آژانس بین المللی انرژی اتمی به نظر می رسد موفقیت چندانی در وادار کردن ایران به پاسخ دادن به پرسش های مربوط به فعالیت های مشکوک دایر بر پژوهش های در زمینه جنگ افزارهای هسته ای نداشته است. یک دیپلمات روز جمعه و ۳ روز مانده به پایان مهلت همکاری ایران با آژانس این سخنان را ابراز داشت. آژانس و ایران در توافق ماه نوامبر و به منظور از سر گرفته شدن تلاش ها برای گفتگو در ماه مه سال جاری، ایران قول داد تا ۲۵ ماه اوت پنج گام برای کاستن از نگرانی جامعه بین المللی در زمینه برنامه هسته ای خود بردارد.
از جمله این گام ها ارائه اطلاعات در باره دو مسئله: از جمله آزمایش ماشه انفجاری پاسخ بدهد. این بخشی از تحقیق آژانس درباره بعد احتمالا نظامی برنامه هسته ای ایران است. البته تهران پیوسته برنامه هسته ایش را کاملا صلح آمیز خوانده است. منابع دیپلماتیک می گویند ایران و آژانس گفتگوها در باره دو مسئله را آغاز کردند اما به اعتقاد آنها ایران اطلاعات مورد نیاز را در اختیار آژانس قرار نداده هر چند هنوز مهلتی باقی ست و ایران اغلب در آخرین لحظه و برای گرفتن امتیاز، با آژانس همکاری کرده است.
اما کندی پاسخگویی ایران به پرسش های آژانس شاید دولت های غربی را متقاعد کند که تهران مایل نیست با آژانس همکاری کند و به آژانس اجازه دهد به سایت های مورد بحث دسترسی پیدا کند.
خبرگزاری رویترز می گوید درباره این اظهار نظرهای دیپلماتیک هنوز تهران و آژانس واکنشی نشان نداده اند. مقام های غربی می گویند اگر ایران می خواهد حاصل گفتگوهای دیپلماتیک در زمینه حل برنامه هسته ایش موفقیت آمیز باشد باید سوء ظن ها در زمنیه فعالیت های هسته ای خود را برطرف سازد با توجه به اختلاف های گسترده در مورد غنی سازی اورانیوم در ایران، میان تهران با ۱+۵ ، گفتگوها به مدت ۴ ماه یعنی تا ۲۴ نوامبر امسال تمدید شد.
یوکیا آمانو رئیس آژانس بین المللی انرژی اتمی که بتازگی در سفر به ایران با مقام های حکومت اسلامی گفتگو کرده است، می گوید اجرای گام های پنج مرحله ای آغاز شده و او امیدوار است در هفته های آینده پیشرفت هائی در این زمینه به دست آید. آقای آمانو که با حسن رو حانی دیدار کرده بود گفت ایران تعهد قاطع داده است که در زمینه تحقیقات آژانس همکار ی کند. سفر آمانو به تهران تلاشی در تشویق ایران به همکاری تلقی شد چون پیش از آن منابع غربی گفته بودند آژانس در مورد همکاری نکردن تهران نگران شده است. در ماه مه سال جاری و به دنبال سال ها طفره رفتن، ایران سرانجام اطلاعاتی در باره ماشه انفجاری احتمالا آزمایش شده در تاسیسات نظامی پارچین در اختیار آژانس گذاشت. آژانس در گزارش سال ۲۰۱۱ خود به ۱۲ مورد نگرانی در برنامه هسته ای ایران پرداخته و تاکید کرده بود برخی از این اقدام ها در سال ۲۰۰۳ و زیر فشار بین الللی متوقف شده بود اما گویا بنا به پاره ای اطلاعات، بعضی از آنها دوباره از سر گرفته شده است.