لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۹:۱۹

اتحادیه اروپا تحریم‌های روسیه را افزایش داد؛ دور‌ زدن تحریم‌ها سخت‌تر‌ می‌شود


نشست اتحادیه اروپا برای تحریم روسیه. آرشیو
نشست اتحادیه اروپا برای تحریم روسیه. آرشیو

اتحادیه اروپا روز دوشنبه چهاردهمین دور تحریم‌های خود علیه روسیه را در واکنش به ادامه حملات روسیه به اوکراین تصویب کرد.

این بسته شامل افزایش تحریم‌ها علیه صادرات گاز طبیعی مایع روسیه است.

تحریم ها ۱۱۶ فرد و نهاد را هدف قرار می‌دهد و تدابیر جدید برای اطمینان از این است که شرکت‌ها تحریم‌های موجود را دور ‌نزنند.

وزیر امور خارجه اوکراین، دیمیترو کولبا، در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) گفت که او در سخنرانی روز دوشنبه خود در جلسه شورای روابط خارجی اتحادیه اروپا بر اهمیت تحریم‌های جدید «برای خفه کردن بیشتر اقتصاد جنگی پوتین» تاکید کرد.

او به طور جداگانه گفت در آن جلسه بر لزوم سرعت بخشیدن به ارسال کمک‌های نظامی به اوکراین، به ویژه سامانه‌های ضدهوایی تاکید کرد.

پیش از نشست روز دوشنبه شورا، جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به خبرنگاران در لوکزامبورگ گفت که اوکراین هم‌اکنون به کمک بیشتری نیاز دارد.

بورل گفت پوتین «به روشنی» آماده یک «جنگ طولانی» می‌شود.

ضربات تحریمی بیشتر به روسیه

تحریم‌های جدید اتحادیه اروپا، که با هدف کاهش درآمدهای گاز مایع طبیعی روسیه اعمال می‌شود، برای اولین بار به صادرات گاز روسیه ضربه می‌زند. تحریم‌ها، تجارت دریایی و شبکه مالی اس‌پی‌اف‌اس مسکو را – که برابر با سیستم پرداخت جهانی سوئیفت است – دربرمی‌گیرد.

وزرای خارجه اتحادیه اروپا روز دوشنبه چهارم تیر گفتند که کشورهای اتحادیه چهاردهمین بسته تحریمی علیه روسیه را «با هدف بستن برخی از روزنه‌ها و ضربه زدن به صادرات گاز روسیه برای اولین بار» به تصویب رساندند. این بسته بانک‌های اتحادیه اروپا در خارج از روسیه را هم از استفاده از منع می‌کند.

از آغاز تهاجم روسیه به اوکراین در اسفند ۱۴۰۰، غرب تحریم‌های گسترده‌ای را علیه مسکو اعمال کرد که به تدریج افزایش یافته است.

رویترز نوشته که هدف از محدودیت‌های جدید گاز کاهش درآمد روسیه از صادرات گاز مایع طبیعی از طریق ممنوعیت حمل‌ و نقل در بنادر اتحادیه اروپا، و بندی است که به سوئد و فنلاند اجازه می‌دهد برخی از قراردادهای گاز مایع طبیعی با روسیه را لغو کنند. این اقدامات در حد ممنوعیت اتحادیه اروپا برای واردات گاز مایع طبیعی از روسیه است که از زمان شروع جنگ اوکراین افزایش یافته بود.

تحریم ها پس از یک دوره انتقالی ۹ ماهه اجرایی می‌شود. این بسته همچنین سرمایه گذاری و خدمات جدید برای تکمیل پروژه‌های نیمه‌تمام گاز مایع طبیعی روسیه را ممنوع می کند.

کارشناسان بازار گاز می گویند که اقدام احتمالاً تأثیر کمی خواهد داشت؛ چون اروپا همچنان گاز مورد نیازش را از روسیه خریداری می‌کند، و انتقال گاز از طریق بنادر اتحادیه اروپا به آسیا تنها حدود ۱۰ درصد از کل صادرات گاز مایع طبیعی روسیه را تشکیل می‌دهد.

