بر اساس اعلام وزارت خارجه آمریکا، ایالات متحده تا کنون به بیش از یکصد کشور جهان، از جمله هفت کشور همسایه ایران، برای مبارزه با همهگیری ویروس کرونا کمک کرده است.
بر اساس گزارش وزارت خارجه آمریکا، این کشور روی هم رفته ۵۰۸ میلیون دلار برای مبارزه با ویروس کرونا به کشورهای مختلف کمک میکند که ۶۵ میلیون دلار از این کمک به کشورهای همسایه ایران بوده است.
کشورهای عراق، افغانستان، ترکمنستان، پاکستان، آذربایجان، ترکیه، و ارمنستان در همسایگی ایران از کمک های آمریکا بهرهمند شده اند و در منطقه نیز کشورهایی چون لبنان، یمن، سوریه، اردن، و سرزمینهای فلسطینی از ایالات متحده کمک دریافت کردهاند.
کمکهای آمریکا به برخی از کشورها از طریق سازمان های مردمنهاد و سازمان های بینالمللی صورت گرفته است از جمله کمک ۱۸ میلیون دلاری به سوریه که بخش عمده آن از طریق نهادهای وابسته به بانک جهانی هزینه می شود. در این بین، عراق با ۲۵ میلیون دلار و افغانستان با ۱۸ میلیون دلار به ترتیب بیشترین کمک را دریافت کرده اند.
این در حالی است که جمهوری اسلامی ایران بارها پیشنهاد کمک آمریکا برای مبارزه با همهگیری کرونا در ایران را رد کرده است.
وزیر خارجه آمریکا ۱۱ فروردین با تاکید بر این که واشنگتن بارها پیشنهاد کمک به مردم ایران را مطرح کرده و جمهوری اسلامی آن را رد کرده، مردم ایران را قربانیان تصمیم رژیم دانست.
مایک پمپئو در گفتوگو با شبکه تلویزیونی فاکسنیوز گفت: «این یک بحران انسانی درون جمهوری اسلامی ایران هم محسوب میشود. ما پیشنهاد کمکهای بشردوستانه خود را ارائه دادهایم.»
وی افزود: «ما پیشنهاد کردهایم اگر نمیخواهند از آمریکا کمک بگیرند، ما به کشورهای دیگر کمک میکنیم تا کمکهایشان را به ایران بفرستند ... پیشنهاد ما هنوز هم به جای خود باقی است.»
وی پیشتر نیز گفته بود که رهبران برخی کشورها از جمله ایران و کره شمالی به جای پذیرش کمکهای ایالات متحده برای کمک به وضعیت مردمشان، به ساختن بمب و فعالیتهای بیثباتکننده میپردازند و به مردمشان آسیب میرسانند.
منتقدان میگویند مسئولان جمهوری اسلامی در یک ماه گذشته با تصمیمات نادرست بر افزایش این آمار دامن زده اند. با این حال رژیم همچون موارد گذشته از تحریمهای آمریکا انتقاد کرده است.
مایک پمپئو همچنین در یک نشست خبری در مورد کمکرسانی به کشورهای آسیب دیده از شیوع ویروس کرونا و احتمال لغو تحریم علیه برخی کشورها تاکید کرد کمکهای بشردوستانه هرگز تحریم نبوده، نیست، و نخواهد بود.
وی در مورد احتمال لغو تحریمها علیه برخی کشورها به منظور کمکرسانی گفت، در مورد کمک بشردوستانه مانند دارو و تجهیزات پزشکی، «اینها هیچجا و هیچوقت تحریم نبوده و نیستند.»
کمکهای آمریکا به کشورهای مختلف به منظور اجرای طرح های اضطراری مبارزه با کرونا، تقویت زیرساختهای بهداشتی و مبارزه با بیماریهای واگیردار هزینه میشود.