به دنبال انتشار خبر مربوط به همکاری احتمالی ١٢ کارمند «آژانس امدادرسانی و کاریابی برای آوارگان فلسطینی در خاور نزدیک» (اونروا) با حماس در حمله روز ۱۵ مهر این گروه شبه نظامی به اسرائیل، سه کشور بریتانیا، ایتالیا و فنلاند نیز به طور موقت کمکهای مالی خود به این نهاد وابسته به سازمان ملل متحد متوقف کردند.
وزارت خارجه بریتانیا با انتشار بیانیهای اعلام کرد از اتهام مربوط به مشارکت کارمندان اونروا در «اقدام تروریستی شنیع» ۱۵ مهر «وحشتزده» است.
طبق این بیانیه، بریتانیا همزمان با بررسی این اتهامات، کمکهای مالی بیشتر به اونروا را به طور موقت متوقف میکند.
وزارت خارجه بریتانیا تصریح کرد همچنان به ارائه کمکهای بشردوستانه به مردم بهشدت نیازمند غزه متعهد است.
آنتونیو تاجانی، وزیر خارجه ایتالیا، نیز با انتشار پستی در رسانه اجتماعی «ایکس» اعلام کرد کشورش ارائه کمکهای مالی به اونروا را به حالت تعلیق در آورده است. او با اشاره به تصمیم مشابه کشورهای متحد ایتالیا افزود: «ما به ارائه کمکهای بشردوستانه به مردم فلسطین [و] محافظت از امنیت اسرائیل متعهد هستیم.»
همزمان وزیر همکاریهای توسعه و تجارت خارجی فنلاند با انتشار پستی در ایکس اتهام دستداشتن کارمندان اونروا در «حمله تروریستی» ۱۵ مهر به اسرائیل را «بهشدت نگرانکننده» خواند و گفت کشورش ارائه کمک مالی به این نهاد وابسته به سازمان ملل را به طور موقت متوقف میکند و نتیجه تحقیقات مستقل را دنبال خواهد کرد.
به گفته او، فنلاند هیچ کمکی ارائه نخواهد کرد که به سود حماس باشد.
اقدام این سه کشور اروپایی به دنبال اقدام مشابه ایالات متحده و کانادا انجام میشود.
آمریکا روز جمعه در واکنش به اتهام مشارکت ١٢ کارمند یکی از نهادهای وابسته به سازمان ملل در «حمله تروریستی» ۱۵ مهر حماس به اسرائیل اعلام کرد کمکهای مالی اضافی به این نهاد را «به طور موقت» متوقف کرده و خواهان تحقیق در این مورد شده است.
متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، گفت واشنگتن در خصوص این موضوع «بهشدت نگران» است و همزمان با بررسی این اتهامات و گامهای سازمان ملل متحد برای رسیدگی به آن، ارائه کمکهای مالی اضافی به این نهاد وابسته به سازمان ملل را «به طور موقت» متوقف کرده است.
به گفته او، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، در گفتوگویی با آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، در روز پنجشنبه پنجم بهمن، «بر لزوم تحقیقات جامع و سریع در باره این موضوع تاکید کرد.»
همچنین احمد حسین، وزیر توسعه بینالمللی کانادا، روز جمعه اعلام کرد که اتاوا حمله ۱۵ مهر به اسرائیل را به شدت محکوم میکند و از اتهامات علیه برخی کارکنان آنروا عمیقا نگران است و تا زمان مشخص شدن نتایج تحقیقات، کمکهای مالی خود به آنروا را متوقف میکند.
وی همچنین از انجام تحقیقات سازمان ملل در این باره استقبال کرد و گفت که کانادا کمکهای خود را به مردم غزه از طریق دیگر شرکا ادامه خواهد داد.
گزارشها حاکی است که اسرائیل اطلاعاتی را به آنروا ارائه داده است که نشان میدهد کارکنان این آژانس با استفاده از وسایل نقلیه و امکانات آن سازمان در حمله ۱۵ مهر مشارکت داشتهاند.
وزارت خارجه اسرائیل هم روز جمعه و درپی اخراج کارکنان آنروا که مظنون به همکاری با حماس هستند، خواستار تحقیقات فوری سازمان ملل در این زمینه شد و اعلام کرد که انتظار دارد آژانس امدادرسانی و کاریابی سازمان ملل متحد برای آوارگان فلسطینی (آنروا) تحقیقات داخلی فوری را پس از اخراج کارکنانی که گفته میشود در حمله مرگبار حماس به اسرائیل دست داشتند، انجام دهد.
- واکنش سازمان ملل
استفان دوجاریک، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد، در همین ارتباط روز جمعه گفت: فیلیپ لازارینی، کمیسر کل آژانس امدادرسانی و کاریابی برای آوارگان فلسطینی در خاور نزدیک، آنتونیو گوترش را در جریان اتهامات «بسیار جدی» مربوط به مشارکت چندین کارمند این نهاد وابسته به سازمان ملل در «حمله تروریستی» ۱۵ مهر قرار داده است.
به گفته آقای دوجاریک، دبیرکل سازمان ملل از این خبر «وحشتزده» شده و از آقای لازارینی خواسته است آن را «به سرعت» بررسی کند، نسبت به اخراج «فوری» هر یک از کارمندان این نهاد وابسته به سازمان ملل که در حمله ۱۵ مهر یا هر فعالیت جنایتکارانه دیگری دست داشته، اقدام کند، و آنها را برای پیگرد کیفری به مراجع قانونی معرفی کند.
سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد تاکید کرد که «بررسی مستقل فوری و جامع اونروا» انجام خواهد شد.