مقامات آمریکا و ایران روز جمعه برای دومین بار در جلسه ای در ژنو در باره توافقنامه نهائی پیش از ضرب الاجل ۲۴ نوامبر - ۳ آذر - به گفت و نشستند.
بیل برنز، قائم مقام وزیر امورخارجه آمریکا ، و وندی شرمن، معاون این وزارتخانه ، سرپرستی هیات آمریکائی را بر عهده داشتند. سرپرستی هیات ایرانی نیز با عباس عراقچی قائم مقام وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی بود
در مورد این مذاکرات محرمانه، هیچ گزارشی منتشر نشده است و هنوز معلوم نیست آیا جمعه تمام می شود یا روز شنبه ادامه پیدا خواهد کرد.
در همین حال انتظار میرود روز ۲۷ شهریور – ۱۸ سپتامبر - در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد، مذاکراتی بین ایران و گروه ۵ + ۱ صورت گیرد، هر چند که مقامات اتحادیه اروپا و امریکا در این باره ساکت بوده اند.
چنین جلسه ای، اگر برگزار شود، نخستین دیدار دو طرف از زمانی خواهد بود که نتوانستند ضرب الاجل ۲۰ ژوئیه – ۲۹ تیر – برای رسیدن به توافق نهایی را رعایت کنند.
خبرگزاری فرانسه می گوید مذاکرات ژنو چند روز پس از آن صورت می گیرد که واشنگتن تحریم های جدیدی را علیه برخی نهادهای حقوقی و حقیقی ایران اعلام کرد.
روز پنجشنبه، ماری هارف سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا از ایران خواست «بطور کامل و بدون تاخیر» با آژانس بین المللی انرژی اتمی همکاری کند.
در این میان، برخی از تحلیلگران در واشنگتن، می گویند چشم انداز مذاکرات ایران و ۵ + ۱ را روشن نمی بینند.
کلیف کوپچان، تحلیلگر برجسته در گروه اروپا – آسیا، که قبلا شانس امضای توافق تا ضرب الاجل ۳ آذر را ۶۰ درصد می دانست، روز پنجشنبه گفت سیاست هایی که دو طرف دنبال می کنند، او را متقاعد ساخته است که حالا ۶۰ درصد شانس شکست وجود دارد، و ضرب الاجل تمدید نخواهد شد.
کوپچان در توجیه این موضع جدید و بدبینانه خود، تجدید فشار آمریکا و ناراحتی سیاسی برای حسن روحانی رئیس جمهوری ایران را می بیند و می گوید در میان نخستین کارهایی که آمریکا انجام خواهد داد این خواهد بود که بیش از یک میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه نفتی را که ایران هنوز روزانه صادر می کند از بازار بیرون بکشد. به گفته کوپچان، تحریم های سخت جدید، تضعیف دولت میانه رو روحانی، و افزایش خطر ژئوپلیتیک، از جمله پیامدهای «معامله بد» خواهد بود.
سوزان مالونی، کارشناس سابق دیگر وزارت امور خارجه آمریکا در مسائل ایران، نیز در مورد فرجام مذاکرات ایران و ۵ + ۱ ، ملاحظاتی ابراز داشته است.
او به نشریه اینترنتی المونیتور گفت مذاکره کنندگان ایران و آمریکا باید چیزی برای ارائه در جلسه سپتامبر فراهم آورند.
مالونی گفت حتی اکثر خوش بینان بر این باورند که وضع مذاکرات خوب نیست، «هر چند برخی فکر می کنند آنها سرانجام خواهند توانست به فرمولی برسند.»