لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۳ خرداد ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۴۶

شورای امنیت سازمان ملل دوشنبه به توافق اتمی ایران رای می دهد


پیش نویس قطعنامه شورای امنیت درباره توافق اتمی دوشنبه به رأی گذاشته می شود
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00

شورای امنیت سازمان ملل متحد قرار است روز دوشنبه به قطعنامه ای رای دهد که وضع محدودیت های دراز مدت بر برنامه اتمی ایران را تائید می کند، اما تحریم تسلیحاتی و ممنوعیت ارسال فناوری موشکی بالیستیک به کشور را ادامه خواهد داد.

گزارش رویترز به نقل از یک دیپلمات آمریکایی حاکی است بر اساس پیش نویس قطعنامه، وقتی آژانس بین المللی انرژی اتمی گزارشی را که تائید می کند ایران برخی از اقدامات مرتبط با برنامه هسته ای را انجام داده است ارائه دهد، هفت قطعنامه پیشین حذف خواهد شد.

درباره متن قطعنامه به عنوان بخشی از توافقی که روز سه شنبه، چهاردهم ژوئیه ۲۰۱۵، در وین اتریش بین ایران و شش قدرت جهانی عضو گروه ۱+۵ حاصل شدشد، مذاکراتی صورت گرفت.

در برابر لغو تحریم ها، ایران با وضع محدودیت های دراز مدت بربرنامه اتمی موافقت کرد.

ممنوعیت سازمان ملل متحد بر ارسال فناوری موشکی بالیستیک به ایران ۸ سال، تحریم تسلیحاتی ۵ سال، و محدودیت بر فناوری اتمی برای ۱۰ سال باقی خواهد ماند.

قطعنامه همچنین شش فرد و شرکت را مشخص می کند که دیگر هدف تحریم - از جمله مسدود بودن دارایی و ممنوعیت سفر - نخواهند بود. در حال حاضر، ۴۳ فرد و ۷۸ شرکت در فهرست تحریم سازمان ملل متحد قرار دارند. رژیم تحریم های هوشمند برای ۸ سال برجا خواهد بود.

پیش نویس قطعنامه همچنین از کشورها می خواهد اجرای توافق را با بازرسی تمام محموله هایی که به ایران حمل یا از آنجا خارج می شود، در صورت مظنون بودن به محتوای آنها، کنترل کنند.

قطعنامه همچنین مکانیسمی را برای برقراری دوباره تمام تحریم های جاری سازمان ملل متحد، اگر ایران مواد توافق را نقض کند، شامل می شود.

بر اساس توافق جامع اتمی وین، شش قدرت جهانی، ایران و اتحادیه اروپا کمیسیون مشترکی برای رسیدگی به هر شکایتی در مورد تخلف ها تشکیل خواهند داد. اگر کشور شاکی از چگونگی رسیدگی کمیسیون به نگرانی هایش راضی نباشد، می تواند به شورای امنیت رجوع کند.

شورای امنیت سپس باید برای تمدید کاهش تحریم ها قطعنامه ای تصویب کند. اگر چنین قطعنامه ای ظرف ۳۰ روز پس از دریافت شکایت تصویب نشود، آنگاه تحریم های مندرج در تمام قطعنامه های پیشین سازمان ملل متحد دوباره برقرار خواهد شد، مگر این که شورا تصمیم دیگری بگیرد.

بر اساس پیش نویس قطعنامه، اگر تحریم های قبلی دوباره برقرار شود، عطف بما سبق نخواهد شد و در مورد قراردادهایی که ایران امضا کرد به کار نخواهد رفت.

اگر ایران به توافق اتمی پایبند بماند، تمام مواد و اقدامات قطعنامه سازمان ملل متحد در یک دهه حذف خواهد شد.

با این حال، گروه ۱+۵ و اتحادیه اروپا روز سه شنبه در نامه ای به بان کی مون دبیر کل سازمان ملل متحد به او اطلاع دادند که قصد دارند پس از ۱۰ سال، درخواست کنند مکانیسمی که اجازه دهد تحریم ها دوباره برقرار شود، برای پنج سال تمدید شود.

XS
SM
MD
LG