لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۲۰

خطر اعدام محمدجواد وفایی؛ ده‌ها فعال حقوق بشر خواستار «توقف فوری» اعدام‌ها در ایران شدند


در پی ابراز نگرانی‌ها از احتمال اجرای حکم اعدام محمدجواد وفایی ثانی، زندانی سیاسی، ده‌ها کارشناس حقوق بشر و سازمان‌های غیردولتی از کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد درخواست کرده‌اند تا از اعدام «محمدجواد وفایی ثانی»، قهرمان بوکس ایران جلوگیری کند.

این نامه که توسط ۸۵ مدافع حقوق بشر و سازمان‌های غیردولتی بین‌المللی از جمله «مقامات سابق سازمان ملل» و «برندگان جایزه نوبل» امضا شده، نشان می‌دهد که وفایی ثانی پیش از دریافت حکم اعدام به اتهام «فساد فی الارض» شکنجه شده است.

محمدجواد وفایی ثانی، متولد سال ۱۳۷۴، ۱۸ بهمن ۱۳۹۸ در مشهد بازداشت و به «افساد فی‌الارض» از طریق «تحریق و تخریب اماکن خاص از جمله ساختمان تعزیرات حکومتی» متهم شد، اتهامی که این زندانی سیاسی آن را رد کرده است.

او همچنین به «شرکت در اعتراضات آبان ۹۸ و اعتراض به سرنگونی هواپیمای اوکراینی و تبلیغ علیه نظام» متهم شده است.

ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران ۲۹ تیر اعلام کرد قوه‌ قضائیه جمهوری اسلامی در ده سال گذشته حکم اعدام ۴۸۲۹ ایرانی را اجرا کرده که از این تعداد بیش از ۴۰ نفر کودک و زیر سن قانونی بوده‌اند.

اعدام‌های سیاسی در کشور، از جمله اعدام‌های مرتبط با اعتراضات پس از کشته شدن مهسا امینی، «محکومیت شدید سازمان‌های جهانی» را به دنبال داشته است.

دفتر فولکر ترک، دبیرکل حقوق بشر سازمان ملل متحد دریافت این نامه را تایید کرده و در حال بررسی پرونده است.

چندی پیش دفتر حقوق بشر سازمان ملل، خبر داده بود که جمهوری اسلامی از قوانین شریعت اسلامی برای تعقیب معترضان با جرایمی که مجازات اعدام دارند، از جمله «جنگ با خدا» یا «محاربه» و «فساد فی الارض» استفاده کرده است. امری که حتی در داخل ایران هم مورد نقد بسیاری قرار گرفته است.

فعالان حقوق بشر می‌گویند که مقامات ایرانی روش‌های پیچیده‌ای برای انتشار اطلاعات نادرست در مورد چگونگی، چرایی و زمان اجرای اعدام ابداع کرده‌اند. آتنا دائمی، فعال حقوق مدنی، به عنوان مثال، در توییتی گفت که چندین خبرگزاری ایرانی از آزادی فعالان محکوم به اعدام خبر داده‌اند، خبری که بعدا توسط خانواده‌های زندانیان تکذیب شد.

به نظر می‌رسد که جمهوری اسلامی از اعدام‌ها به عنوان «ابزاری» برای «سرکوب» صدای مردمی استفاده می‌کند که تنها در خیابان‌ها حقوق اولیه بشر را فریاد می‌زنند.

XS
SM
MD
LG