برخی از کشورهای اروپای مرکزی همچنان گاز خط لوله روسیه را از طریق اوکراین دریافت می‌کنند. اتحادیه اروپا واردات نفت روسیه را در سال ۱۴۰۱ – با معافیت‌های محدود – ممنوع کرد.

هدف بسته جدید محدود کردن دور زدن تحریم‌ها از طریق ایجاد مسئولیت و مجازات بیشتر در سطح کشورهای عضو برای افراد و کشورهایی است که قوانین را زیر پا می‌گذارند.

اتحادیه اروپا اعلام کرده در اقدامی جداگانه، تحریم‌های جدیدی را علیه شش نفر که در «فعالیت‌های مخرب سایبری» روسیه علیه کشورهای اتحادیه اروپا و اوکراین دست دارند، اعمال می‌کند. اتحادیه اروپا گفته که چهار نفر از آنها رمستقیماً با سرویس‌های اطلاعاتی و امنیتی روسیه در ارتباطند.

کمیسیون اروپا، بازوی اجرایی اتحادیه اروپا، همچنین پیشنهاد کرده بود که موسوم به « بندِ نه به روسیه» را که در بسته قبلی تصویب شده بود، گسترش دهد. این اقدام، شرکت‌های تابعه شرکت‌های اتحادیه اروپا را در کشورهای ثالث موظف می‌کند تا صادرات مجدد برخی از کالاها به روسیه، از جمله کالاهایی که دارای کاربرد دوگانه برای مقاصد نظامی هستند، و همچنین مهمات و سلاح گرم را ممنوع کنند.

در اقدامی برای آسیب رساندن بیشتر به توانایی مسکو در تجارت جهانی، این بسته بانک‌های اتحادیه اروپا در خارج از روسیه را از استفاده از سامانه اس‌پی‌اف‌اس مسکو – که برابر با سیستم پرداخت جهانی سوئیفت است – منع می‌کند. قدرت‌های غربی در سال ۱۴۰۱ مسکو را از سامانه سوئیفت محروم کردند.

در بیانیه کمیسیون اروپا آمده که «اتحادیه همچنین به شورا اجازه می‌دهد فهرستی از بانک‌های کشور ثالث غیرروسی که به چنین سیستمی متصل هستند، تهیه کند.این بانک‌ها از تجارت با اپراتورهای اتحادیه اروپا منع خواهند شد.»

این اقدامات برای هدف قرار دادن بخش‌های با ارزش اقتصاد روسیه مانند انرژی، مالی و تجارت طراحی شده‌اند و دور زدن تحریم‌های اتحادیه اروپا را دشوارتر می‌کنند.

همچنین، بر اساس اقداماتی که روز دوشنبه در نشریه رسمی شورای اتحادیه اروپا منتشر شد، اتحادیه همچنین غول کشتیرانی دولتی روسیه «سووکام‌فلوت» و مدیر عامل آن، ایگور واسیلیویچ تونکوویدوف را تحریم کرد.

این بخش از تحریم‌ها، ناوگان به اصطلاح سایه‌ای را هدف گرفته که به تلاش‌های جنگی روسیه کمک می‌کند. این اقدام از طریق ایجاد چارچوبی برای افزودن تانکرهای نفتی که سقف قیمت نفت روسیه تعیین شده توسط کشورهای گروه هفت را دور می‌زنند، وکشتی هایی که مهمات کره شمالی را به روسیه منتقل می کنند به فهرست تحریم‌ها، اجرایی می‌شود.

دیپلمات‌های اتحادیه گفته‌اند در ابتدا که ۲۷ کشتی – عمدتاً نفتکش – در فهرست قرار خواهند گرفت و بعداً تعداد بیشتری اضافه خواهند شد.

XS
SM
MD
LG