لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۰۸

نخست وزیر پیشین پرتغال، انتخاب شورای امنیت برای جانشینی بان کی مون


آنتونیو گوترس نخست وزیر پیشین پرتغال - آرشیو
آنتونیو گوترس نخست وزیر پیشین پرتغال - آرشیو

اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد روز چهارشنبه به اتفاق آرا موافقت کردند آنتونیو گوترس نخست وزیر پیشین پرتغال به عنوان جانشین بان کی مون در مقام دبیرکلی این نهاد بین المللی انتخاب شود.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، ویتالی چورکین نماینده روسیه در سازمان ملل، در حالی که نمایندگان چهارده کشور دیگر عضو شورا در کنار او بودند، این خبر را به اطلاع خبرنگاران حاضر در نیویورک رساند.

این توافق در پی ششمین نشست غیررسمی شورای امنیت، که صبح چهارشنبه پشت درهای بسته در مقر سازمان ملل برگزار شد، به دست آمد و اعضا درباره ۱۰ نامزد احراز این مقام به بحث و گفت‌وگو پرداختند.

سیزده عضو شورا با انتخاب آنتونیو گوترس موافق بودند و دو عضو هم نظری در این مورد نداشتند. نزدیک‌ترین رقبای او، ووک یرمیک از صربستان و میروسلاو لاژاک از اسلواکی بودندT که هر کدام هفت موافق و شش مخالف داشتند.

به گفته ویتالی چورکین، شورای امنیت صبح روز پنجشنبه یک نشست رسمی خواهد داشت که قرار است طی آن، آنتونیو گوترس بطور رسمی به عنوان گزینه شورا به ۱۹۳ عضو مجمع عمومی سازمان ملل معرفی شود.

شورای امنیت در نشست فردا با صدور قطعنامه ای، آقای گوترس را بطور رسمی به عنوان گزینه نهایی معرفی و سپس به اعضای مجمع عمومی برای تایید این گزینه، که اقدامی تشریفاتی محسوب می شود، «توصیه» می کند.

دومین ماموریت پنج ساله بان کی مون دبیرکل فعلی سازمان ملل متحد، که اهل کره جنوبی است، روز ۳۱ دسامبر سال جاری میلادی (۱۱ دی ماه ۱۳۹۵) به پایان خواهد رسید و جانشین او باید از سوی مجمع عمومی تایید شود.

استقبال آمریکا و بریتانیا

ایالات متحده و بریتانیا – که به همراه روسیه، فرانسه و چین پنج عضو دارای حق وتو در شورای امنیت هستند که هیچکدام در جلسه امروز از حق خود استفاده نکردند – از انتخاب این سیاستمدار ۶۷ ساله پرتغالی استقبال کردند.

به گزارش سی ان ان، سامانتا پاور نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد گفت، در نهایت نامزدی به عنوان دبیرکل جدید انتخاب شد که ثابت کرد از تجربه، بینش و تسلط بالایی در طیف وسیعی از موضوعات مختلف برخوردار است.

متیو رایکرافت نماینده بریتانیا در سازمان ملل متحد نیز از هفت کاندیدای زنی که در این رقابت چند ماهه حضور داشتند تقدیر کرد و گفت، این که از خلال این روند جدید و شفاف‌تر، آنتونیو گوترس انتخاب شد، نتیجه‌ای منصفانه است.

طبق سنت دیرینه در سازمان ملل متحد، دبیرکل به صورت دوره‌ای از مناطق مختلف جهان انتخاب می‌شود؛ و آسیا، آفریقا، آمریکای لاتین و اروپا همگی نماینده‌ای در رأس این نهاد بین المللی داشته‌اند.

با این حال کشورهای شرق اروپا و روسیه از این گلایه دارند که تاکنون هیج نماینده‌ای از منطقه آنها به مقام دبیرکلی سازمان ملل متحد انتخاب نشده است و این بار نوبت آنها بود.

از سوی دیگر، هیچ زنی تاکنون به مقام دبیرکلی سازمان ملل نرسیده و بیش از ۵۰ کشور عضو سازمان و برخی فعالان و نهادهای بین المللی دیگر کمپینی در این زمینه به راه انداخته بودند.

روند انتخاب جانشین دبیرکل در این دوره به صورت شفاف برگزار شد و برای نخستین بار در تاریخ هفتاد ساله سازمان، ۱۰ داوطلب باقی مانده برای کسب این عنوان در یک مناظره تلویزیونی شرکت کردند.

آنتونیو مانوئل دِ اولیویرا گوترس متولد ۳۰ آوریل ۱۹۴۹، از سال ۱۹۹۵ تا ۲۰۰۲ به عنوان رهبر حزب سوسیالیست نخست وزیر پرتغال بود و پس از آن در سال های ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۵ به عنوان کمیسر عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان به فعالیت پرداخت.

http://gdb.voanews.com/504DC5E1-F75B-4FFC-B4D1-9C2ABE3A6DD5.gif

XS
SM
MD
LG