهبرد جدید آمریکا در قبال ایران، ۱۲ شرط ایالات متحده برای توافق با جمهوری اسلامی را برشمرد که در واقع فهرست خواسته‌های ایالات متحده از جمهوری اسلامی یا به عبارتی جزئیات تغییر رفتار رژیم ایران است.

برخی از این شروط شامل توقف حمایت از تروریسم و خودداری از اقدامات مخرب در منطقه نظیر حمایت از حزب الله لبنان و دخالت در کشورهای منطقه است.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG