مقاله ای از روئل مارک گرکت در ویکلی استاندارد
با ورود پرزیدنت ترامپ به قدرت که رویکرد غیرمداخله جویانه رییس جمهوری پیش از خود را ندارد، رژیم روحانیون در ایران که نیروی محرکه بیشتر مسائل عمده خاورمیانه است باید مورد توجه بیشتر سازمان مرکزی اطلاعات آمریکا قرار بگیرد.
برنامه فعال هسته ای و موشک های بالیستیک ایران، جنگ فرقه ای که عامل عمده ظهور داعش بوده، برخورد فزاینده عربستان سعودی و جمهوری اسلامی، جنایات هولناک در سوریه تحت مدیریت سپاه پاسداران و رشد شبه نظامیان شیعه مورد حمایت ایران در منطقه این نگرانی ها هستند.
پیشتر از ضعف شبکه گردآوری اطلاعاتِ سی آی ای در ایران به ویژه علیه برنامه هسته ای رژیم صحبت شده است. «خود بازرسی» ایران در مجتمع نظامی پارچین که آژانس بین المللی انرژی اتمی و جامعه اطلاعاتی آمریکا می دانست رژیم در آن جا آزمایش های نظامی هسته ای انجام داده بود باید افراد جدی به ویژه جان برنن، مدیر سی آی ای، را به خنده وا می داشت. حتی چهره های برجسته حزب دموکرات در سیاست خارجی عمدتا در این باره سکوت اختیار کردند.
ضعف های توافق هسته ای با گذشت زمان بیشتر خود را نشان خواهد داد. اگر دانالد ترامپ، رییس جمهوری منتخب، تصمیم به حفظ برجام بگیرد ممکن است بخواهد روند اطلاعاتی را که دولت اوباما در نظارت بر فعالیت های ایران خارج از برجام برقرار کرده است بازبینی کند.
مایک پامپئو، گزینه رییس جمهوری منتخب آمریکا برای مدیریت سازمان مرکزی اطلاعات آمریکا، که از منتقدان صریح الهجه توافق هسته ای ایران است شاید بخواهد گستره شبکه عملیاتی سی آی ای در داخل جمهوری اسلامی را سبک و سنگین کند. اگر دونالد ترامپ بخواهد رویکردی سخت تر نسبت به پرزیدنت اوباما در قبال ایران داشته باشد، یک سی آی ای دارای ارتباطاتی درون جمهوری اسلامی و حوزه های قدرت ایران در خاورمیانه طبیعتا به آمریکا کمک زیادی خواهد کرد. مدیر جدید سی آی ای که دست و پایش برای حفظ توافق هسته ای بسته نیست به دنبال این خواهد رفت که منابع اطلاعاتی اش درون روحانیت، سپاه، بسیج، ارتش، تجار، صنعت نفت، و برنامه هسته ای ایران را ارزیابی کند.
مایک پامپئو ممکن است دریابد که احساس غرور مدیر کنونی سی آی ای نسبت به برخورداری از قابلیت اطلاعاتی برای تشخیص تخلفات هسته ای ایران خیلی قابل اتکا نیست. این وضع با بهبود شرایط اقتصادی ایران و ادامه تمایل ملاها به تقابل مخفیانه با غربی ها بدتر خواهد شد. پیروزی های ایران در سوریه و عراق بی تردید غرور رژیم را تقویت خواهد کرد. با فرض تصمیم رییس جمهوری منتخب به حفظ توافق هسته ای احتمال این امر زیاد است که ایرانی ها تمایل بیشتری به چالش کشیدن برجام و دانالد ترامپ داشته باشند.
هر ده سال یک بار اتفاقاتی غیر منتظره در ایران رخ می دهد که نمونه اخیر آن را در اعتراضات میلیونی سال ۱۳۸۸ دیدیم. مدیر سی آی ای منتصب رییس جمهوری جدید کمتر نگران بروز «سوء تفاهمات» میان ایالات متحده و ایران و احساس گناه تاریخی واشنگتن در ارتباط با شاه و آمادگی آمریکا برای استفاده از قوه قهریه خواهد بود.
گزینه رییس جمهوری منتخب برای مدیریت سی آی ای پیشاپیش می داند که ایران یکی از مصمم ترین دشمنان آمریکا است. برخلاف بسیاری در واشنگتن، پامپئو نیازی به یادگیری مبانی ندارد. او احتمالا می داند که نحوه رسیدگی پرزیدنت ترامپ به جمهوری اسلامی به ما نشان خواهد داد که او چگونه با مابقی جهان رفتار خواهد کرد.