لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۴ فروردین ۱۴۰۴ ایران ۲۱:۰۳

تغییر سیاست آمریکا در قبال کوبا، کمکی به شکستن قفل رابطه با ایران


برخی از جوانان کوبایی در خیابانی در هاوانا - ۳۰ آذر ۱۳۹۳
برخی از جوانان کوبایی در خیابانی در هاوانا - ۳۰ آذر ۱۳۹۳

باربارا اسلیون از پژوهشگران ارشد «شورای آتلانتیک»، با اشاره به تصمیم اخیر واشنگتن و هاوانا برای عادی‌سازی روابط دوجانبه، می‌گوید تصمیم باراک اوباما رئیس جمهوری ایالات متحده برای از سرگیری روابط دیپلماتیک با کوبا، بر معدود کشورهایی که روابط دیپلماتیک با واشنگتن ندارد، بویژه ایران، تاثیر آشکاری خواهد گذاشت.

این تحلیلگر مسائل سیاسی، در یادداشتی که روز سه شنبه در وبسایت انگلیسی صدای آمریکا منتشر شد، می‌نویسد اگر چه بین کوبا، این جزیره کوچک ۱۱ میلیونی با منابع کم، و ایران ۸۰ میلیونی با منابع غنی زیرزمینی، تفاوت‌های بسیاری وجود دارد، اما هر دو کشور مشروعیت ایدئولوژیک یا جهان‌بینی خود را عمدتاً بر اساس مخالفت با آمریکا استوار کرده‌اند.

به باور خانم اسلوین، به همین دلیل است که هم برای هاوانا و هم برای تهران، جایگزین کردن منافع داد و ستد در عرصه بین‌المللی، با مقصر دانستن آمریکا برای همه کاستی‌ها و ناکارآمدی‌ها در آن کشورها، امری بس دشوار است.

دیپلماسی پشت پرده موجب گشایش در روابط آمریکا با هاوانا، و همچنین امضای توافق موقت هسته‌ای موسوم به برنامه اقدام مشترک، در آذر سال گذشته با ایران شد.

به علاوه آقای اوباما با استفاده از فرمان‌های ریاست جمهوری، از تحریم‌های اعمال شده توسط کنگره علیه هاوانا را کاسته است. این تصمیم رییس جمهوری آمریکا علی‌رغم مخالفت‌های کنگره، می‌تواند موجب تقویت آن دسته از مقامات ایرانی که خواهان امضای توافق جامع هسته‌ای هستند، شود.

پژوهشگر ارشد شورای آتلانتیک در ادامه این یادداشت می‌نویسد، بر خلاف وضعیت با کوبا، که صحبت از بازگشایی سفارت است، کسی در تهران درباره بازگشایی سفارتخانه آمریکا که در سال ۱۹۷۹ به تسخیر نیروهای حکومتی در آمد، حرفی نمی‌زند.

در واشنگتن نیز به خاطر زندانی بودن تعدادی از شهروندان ایرانی-آمریکایی، مانند جیسون رضائیان خبرنگار روزنامه واشنگتن پست، امیر حکمتی تفنگدار سابق نیروی دریایی آمریکا و کشیش سعید عابدینی، کسی در زمینه بازگشایی سفارت اظهار نظری نمی‌کند.

حال آن که در صورت امضای توافق جامع اتمی با ایران، آیت‌الله علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی ایران نیز مانند رائول کاسترو رهبر کوبا، اصرار خواهد کرد که در مسیر دستیابی به توافق هسته‌ای، هیچ یک از ارزش‌های انقلابی به خطر نیفتاده است.

به باور خانم اسولین، آیت‌الله خامنه‌ای مثلا خواهد گفت که «شیطان بزرگ» حاضر شده که چرخه غنی‌سازی سوخت هسته‌ای، که جزئی از برنامه اتمی آن کشور است، در خاک ایران باقی بماند.

باید گفت که افزایش سطح روابط ایالات متحده با کشورهایی که رژیم اقتدارگرا دارند، فروپاشی آن نظام‌ها، یا حتی اجرای اصلاحات عمده اقتصادی و سیاسی زودهنگام را، به دنبال نخواهد داشت.

در مورد کوبا و ایران، به احتمال زیاد تغییرات تدریجی خواهد بود، زیرا که مردم هر دو کشور تجربه تلخی از انقلاب‌های خونین دارند؛ انقلاب‌هایی که به آنها وعده آزادی و رفاه بیشتر داد، اما در عمل نتوانستند آن را محقق کنند.

اما با برقراری روابط با ایالات متحده، دیگر حاکمان این دو کشور نمی‌توانند کاستی‌ها را به گردن واشنگتن بیاندازند.

ابتکار پرزیدنت اوباما در گفتگو، و گشایش سیاسی با این دو کشور، دلگرم‌کننده است و به قول خود او دو سال آخر ریاست جمهوری‌اش دوره رخدادهای جالب خواهد بود.

---------------------------------------------

برگردان فارسی اين مقاله تنها به جهت اطلاع‌رسانی منتشر شده و نظرات بيان شده در آن، الزاماً بازتاب ديدگاه صدای آمريکا نيست.

XS
SM
MD
LG