لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۲ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۵۹

نگرانی از سرنوشت بازسازی افغانستان


در حالی که کمتر از ۱۸ ماه به خروج نیروهای نظامی خارجی از افغانستان باقی مانده است، جان سوپکو، بازرس ویژه امریکا در پروژه تجدید بنا و نوسازی افغانستان می گوید میلیونها دلار به پیمانکاران پرداخت شده است، ولی مدارس افغانستان هنوز ناتمام و در وضعیتی خطرناک قرار دارند. آقای سوپکو هشدار داده است که چنانچه دولت آمریکا اقدامات بیشتری در نحوه استفاده از کمکهای آمریکا به افغانستان بعمل نیاورده، و اطمینان حاصل نکند که اعتبار نوسازی افغانستان بر اساس گزارش سه ماه سازمان بازرسی وِیژه آمریکا در این کشور به درستی مصرف شود، میلیاردها دلار کمکهای آمریکا به افغانستان، یا به عبارت دیگر میلیاردهای دلار پول مالیات دهندگان آمریکایی، در خطر بیهوده صرف شدن است، و حتی بدتر، ممکن است این کمکها به دست تروریستها بیافتد.
سوپکو در گزارش خود می گوید: «به نظر می رسد شکاف فزاینده ای بین هدفهای اصلی برنامه کمکهای واشنگتن به افغانستان، و نحوه اجرای این پروژه ها ... وجود دارد.»
آقای سوپکو در گزارش خود تأکید می کند که بخشی از پولی که دولت آمریکا به پیمانکاران می دهد به دست تروریستها می رسد.

در دوم ماه ژوئیه سال گذشته باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا، آقای سوپکو را به عنوان بازرس وِیژه آمریکا در پروژه تجدید بنا و نوسازی افعانستان برگزید. جان سوپکو مشاور ارشد دولت فدرال سی سال سابقه نظارت و بازرسی دارد.

بازرس وِیژه آمریکا می گوید که پیشتر با ارائه پیشنهادهایی از مقامات نظامی آمریکا خواسته بود تا قرارداد ۴۳ شرکت و یا اشخاصی را که مظنون به ارتباط با تروریستها و شورشیان هستند قطع کند، ولی ارتش آمریکا پیشنهادهای وی را یکی پس از دیگری رد کرده است.
سوپکو می گوید: «واقعاً متأسفم که ارتش آمریکا قادر است که تروریستها و طرفداران آنها را مورد تعقیب و حمله قرارداده و آنها از نابود کند، ولی برخی در دولت آمریکا اعتقاد دارند که ما نمی توانیم کاری کنیم که همین افراد پولی را که آمریکا برای نوسازی افغانستان اختصاص داده دریافت نکنند.» او می افزاید:«من معتقدم چنین موضع و سیاستی نه تنها اشتباه است، بلکه در مخالفت با یک سیاست عمومی خوب، و علیه هدفهای امنیتی ملی ما در افغانستان است.»

سوپکو در گزارش خود به نقل از ماتیو بورک سخنگوی ارتش آمریکا می گوید: اواخر سال گذشته شاخه رسیدگی به تقلبها در آرتش ۴۳ پیشنهاد دریافت کرده است، ولی این پیشنهادات مدارک و شواهد کافی ارائه نکرده است تا بتوان بر اساس «مقررات مالکیت فدرال»، پیمانکاران را اخراج کرد.
به علاوه ، دفتر کل بازرسی اعلام کرده است که نحوه مصرف اعتبارات برای نصب آخرین توربین در سد کجکی را مورد بررسی قرار داده است. نیروگاههای این سد به مناطق استراتژیک افعانستان از جمله قندهار و هلمند نیروی برق ارائه خواهد کرد.
تلاش برای نصب سومین یا آخرین توربین برق در سد کجکی از آغاز جنگ، یعنی از سال ۲۰۰۱ میلادی آغاز شده، ولی با وجود آن که آمریکا دهها میلیون دلار به انجام این پروژه کمک کرده، هنوز به اتمام نرسیده است. از نصب توربین در سد کجکی اغلب به عنوان نمونه ای از قصور برنامه کمکهای آمریکا به افغانستان یاد می شود.
در اوائل سال جاری، آمریکا ناگهان انجام این پروژه را که قرار بود توسط سازمان بین المللی توسعه انجام شود، متوقف ساخت، و به جای آن تصمیم گرفت تا ۷۵ میلیون دلار در اختیار شرکت ملی برق افعانستان قرار داد تا این پروژه را به اتمام برساند.
سوپکو گفت که سازمان بازرسی ویژه آمریکا برای تجدید بنا و نوسازی افغانستان پیشتر در مورد توانایی و آمادگی دولت افغانستان برای انجام این پروژه ابراز نگرانی کرده بود، که این امر موفقیت و اتمام این پروژه مشکوک می سازد.
سازمان بین المللی توسعه، با صدور بیانیه ای، گفته است که شرکت ملی برق افغانستان در اداره دارایی ها خود بسیار خوب عمل کرده ، و موفق شده است تا در بین سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۲ درآمد خود را ۶۷ درصد افزایش دهد.

گوردن وی ناند کفیل مشاور دولت در دفتر امور افعانستان و پاکستان می گوید که سازمان بین المللی توسعه آمریکا ارزیابی گسترده ای در مورد مدیریت مالی شرکت ملی برق افعانستان به عمل آورده، و متقاعد شده است که این شرکت توانایی آن را دارد تا پروژه نصب توربین برق در سد کجکی را به اتمام برساند.
آقای سوپکو در گزارش خود دست بر روی مسائل دیگر نیز گذاشته است. از جمله این که وزارت دفاع آمریکا در نظر دارد جت جنگنده ای به مبلغ ۷۷۱ میلیون و ۸۰۰ هزار دلار برای افغانستان خریداری کند که ارتش این کشور قادر به نگهداری و پرواز با آن نیست.
XS
SM
MD
LG