روز سه شنبه ۲۳ تیر ۱۳۹۴، مصادف با ۱۴ ژوئیه ۲۰۱۵، سرانجام گفتگوهای طولانی پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد (آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه و چین) به همراه آلمان، برای حل و فصل پرونده هستهای ایران به نتیجه رسید و طرفین به توافقی جامع و نهایی در این زمینه دست یافتند.
به دلیل اهمیت و ارزش رسیدن به چنین توافقی، هر یک از کشورهای طرف مذاکره با انتخاب گروهی از زبده ترین سیاستمداران، کارشناسان حقوقی و همچنین متخصصان امور هستهای، به صحنه مذاکرات آمدند. در این میان ایالت متحده آمریکا نیز به عنوان یکی از قطبهای اصلی در این گفتگوها، هیئتی خبره را به این مذاکرات اعزام کرد؛ هیئتی که اعضای آن نه تنها به لحاظ تخصصی، بلکه با توجه به پیشینه مثبت حرفهای و مدنی، نقش مهمی در اعتمادسازی به جزئیات پیشنهادهای ارائه شده در این مذاکرات ایفا کردند.
در متن زیر به سمتهای کنونی و همچنین خلاصهای از پیشینه کاری و علمی اعضای هیئت مذاکره کننده آمریکا در گفتگوهای گروه ۱+۵ با ایران اشاره شده است:
جان کری
وزیر امور خارجه ایالت متحده آمریکا
رئیس هیئت مذاکره کننده آمریکا در مذاکرات ۱+۵
متولد ۱۹۴۳، از سیاستمداران سرشناس و شست و هشتمین وزیر ایالات متحدهٔ آمریکا است. جان کری از جمله سربازانی بود که در جنگ ویتنام حضور داشت، اما پس از بازگشت از ویتنام به جنبش ضدجنگ پیوست. به اعتقاد بسیاری، سخنرانی او به عنوان سخنگوی این جنبش در مجلس سنا، تأثیر زیادی در پایان بخشیدن به حضور نیروهای آمریکایی در ویتنام داشت.
جان کری از سال ۱۹۸۵ تا ۲۰۱۳ میلادی نماینده ایالت ماساچوست از حزب دموکرات در سنا بود و در سال ۲۰۰۴ بطور رسمی به عنوان نامزد حزب دموکرات در انتخابات ریاست جمهوری شرکت کرد، که با پیروزی جرج بوش به هدف خود نرسید.
وندی شرمن
سرپرست هیئت مذاکره کننده آمریکا
معاون سیاسی وزارت خارجه ایالت متحده
متولد ۱۹۴۹، با مدرک کارشناسی از دانشگاه بوستون و کارشناسی ارشد از دانشگاه مریلند از جمله دیپلماتهای شناخته شده در آمریکاست. او در خانوادهای یهودی در نیویورک پرورش یافت و مشارکت در برنامههایی که برای بالابردن کیفیت زندگی خانوادههای کم درآمد تدارک دیده شده، از دغدغههای همیشگی اوست.
خانم شرمن در دوران ریاست جمهوری بیل کلینتون، به عنوان رئیس هیئت مذاکره کننده هستهای با کره شمالی انتخاب شد. از جمله دستاوردهای آن مذاکرات، به این نکته اشاره شده که در دوران بیل کلینتون حتی یک اونس پلوتونیم به تاسیسات هستهای کره شمالی اضافه نشد.
ارنست مونیز
وزیر انرژی ایالت متحده آمریکا
متولد ۱۹۴۴، فیزیکدان هستهای آمریکایی است. آقای مونیز در سال ۱۹۶۶ از کالج بوستون لیسانس فیزیک گرفت و دکترای خود را در سال ۱۹۷۲ در رشتهٔ فیزیک نظری از دانشگاه استنفورد دریافت کرد. وی بین سالهای ۱۹۹۵ تا ۱۹۹۷ از مشاوران ارشد بیل کلینتون در دفتر سیاست گذاری علوم و تکنولوژی بود. ارنست مونیر ۶۹ ساله، از جمله موافقان بهره گیری از فناوری هستهای برای تأمین انرژی است. وی در سال ۲۰۱۳ توسط باراک اوباما رئیس جمهوری ایالات متحده به وزارت انرژی برگزیده شد و تا به امروز ریاست این وزارتخانه را به عهده دارد.
رابرت مالی
یکی از مشاوران تیم مذاکره کننده آمریکا
رابرت مالی از حقوقدانان و متخصصان سرشناس حل منازعات و مسائل سیاسی در آمریکا است. مشارکت در تلاشهای بیل کلینتون برای به نتیجه رساندن توافق بین اسرائیل و فلسطینیها در سال ۲۰۰۰ در کمپ دیوید، عضویت در شورای امنیت ملی آمریکا با هدف مدیریت روابط ایالات متحده با متحدانش در خاورمیانه، و همچنین مشاور ارشد ریاست جمهوری در کاخ سفید از سوابق مهم کاری او محسوب میشود.
