باراک راوید روزنامهنگار و تحلیگر سیاسی روزنامه اسرائیلی هاآرتص است که برای پوشش مجمع عمومی سازمان ملل متحد به نیویورک سفر کرده است.
قبل از سخنرانی نتانیاهو در شورای امنیت تحلیلگران و روزنامه نگاران از کشور شما و کشورهای دیگر پیش بینی می کردند که نخست وزیر اسرائیل امسال برخلاف گذشته تکیه چندانی بر ایران نخواهد داشت ولی اینطور نشد. رئیس جمهوری ایران نیز در سخنرانی خود چندان به اسرائیل نپرداخت. تحلیل شما از تکیه زیاد نتانیاهو بر مسئله ایران چیست؟
ایران هنوز برای نتانیاهو مسئله مهمی است. او برخلاف گذشته به توافق اتمی ایران حمله نکرد، بلکه بیشتر بر این که چطور اجرا شود تکیه داشت و عمدتا بر نگرانی های اسرائیل درباره رفتار ایران از جمله حمایت از تروریسم، حماس و حزب الله و برنامه موشکی ایران تکیه کرد که آن را تهدیدی علیه امنیت اسرائیل میداند.
نتانیاهو ایران و داعش را دشمنان مشترک خاورمیانه خواند. این چطور به نظر شما قابل توجیه است؟
به نظر من آن چیزی که نتانیاهو به درستی گفت این است که اگر به عربستان سعودی و امارات متحده عربی و بحرین و کویت و دیگر کشورهای خاورمیانه نگاه کنید، همه آنها ایران را تهدید میبینند و نه فقط اسرائیل؛ و این یک نفع مشترک است که همگی این کشورها رفتار ایران را در منطقه برنتابند. درست است که اسرائیل و امارات و عربستان سعودی امروز در حوزه امنیت ملی و توازن منطقه ای بیشتر از قبل به هم نزدیک هستند، اما گمان نمی کنم این به معنای آن باشد که کشورهای عربی آماده امضای توافق صلح با اسرائیل باشند.
آینده روابط اسرائیل و عربستان سعودی را چطور پیش بینی میکنید با توجه به این که این رابطه مدتی است که گرم است؟
احتمالا روابط بیشتر و بیشتری در پیش است، اما همگی پشت صحنه و زیر فرش خواهد بود. روابط از نوع امنیتی و اطلاعاتی از نوع غیرعلنی خواهد بود، ولی این که دو طرف جلوی دوربین ها بایستند و یا توافق صلح امضا کنند امری بسیار بعید است.