لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۲۸ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۰۲:۵۰

نارضایی افکار عمومی ترکیه از طرح حمله به سوریه


تحلیلگران هشدار می دهند که دولت ترکیه برای هر گونه حمایت از حمله نظامی احتمالی به سوریه به رهبری ایالات متحده بهای سنگینی خواهد پرداخت

دولت ترکیه قول داده که درصورت اقدام نظامی علیه سوریه، همکاری خواهد کرد.

ترکیه پایگاه هوایی مهمی دارد که مورد استفاده ایالات متحده قرار دارد و از نظر نیروی هوایی بسیار توانمند است. اما احزاب مخالف دولت آنکارا با مشارکت عملیات نظامی به سوریه مخالف هستند و ارقام نظرسنجی های انجام شده حاکی از این واقعیت هستند که افکار عمومی ترکیه نیز نسبت به مداخله این کشور در بحران سوریه عمیقاً بدبین هستند.

ترکیه یکی از کشورهایی بوده که از ابتدا خواستار پاسخگویی حکومت بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه در قبال حمله شیمیایی ماه گذشته به حومه دمشق شده بود.

سینان اولگن، کارشناس مهمان «بنیاد کارنگی اروپا» در بروکسل می گوید هر اقدامی که واشنگتن علیه دمشق اتخاذ کند، ترکیه یکی از متحدان توانمند ایالات متحده خواهد بود. او در عین حال نسبت به وجود اختلاف بین دولتمردان دو کشور هشدار می دهد.

اولگن می افزاید: «ترکیه به دلیل استفاده دولت اسد از سلاح های شیمیایی حامی جدی ایده مجازات حکومت او است. تفاوت این است که هدف ترکیه حمله بلندپروازانه تری (به سوریه) است که در نهایت به خلع اسد از قدرت کمک کند».

پرزیدنت باراک اوباما تاکید کرده است هرگونه حمله نظامی به سوریه در حوزه ای محدود انجام خواهد شد و هدف حمله تغییر رژیم در این کشور نیست.

سمیح ایدیز، نویسنده ستون سیاسی روزنامه «طرف» ترکیه می گوید آنکارا از عملیات علیه سوریه به رهبری ایالات متحده حمایت خواهد کرد اما این پشتیبانی محدود خواهد بود.

ایدیز می افزاید «(احمد) داووداغلو، وزیر خارجه کشور گفته است اگر ائتلافی از حامیان (حمله به سوریه) شکل بگیرد، ترکیه به مشارکت تمایل خواهد داشت. اما پرسش جدی این است که آیا ترکیه واقعاً در عملیات نظامی علیه سوریه شرکت خواهد کرد؟ چنین ایده ای به هیچ وجه از حمایت و پشتیبانی افکار عمومی ترکیه و احزاب مخالف برخوردار نیست و آن ها متعقدند که هرگونه مشارکت در اقدام نظامی علیه سوریه باید با تایید پارلمان انجام شود و این بحث اصلاً در دست بررسی نیست. بیشتر تحلیلگران معتقدند که (ترکیه) از نظر نظامی درگیر نخواهد شد و بیشتر از طریق پایگاه هایی که آمریکا در ترکیه دارد، حمایت لجیستیکی فراهم خواهد کرد».

خدری گورسل، نویسنده ستون سیاسی روزنامه «ملیت» ترکیه می گوید حتی اجازه استفاده از فضای هوایی و پایگاه های نظامی ترکیه برای حمله احتمالی ایالات متحده ریسک هایی جدی برای ترکیه به همراه خواهند داشت.

وی یادآوری می کند «احتمال دو نوع اقدام تلافی جویانه وجود دارد. یک احتمال اقدام تروریستی است که در ماه مه و با بدترین حمله تروریستی تاریخ معاصر ترکیه به ریحانلی به اثبات رسید. ترکیه چه از نظر نظامی و چه از جنبه نظری هدف جنگ افزارهای (شیمیایی) سوریه قرار دارد».

دولت ترکیه دمشق را مسئول انفجار خودروهای بمب گذاری شده در ماه مه می داند. این حمله که در نزدیکی مرز ترکیه با سوریه رخ داد، مرکز شهر ریحانلی را تخریب کرد و بیش از ٥٠ کشته به جای گذاشت. نگرانی ها در مورد حمله های احتمالی در آینده طی ماه گذشته و زمانی افزایش یافتند که بنا به ادعای رسانه های محلی، مقامات ترکیه دو تبعه سوری را به هنگام عبور از مرز سوریه و ورود به ترکیه در شرایطی بازداشت کردند که مقادیر بسیار زیادی مواد منفجره به همراه داشتند.

آقای ایدیز هشدار می دهد که هر گونه حمله ایالات متحده به سوریه و مشارکت احتمالی آنکارا احتمالاً با واکنش جدی و خشمگین افکار عمومی ترکیه منتهی خواهد شد.

وی خاطرنشان می کند:«مردم ترکیه همواره با مداخله غرب در کشورهای اسلامی و به ویژه در خاورمیانه مخالف بوده اند. در سراسر ترکیه تظاهرات به راه می افتد و به نظر من بار دیگر پلیس ضدشورش خیابان ها را فرا خواهد گرفت. ما هم اکنون نیز شاهد بوده ایم که در صورت حمله نظامی کانال ها و رسانه های احزاب مخالف احتمال این اعتراض ها را افزایش می دهند.»

ترکیه در ژوئن گذشته شاهد شدیدترین اعتراضات ضددولتی چندین دهه گذشته این کشور بود و معترضان نسبت به سیاست های رجب طیب اردوغان، نخست وزیر و رهبری او ابراز نارضایتی کردند. براساس ارقام نظرسنجی های عمومی، مردم ترکیه عمیقاً از سیاست آنکارا برای حمایت از شورشیان سوریه ابراز ناخشنودی کرده اند، حتی هواداران دولت نیز از این مسئله ناراضی هستند.

تحلیلگران هشدار می دهند که دولت ترکیه برای هر گونه حمایت از حمله نظامی احتمالی به سوریه به رهبری ایالات متحده بهای سنگینی را خواهد پرداخت.
XS
SM
MD
LG