گرچه پدر رابرت مالی مردی یهودی بود، اما در دوران بیل کلینتون فعالیتهای او برای برقراری صلح بین اسرائیل و فلسطینیها، و مذاکراتش با رهبران حماس مورد انتقاد قرار گرفت؛ که البته این انتقادها با توضیحات او در ارتباط با حوزه مسئولیتش و شفافیت مذاکرات، فروکش کرد.
جیمز تیمبی
مشاور ارشد وندی شرمن در امور کنترل تسلیحات و امنیت بینالملل
جیمز تیمبی از کارشناسان کارکشته در زمینه منع گسترش سلاحهای هستهای، و از مشاوران ارشد وندی شرمن سرپرست هیئت مذاکره کننده آمریکا در مذاکرات ۵+۱ با ایران بود. وی جانشین رابرت آینهورن مشاور پیشین هیئت مذاکره کننده با ایران است که از مخالفان اصلی تعداد سانتریفیوژهای مورد درخواست ایران بود.
سابقه تیمبی در همکاری با وزارت خارجه آمریکا به پیش از روی کار آمدن باراک اوباما، و به مذاکرات پیشین ایران و ۱+۵، از جمله مذاکرات فنی در استانبول باز میگردد.
بروک اندرسون
مشاور امور سیاسی در مذاکرات هستهای
پیشینه بروک اندرسون به دورانی که معاون سوزان رایس نماینده سابق آمریکا در سازمان ملل متحد بود باز میگردد. او در مذاکرات هستهای ایران، به عنوان یکی دیگر از مشاوران ارشد وندی شرمن و جان کری حضور داشت. خانم اندرسون رئیس دفتر پیشین شورای امنیت ملی آمریکا، مسئولیت هماهنگی بین مذاکره کنندگان اتحادیه اروپا و طرف آمریکایی را بر عهده داشت.
آدام زوبین
رئیس جوان اداره کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانه داری آمریکا
آدام زوبین یکی دیگر از اعضای هیئت مذاکره کننده آمریکا بود که در وین حضور داشت. او که در اوت سال ۲۰۰۶ از سوی هنری پاولسون، وزیر وقت خزانه داری آمریکا به این مسئولیت انتخاب شد، مسئولیت مدیریت اجرای تحریمهای ایالات متحده، به عنوان ابزاری برای پیشبرد سیاست خارجی، را بر عهده دارد.
پل آیروین
مدیر بخش منع گسترش سلاحهای اتمی شورای امنیت ملی آمریکا
پل آروین در مذاکرات وین، جانشین جوفی جوزف دیگر مقام آمریکایی که پیشتر این مسئولیت را بر عهده داشت شد.
کوین ویل
عضو هیئت مذاکره کننده آمریکا
کوین ویل مؤلف و نویسنده متون فنی و آکادمیک بسیاری در زمینه منع گسترش سلاحهای هستهای است. این فیزیکدان هستهای از اعضای آزمایشگاه ملی آمریکا در لوس آلاموس، سابقه کار در وزارت انرژی آمریکا و نیز همکاری با مؤسسه بلفر را دارد. شرکت در مذاکرات شش جانبه در مورد برنامه هستهای کره شمالی و رهبری تیمی که مسئولیت از کار انداختن تأسیسات هستهای یونگ بیون کره شمالی را بر عهده داشت، از دیگر سوابق این دانشمند آمریکایی است.
ماری الیزابت هارف
معاون سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده
ماری هارف او از دیپلماتهای آمریکا، با مدرک کارشناسی ارشد در رشته روابط بین الملل از دانشگاه ویرجینیا است که در سال ۲۰۱۳ میلادی برای این سمت انتخاب شد.
آلن ایر سخنگوی فارسی زبان وزارت خارجه ایالات متحده، کیمبرلی گاهان مشاور حقوقی وزارت خارجه، نوئل های اسمیت معاون مشاور حقوقی وزارت امور خارجه، کریستوفر بکمایر یکی از معاونان هماهنگ کننده سیاست های تحریمی وزارت خارجه، فلیسیا سوئیندلز مشاور ارشد امور تحریمی، جیمز ارل و لیزا پالوکانی از مقام های ارشد وزارت خزانه داری، جاشوا بلک از اعضای نمایندگی آمریکا در سازمان ملل متحد، مارک اپلتون مشاور ویژه وزیر انرژی، و جولیا جاکوبی دستیار ویژه وندی شرمن، نیز دیگر کارشناسان آمریکایی بودند که در سفر به وین هیئت مذاکره کننده آمریکا را همراهی کردند.