یک روز پس از سقوط جت جنگنده روسی در خطوط مرزی ترکیه، ارزش برابری لیر و قیمت شاخص های عمده سهام ترکیه همچنان سیر نزولی دارند. این در حالی است که از ارزش برابری روبل و شاخص های عمده سهام روسیه، از جمله شرکتهای نفت و گاز این کشور به شدت کاسته شد.
به گفته تحلیلگران گسترش تنش بین روسیه و ترکیه به اقتصاد هر دو کشور لطمه خواهد زد.
روابط تجاری بین روسیه و ترکیه آنقدر گسترده است که افزایش تنش بر سر سقوط جت جنگنده روسیه از سوی ترکیه، میتواند به اقتصاد دو کشور صدمه وارد کند.
به استناد داده هایی که بلومبرگ منتشر کرده، روسیه سال گذشته با ارسال ۲۵ میلیارد دلار کالا به ترکیه، از چین پیشی گرفته و بزرگترین طرف تجاری آنکارا بشمار می رود.
در عین حال، به گفته شرکت رنسانس کاپیتال، شهروندان روسیه در سال گذشته ۱۲ درصد کل توریستهای ترکیه را تشکیل داده اند که بعد از آلمان در رده دوم قرار گرفته اند.
روز چهارشنبه از ارزش اوراق قرضه و شاخص های عمده سهام ترکیه بار دیگر کاسته شد و به پائین تری سطح خود در شش هفته گذشته رسید.
ارزش برابری لیر، واحد پولی این کشور، نیز برای سومین روز متوالی همچنان به سیر نزولی خود ادامه داد، بطوریکه اکنون پائین تر از میانگین قیمت ۲۰۰ روز گذشته خود معامله میشود. این در حالیست که از ارزش برابری روبل و شاخص های عمده سهام روسیه، به ویژه شرکتهای نفت گاز این کشور نیز بشدت کاسته شده است.
اگرچه در این مرحله احتمال یک برخورد نظامی بین دو کشور بعید به نظر میرسد، با وجود آن، سازمان ملل متحد، پیمان ناتو، و آمریکا از دو کشور خواسته اند که آرامش خود را حفظ و خویشتن داری کنند.
این امر بازتاب نسبتاً مثبتی در بازارهای بورس اروپا و آمریکا داشت و قیمت نفت را حدود یک درصد کاهش داد.
کریس بیوچامپ، تحلیلگر ارشد شرکت آی جی میگوید آرامش و جلوگیری از ایراد سخنان تحریک آمیز و منفی از سوی دو کشور خطر برخورد نظامی را کاهش داده است.
آقای بیوچامپ گفت: "سرمایه گذاران بازارهای بورس احتمالاً احساس میکنند که این رویداد به آن بدی هم که آنها در ابتدا فکر میکردند نیست.
تحلیل گر ارشد شرکت آی جی افزود: "به هر حال، روسیه و ترکیه در مورد این رویداد گفتگو خواهند کرد، ولی من معتقدم که در دراز مدت ما بعید است که شاهد تداوم تنش های موجود باشیم، چون تداوم این تنش ها صدمات عمده ای به اقتصاد دو کشور وارد خواهد آورد."
برخی از تحلیلگران میگویند که سقوط جنگنده روسی بدون تردید بر روابط اقتصادی بین دو کشور تأثیر منفی خواهد داشت و گسترش تنش ها میتواند مذاکرات در مورد خط لوله گاز از طریق دریای سیاه را به مخاطره انداخته و اختلال در عرضه نفت باعث افزایش شدید قیمت نفت شود.