مقاله ای تحلیلی از اندرو دی گِرندپِری در واشنگتن پست
پرزیدنت ترامپ در سخنرانی دوشنبه اش از پاکستان خواست تعهد خود به «مدنیت، نظم و صلح را به نمایش بگذارد». اما از روسیه، ایران و چین، سه قدرت منطقه ای دیگر که در تضعیف پیشرفت در افغانستان همدستی دارند انتقادی نکرد.
فرمانده ارشد نیروهای آمریکا در افغانستان از تلاش های آشکار مسکو در تسلیح طالبان به سلاح های نیمه سنگین ابراز نگرانی کرده است. مقام های آمریکا اعلام کرده اند هر کشوری که به افغانستان تسلیحات بفرستد ناقض قوانین بین المللی است. روسیه ضمن رد این ادعاها می گوید تماس هایش با این گروه بنیادگرا که زمانی بر افغانستان حکومت می کرد بر تشویق آن ها به مشارکت در صلح تمرکز داشته است. تصاویر ویدیویی پخش شده در رسانه ها خلاف آن را نشان می دهد.
ایران مانند روسیه، افغانستان را حوزه نفوذ خود می داند. ماموران جمهوری اسلامی در غرب افغانستان بسیار فعال هستند. مقام های دولت افغانستان می گویند به نظر می رسد ایران و روسیه در تسلیح و آموزش طالبان همکاری می کنند و امید دارند با این کار وفاداری آن ها را جلب کرده و به آشوب در افغانستان دامن بزنند.
ایران مانند روسیه، افغانستان را حوزه نفوذ خود می داند. ماموران جمهوری اسلامی در غرب افغانستان بسیار فعال هستند.
ایران به فرماندهان طالبان پناه داده است و سوخت در اختیار کامیون های آن ها قرار می دهد. تهران به این نتیجه رسیده است که طالبان دشمنی کم خطرتر و نیروی وابسته مفیدی می تواند باشد. حملات داعش به تهران انگیزه های ایران برای همکاری با طالبان را تقویت کرده است.
پکن سال ها است بدون قبول کمترین مسولیت امنیتی، در سایه امنیت تامین شده به دست نیروهای آمریکا و ناتو از مزایای اقتصادی و منابع طبیعی افغانستان بهره می برد. اما تحرکات نیروهای چینی در عملیات ضد تروریستی در نقاط مرزی طی دو سال اخیر افزایش یافته است و پکن به نیروهای امنیتی افغانستان کمک مالی و تسلیحاتی می کند.