لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۱۵

مخالفت پرزیدنت ترامپ با خرید شرکت بزرگ آمریکایی توسط شرکت معظم سنگاپوری


مقر اصلی شرکت «کوالکام» در «سن دیه‌گو»، کالیفرنیا
مقر اصلی شرکت «کوالکام» در «سن دیه‌گو»، کالیفرنیا

شرکت «برادکام» (به انگلیسی Broadcom) سنگاپور روز چهارشنبه (۱۴ مارچ) اعلام کرد که در پی مخالفت کاخ سفید، پیشنهاد ادغام با شرکت آمریکائی «کوالکام» (به انگلیسی Qualcomm) را پس می‌گیرد، ولی به تلاش خود برای انتقال کامل به آمریکا ادامه می‌دهد.

در پی مخالفت پرزیدنت ترامپ با عظیم‌ترین معامله برای ادغام دو شرکت تکنولوژی پیشرفته، کارشناسان تجارت بین‌المللی هشدار دادند که معاملات جهانی برای خرید شرکت‌ها، دشوار خواهد شد.

شرکت «برادکام»، غول سنگاپوری تراشه‌ساز و مبتکر تجهیزات پیشرفته ارتباطات و مخابرات، اعلام کرد که به تلاش خود برای انتقال به آمریکا ادامه می‌دهد و با استفاده از ۱۰۰ میلیارد دلار وام از ده بانک آمریکائی، برنامه خرید شرکت‌های پیشرفته و ادغام آنها را ادامه می‌دهد.

در صورتی که برادکام، بار دیگر به یک شرکت آمریکائی تبدیل شود، شورای سرمایه‌گذاری خارجی و قوانین مربوط به تولید دفاعی، دیگر ناظر به فعالیت آن برای خرید شرکت‌های آمریکائی نخواهند بود.

پایگاه خبری «یاهو فایننس» روز چهارشنبه ۱۴ مارچ گزارش داد که حالا شرکت تراشه‌ساز عظیم «اینتل»، سازنده تراشه‌های کامپیوتری، علاقمند شده است برادکام را خریداری کند. این زمزمه در بازار بورس، به بالارفتن ارزش سهام اینتل و برادکام انجامید. اینتل در میان شرکت‌های تراشه‌ساز جهان، مقام دوم را دارد.

دولت آمریکا روز چهارشنبه با انتشار فرمانی در پایگاه اینترنتی کاخ سفید، دلایل اصلی مخالفت با ادغام «برادکام» و «کوالکام» را تشریح کرد. بعد از اعلام تصمیم پرزیدنت ترامپ، ارزش سهام برادکام بالا رفت ولی از ارزش سهام کوالکام کاسته شد.

فرمان رئیس جمهوری

در این فرمان، که به امضای دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا رسیده، اعلام شد که جلوگیری از ادغام غول‌های تولید تراشه‌های پردازنده، در پی مخالفت «کمیته سرمایه‌گذاری خارجی» با این معامله ۱۱۷ میلیارد دلاری، صورت گرفت، که آن را با منافع امنیت ملی آمریکا، مغایر دانست. از ادغام دو بزرگترین تولیدکننده تجهیزات ارتباطات و تراشه‌های کامپیوتری، غولی به ارزش ۲۱۷ میلیارد دلار به وجود می‌آمد.

«هوک تن» مدیرعامل شرکت برادکام در دیدار سال گذشته خود با پرزیدنت ترامپ در کاخ سفید
«هوک تن» مدیرعامل شرکت برادکام در دیدار سال گذشته خود با پرزیدنت ترامپ در کاخ سفید

بنا به گزارش خبر شبکه «سی ان بی سی»، برادکام، که در سنگاپور و کالیفرنیا دفتر دارد، با دولت چین در ارتباط است.

این خبرگزاری به نقل از «فرنک اکیلا» کارشناس سرمایه‌گذاری بین‌المللی، می‌نویسد تصمیم دولت ترامپ باعث خواهد شد که معاملات جهانی برای خرید وفروش شرکت‌های بزرگ در صنایع خاص، از این پس به آسانی میسر نباشد.

این کارشناس گفت بعضی دولت‌ها، حتی وقتی خطر امنیت ملی هم وجود ندارد، جلوی فروش شرکت‌های بزرگ کشور خود را به خریداران خارجی می‌گیرند، اما آمریکا تاکنون چنین کاری را مخالف با سیاست بازارهای باز و تجارت آزاد می‌دانست.

از سوی دیگر، شرکت برادکام روز سه شنبه ۱۳ مارچ اعلام کرد که تا ۳ آپریل، کار انتقال مرکز خود به آمریکا را به پایان خواهد برد، و از حیطه نظارت شورای سرمایه گذاری خارجی آمریکا خارج می‌شود.

رئیس جمهوری آمریکا در فرمان خود نوشت شرکت برادکام، در صورت بدست گرفتن کنترل شرکت «کوالکام» می‌توانست به اقداماتی مغایر با امنیت ملی آمریکا دست بزند.

از جمله این اقدامات، جلوگیری از توسعه نسل جدید تکنولوژی پیشرفته تلفن‌های هوشمند موسوم به G5 است که می‌توانست آمریکا را از مالکیت این تکنولوژی محروم سازد و کنترل آن را به شرکت‌های خارجی، به خصوص سازندگان تلفن‌های همراه در چین، منتقل سازد.

