لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۵۶

موسسه خاورميانه در واشنگتن نقش ترکيه را مورد بررسی قرار داد


موسسه خاورميانه در واشنگتن نقش ترکيه را مورد بررسی قرار داد
موسسه خاورميانه در واشنگتن نقش ترکيه را مورد بررسی قرار داد

موسسه خاورميانه در واشنگتن ميزبان نشستی يک روزه در خصوص وضعيت سياسی داخلی ترکيه و نقش آن کشور در خاورميانه بود.

روابط ترکيه با ايران و ديگر همسايگانش و نيز مواضع دولت آنکارا در قبال برنامه تهران از جمله مسائل مورد بحث کارشناسان در روز پنجشنبه بود.

طی سال های اخير ترکيه به يکی از قدرتمند ترين کشورهای خاورميانه تبديل شده است و در همين حال هم اکنون اين کشور يکی از بيست اقتصاد قدرتمند جهان است و نقش ترکيه در صحنه بين الملل بيش از پيش پررنگ تر شده است.

در حيطه سياست منطقه ای، دولت آنکارا همواره تاکيد داشته است که سياست عدم تنش با همسايگانشان را پيگيری می کند. در اين راستا طی سال های اخير ترکيه روابط خود را با ايران افزايش داده و در خصوص برنامه اتمی تهران به عنوان يک ميانجی عمل کرده است.

الکساندر ورشباو، مديرکل روابط بين الملل وزرات دفاع آمريکا، می گويد طی يک سال گذشته ترکيه نقش بسيار مهمی در تلاش های جامعه بين المللی برای جلوگيری از دستيابی ايران به سلاح اتمی داشته است و در اين راستا آن کشور در ماه ژانويه ميزبان نشست پنج به علاوه يک بود.

الکساندر ورشباو گفت: «در کل، آمريکا و ترکيه هدف مشترکی را دنبال می کنند و نمی خواهند که ايران به سلاح اتمی دست يابد، هر چند که دو کشور اختلافات تاکتيکی دارند اما واشنگتن مطمئن است که ترکيه به قطعنامه های شورای امنيت عليه برنامه اتمی ايران عمل خواهد کرد.»

در ماه ژوئن سال گذشته ترکيه به همراه برزيل به قطعنامه تحريمی شورای امنيت عليه ايران رای منفی داد اقدامی که از سوی برخی از ناظران مسائل منطقه به نزديکی بيشتر دولت آنکارا و تهران تعبير شد.

در پی پيروزی حزب عدالت و توسعه در انتخابات ماه ژوئن در ترکيه، علی اکبر صالحی، وزير امور خارجه ايران، ابراز اميدواری کرد روابط خوب آنکارا و تهران تعميق يابد.

سوات کينيکلی اوغلو، عضو کميته مرکزی حزب عدالت و توسعه، می گويد صرف نظر از دولتی که در ترکيه و ايران سرکار است، دو کشور منافع مشترکی دارند.

کينيکلی اوغلو در گفتگو با بخش فارسی صدای آمريکا می گويد در خصوص برنامه اتمی تهران، طی يک سال گذشته هدف ترکيه تاکيد بر اهميت ادامه تلاش های ديپلماتيک بوده است. عضو کميته مرکزی حزب عدالت و توسعه گفت: «طی موافقت های تهران، ترکيه سعی کرد برای حل بحران اتمی ايران راه حلی به غير از روش های نظامی ارائه دهد. ترکيه در تغيير نگاه ها در اين خصوص و نيز تاکيد بر اولويت تلاش های ديپلماتيک موفق بوده است. اکنون دولت آمريکا تفاهم بيشتری با ترکيه دارد و مواضع آنکارا را بهتر درک می کند. ترکيه نيز نمی خواهد که ايران سلاح اتمی داشته باشد زيرا اين امر به يک مسابقه تسليحاتی غيرضروری در منطقه خواهد انجاميد.»

عضو ارشد حزب عدالت و توسعه می افزايد درحالی که آنکارا در راستای تنش زدايی با همسايگانش گام بر می دارد با توجه به تحولات سياسی اخير در جهان عرب، ترکيه از عملکرد شفاف تر و بازشدن فضای سياسی در کشورهای خاورميانه حمايت می کند و خواستار تقويت مشروعيت دموکراتيک دولت های منطقه است.

XS
SM
MD
LG