سیاست های تجاری چین که از دید آمریکا و اتحادیه اروپا و همچنین ژاپن غیرمنصفانه است، کانون گفتگوهایی در حاشیه سازمان تجارت جهانی شده است.
منابع مطلع به خبرگزاری رویترز می گویند انتظار می رود آمریکا، اتحادیه اروپا و ژاپن روز سه شنبه از تلاش مشترکی برای مقابله با مسئله مازاد تولیدات صنعتی چین و دیگر اقدامات تجاری چین خبر دهند.
به گفته منبعی که نخواست هویتش منتشر شود، مقامات تجاری آمریکا و ژاپن به همراه مقامات اتحادیه اروپا در حاشیه نشست وزیران سازمان تجارت جهانی در پایتخت آرژانتین، بیانیه مشترکی در این رابطه صادر می کنند که گفته می شود در آن به مسئله ظرفیت مازاد چین و دیگر اقدامات تجاری این کشور اشاره شده است.
با این حال هنوز مشخص نیست در بیانیه نام چین به طور مشخص ذکر شود.
آمریکا، اتحادیه اروپا و ژاپن پیش از این بارها از سیاست چین در پرداخت یارانه های دولتی به شرکت های دولتی، و سیاست تامین دولتی منابع مالی، و قوانین سرمایه گذاری که عمدتا شرکت های خارجی را وادار به انتقال فناوری های استراتژیک به چین می کند، شکایت کرده بودند.
واشنگتن، بروکسل و توکیو پیش از این بارها از سیاست چین در پرداخت یارانه های دولتی به شرکت های دولتی، و سیاست تامین دولتی منابع مالی، و قوانین سرمایه گذاری که عمدتا شرکت های خارجی را وادار به انتقال فناوری های استراتژیک به چین می کند، شکایت کرده بودند.
آنها می گویند این اقدامات چین باعث تشدید مسئله مازاد تولید در صنایع حیاتی از جمله فولاد و آلومینیوم شده است که اکنون بازار جهانی با انباشت این اقلام و از کار بی کار شدن کارگران این صنایع در کشورهای دیگر رو به رو شده است.
آمریکا در این حوزه با اتحادیه اروپا متحد شده و می گوید که سازمان تجارت جهانی نباید چین را به عنوان یک «اقتصاد بازار» به رسمیت بشناسد، چرا که چنین اقدامی مکانیزم های دفاعی تجاری کشورهای غربی را به شدت تضعیف می کند.
پیشتر در روز دوشنبه، وزیر تجارت و اقتصاد ژاپن از طرح ابتکاری آمریکا برای تقویت استانداردهای شفافیت سازمان تجارت جهانی که عمدتا با هدف افشای یارانه های غیرقانونی چین مطرح شده، دفاع کرد و گفت تجارت آزاد تنها زمانی کار می کند که شرایط منصفانه برای رقابت تضمین شود.
در آمریکا، دولت دونالد ترامپ،رییس جمهوری آمریکا ؛ مشغول تحقیق در مورد اقدامات چین در حوزه مالکیت معنوی است.
این تحقیقات می تواند بر اساس یک قانون تجاری آمریکا که قدمت آن بیش از سازمان تجارت جهانی است، به واکنش تجاری یکجانبه آمریکا علیه چین منجر شود.
دولت ترامپ همچنین در حال بررسی وضع محدودیت های گسترده بر واردات فولاد و آلومینیوم طبق یک قانون تجاری دوران جنگ سرد است.
اعضای اتحادیه اروپا از جمله آلمان تهدید کرده اند که به هرگونه تعرفه برای واردات فولاد به آمریکا واکنش نشان خواهند داد و از واشنگتن خواسته اند به اقدامات یکجانبه این چنینی دست نزند.