تصمیم رئیس جمهوری آمریکا حتی با حمایت رقبای سیاسی او در کنگره همراه شد. از جمله، سناتور «چاک شومر» رهبر جناح اقلیت در سنای آمریکا، ضمن ستایش از جلوگیری بلعیده شدن «کوالکام» توسط رقیب سنگاپوری‌اش، در سخنرانی خود به سیاست‌های صادراتی چین هم به شدت حمله کرد.

قوانینی که رئیس جمهوری آمریکا به آنها استناد کرد، قانون موسوم به «قدرت‌های اقتصادی بین‌المللی اضطراری» و قانون «تولید دفاعی» سال ۱۹۵۰ است.

ساختمان مرکزی شرکت «برادکام» در «ایرواین» کالیفرنیا - (عکس نوامبر 2017 از رویتر)
ساختمان مرکزی شرکت «برادکام» در «ایرواین» کالیفرنیا - (عکس نوامبر 2017 از رویتر)

بنا به گزارش خبرگزاری رویتر، شورای سرمایه‌گذاری خارجی آمریکا بررسی تلاش برادکام برای ادغام کوالکام را روز ۲۷ فوریه شروع کرد، قبل از آنکه پیشنهاد رسمی از برادکام دریافت کند.

دولت آمریکا یک هفته بعد از این تاریخ، بررسی طرح برادکام از نظر امنیت ملی را در دستور کار خود قرار داد، و به همین مناسبت، شرکت کوالکام نیز جلسه عمومی سهامداران خود را که قرار بود 6 مارچ برگزار شود، به تعویق انداخت.

خبرگزاری «بلومبرگ» در گزارشی مدعی شد که تصمیم دولت آمریکا، احتمالا و تاحدودی، متاثر از فعالیت لابی‌گری شدید شرکت «کوالکام» است، که صدبرابر شرکت «برادکام» در آمریکا خرج لابی‌گری می‌کند. هیات مدیره کوالکام به شدت در برابر برنامه خصمانه برادکام برای تسلط بر کوالکام، مقاومت می‌کرد.

سابقه کوالکام و برادکام

شرکت «کوالکام» که مقرآن در سن‌دیه‌گو قرار دارد، و در ۲۲۴ نقطه جهان، تاسیسات فنی و تجاری دایر کرده است، یکی از بزرگترین تولیدکنندگان تجهیزات ارتباطات بی‌سیم به ویژه نیم‌هادی‌ها semiconductors و تراشه‌ chip های پردازنده برای ارتباطات بی‌سیم و تلفن‌های همراه است.

درآمد اصلی آن از حق بهره‌برداری از صدها تکنولوژی‌ ثبت شده است، که سازندگان کامپیوتر، وسایل مخابراتی و ارتباطی و همچنین تولیدکنندگان میلیاردها تلفن همراه در سراسر جهان، به آن می‌پردازند. شیوه تماس یا به اصطلاح «پروتوکل» CDMA یکی از دو پروتوکل رایج تماس تلفن‌های همراه در دنیا، متعلق به کوالکام است.

هسته اصلی تکنولوژی این شرکت براساس کالائی است موسوم به «امنی نت» Omninet که دو کارآفرین ایرانی‌تبار، اسحاق پرویز ناظریان و یونس ناظریان، به همراه شریک آمریکائی خود، نیل کدیشا، در سال ۱۹۸۵ به وجود آوردند. این کالای فنی، سرمایه اصلی شرکتی که بعدها کوالکام نام گرفت، را تشکیل می‌داد.

شرکت «برادکام» که برای تولید تجهیزات ارتباطی اینترنتی و بی‌سیم در آمریکا تاسیس شده بود، در سال ۲۰۱۶ توسط شرکت «آوگو» تولیدکننده تجهیزات ارتباطی و بی‌سیم و تراشه‌های کامپیوتری، خریداری شد و مرکز آن، ضمن حفظ دفاتر در کالیفرنیا، به سنگاپور انتقال یافت.

برادکام، پیش از آنکه خواهان ادغام کوالکام شود، در سال ۲۰۰۹، به چهارسال دعوای خود با کوالکام بر سر حق مالکیت تکنولوژی‌های تلفن‌های همراه و سایر فرآورده‌ها خاتمه بخشید و کوالکام موافقت کرد که طی چهار سال، مبلغ ۸۹۱ میلیون دلار غرامت به برادکام بپردازد.

برادکام تلاش جدید خود برای ادغام کوالکام در نوامبر ۲۰۱۷ آغاز کرد. در آن هنگام بهای پیشنهادی برای سهام کوالکام ۱۰۳ میلیارد دلار بود که به تدریج به ۱۱۷ میلیارد دلار افزایش یافت.

کوالکام برای مقابله با تلاش خصمانه برادکام، اعلام کرد که قصد دارد شرکت تراشه‌سازی «ان پی اکس» را خریداری کند و کوالکام و برادکام، هر یک مبلغ بالاتری برای خرید «ان پی اکس» به هیات مدیره آن پیشنهاد کردند.

بنا به گزارش «رویتر» بانکهائی که پرداخت ۱۰۰ میلیارد دلار وام به بردکام برای خرید کوالکام داده بودند، در پی مخالفت دولت آمریکا با این ادغام، درآمد به مراتب کمتری از این وام بدست خواهند آورد. ولی به نظر کارشناسان وال استریت، شرکت برادکام به تلاش خود برای خرید شرکت‌های دیگر ادامه می‌دهد.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG