لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۱:۲۱

دیدگاه: «ترزا می» با انتظار پیروزی به انتخابات زودرس پای گذاشت، ولی ...


حزب خانم می در انتخابات روز پنجشنبه اکثریت نسبی و کمتر از حد نصاب تشکیل دولت را به دست آورد.
حزب خانم می در انتخابات روز پنجشنبه اکثریت نسبی و کمتر از حد نصاب تشکیل دولت را به دست آورد.

گزارش تحلیلی از: س. کرمانی زاده - لندن

با آن که محافظه کاران در انتخابات عمومی روز پنجشنبه بریتانیا بیشترین شمار آرا را به دست آوردند، ولی می توان آن را «شکست آمیزترین پیروزی» نام نهاد زیرا حزب محافظه کار با از دست دادن چهار کرسی، اکثریت عددی خود را نیز از دست داد و ناچار به برپایی یک دولت ائتلافی با همکاری یک یا چند حزب کوچک خواهد بود.

پس از قطعی شدن نتایج شمارش آراء معلوم شد که ترزا می، وخیم ترین اشتباه سیاسی را در دوران کوتاه نخست وزیری خود مرتکب شده است. در ماه آوریل گذشته، هنگامی که او برگزاری انتخابات زودرس را اعلام کرد، امید داشت که از یک اکثریت بزرگ برخوردار شود و موقعیت خود را در داخل حزب محافظه کار، و موقعیت این حزب را در صحنه سیاسی بریتانیا بیش از پیش تقویت کند.

خانم می در نتیجه انتخابات عمومی مستقیم به نخست وزیری نرسیده بود: او پس از کناره گیری دیوید کامرون از نخست وزیری، به دنبال ناکامی کامرون در همه پرسی پیرامون ماندن یا خروج از اتحادیه اروپا جانشین او شد و امید داشت که با انجام انتخابات زودرس بتواند مشروعیت دولت خود را از مردم بریتانیا دریافت کند.

ولی در پایان شمارش آرا معلوم شد که وی نه تنها نتوانسته آرا بیشتری برای حزب خود به دست آورد، بلکه چهار کرسی پارلمان را نیز از دست داده و با ۳۲۶ کرسی بدست آمده، فاقد اکثریت لازم برای تشکیل کابینه بعدی می باشد و به ائتلاف با یک حزب دیگر نیاز دارد.

بیشتر بخوانید:
پیروزی شکننده حزب محافظه کار بریتانیا؛ «ترزا می» باز نخست وزیر انگلیس شد

هشت تن از وزیران کابینه کنونی نیز، به علت شکست در انتخابات، حتی از ادامه عضویت در پارلمان محروم شدند.

در مقابل، حزب کارگر توانسته است سی کرسی بر تعداد کرسی های خود در پارلمان، در مقایسه با انتخابات پیشین بیافزاید و به ۲۶۱ کرسی برسد.

ولی جرمی کوربین رهبر حزب کارگر می گوید که هرگز به دولت ائتلافی محافظه کاران نخواهد پیوست و بنابراین، تنها حزبی که برای برپایی دولت ائتلافی باقی می ماند حزب DUP متعلق به اتحادگرایان دموکراتیک است که معلوم نیست برای پیوستن به ائتلاف، دارای چه شرایط و مطالباتی است.

این پرسش که چه عللی باعث ناکامی خانم می در پیروزی در انتخابات شد، با پاسخ های گوناگون روبرو شده است. ولی یک علت را با قاطعیت می توان بیان کرد و آن وقوع دو رویداد تروریستی، یکی در منچستر و دیگری در لندن بود که جمعا ۳۰ کشته و بیش از ۱۳۰ زخمی به جای گذاشت.

در تبلیغات انتخاباتی، رهبر حزب کارگر ازوقوع این ترورها بهترین بهره برداری سیاسی را به عمل آورد. با آن که حزب محافظه کار به طور سنتی به نشان دادن قاطعیت در مبارزه با ترور و خشونت شهرت دارد، ولی کوربین در تبلیغات انتخاباتی خود آشکارا خانم می را به اهمال و ضعف در برابر این ترورها متهم ساخت.

جرمی کوربین این اتهام را مطرح کرد که خانم می مدت درشش سال ریاست وزارت کشور، از بودجه پلیس و دیگر نهادهای امنیتی به مقدار زیادی کاسته بود و این واقعیت، زمینه مساعدی را برای وقوع عملیات تروریستی به وجود آورد.

ترزا می در پاسخ به جنایات تروریستی اخیر، به رای دهندگان وعده داده بود که در آینده قوانین سخت گیرانه تری برای مبارزه با ترور به اجرا گذارد. ولی بدیهی است که این وعده، در برابر اتهاماتی که کوربین مطرح کرد رنگ باخته بود.

شاید دو علت دیگر نیز بتوان در مورد علت ناکامی خانم می عنوان کرد و نخست آن که

دو علتی که موجب نرسیدن خانم می به هدف شد: مردم بریتانیا از اقدام او در اعلام برگزاری انتخابات زودرس خشنود نبودند و آن را اقدامی غیرضروری می دانستند. به گفته آگاهان، این واقعیت نیز که خانم می حاضر به انجام مناظره انتخاباتی در تلویزیون نشد، به وجهه او آسیب رساند.

در لندن ابراز نگرانی می شود که اگر دولت ائتلافی هرچه زودتر برپا نشود، بریتانیا به یک دوران بی ثباتی پای گذارد. خانم می کوتاه مدتی پس از انتشار نتایج غیرکامل شمارش آرا تاکید کرد که هدف او برقراری یک دوران طولانی ثبات و امنیت برای اجرای برنامه های مهم کشوری بوده است.

قرار است حدود یک ماه دیگر مذاکرات عملی بریتانیا با اتحادیه اروپا در مورد خروج از آن نهاد آغاز شود. قرار است که خروج بریتانیا تا سال ۲۰۱۹ عملی شود.

نتایج انتخابات بر اوضاع اقتصادی بریتانیا نیز تاثیر گذار بوده و ارزش پوند انگلیس دو درصد در برابر دلار آمریکا پائین آمده است.

نه تنها حزب کارگر ادعا می کند که در این انتخابات پیروزی واقعی متعلق به آن حزب بوده، بلکه حتی شماری از بلندپایگان حزب محافظه کار نیز شکست خانم می را «دردناک» دانسته و او را «مرغابی لنگ» نامیده اند که باید از نخست وزیری کنار برود. ولی خانم می پیش از ظهر جمعه گفته بود که او از مسوولیت نمی گریزد و رسالت هایی دارد که باید به انجام برساند.

* برگردان فارسی این مقاله تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG