لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۰ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۰۵

رکس تیلرسون رسما نامزد ترامپ برای وزارت خارجه آمریکا شد


دونالد ترامپ رئیس جمهوری منتخب، «رکس تیلرسون» رئیس غول نفتی «اکسون موبیل» را به سمت وزارت خارجه دولت خود تعیین داد و به این ترتیب به هفته‌ها گمانه زنی درباره گزینه تصدی این پست دولت آینده آمریکا پایان داد.

آقای ترامپ در یک بیانیه و حساب توئیتری خود اعلام کرد که آقای تیلرسون ۶۴ ساله که حدود یک دهه ریاست شرکت عظیم نفتی اکسون موبیل را بر عهده داشته برای سمت وزیر خارجه در نظر گرفته است.

آقای ترامپ او را یکی از رهبران بازار کسب و کار عنوان کرده و گفت دانش تیلرسون در اداره یک شرکت بین المللی برای اداره موفقیت آمیز وزارت خارجه، حیاتی است. او در توییتی نوشت: «آنچه که بیش از هرچیز درباره رکس تیلرسون می پسندم این است که او تجربه زیادی در معامله های موفق با انواع دولت ها دارد.»

تیلرسون که با رئیس جمهوری روسیه روابطی دوستانه دارد تمام عمر ۴۱ ساله حرفه ای خود را در اکسون موبیل سپری کرده است. کلین کانوی، مشاور آقای ترامپ در دفاع از این گزینش گفت آنچه از آن به عنوان روابط نزدیک با ولادیمیر پوتین یاد می‌شود، روابط کاری است.

کارشناسان می گویند که ترامپ و بسیاری از اطرافیانش به دنبال بازسازی روابط با روسیه هستند تا از این راه پیوندهای روسیه و آمریکا را محکم کنند و از روسیه شریکی برای حل مسائل جهان بسازند. همزمان گروه دیگری از صاحبنظران به این رویکرد با دیده شک می نگرند و می گویند پوتین در عرصه بین الملل نقشی منفی ایفا می کند و نباید با او کنار آمد.

آقای تیلرسون که متولد ایالت نفت خیز تگزاس است، پس از اعلام خبر انتخاب شدن خود برای تصدی وزارت خارجه آمریکا در بیانیه‌ای گفت که تلاش خواهد کرد تا اعتبار را به سیاست خارجه آمریکا برگرداند و در راستای اعتلای امنیت قدم بردارد.

خانم کانوی گفت: «آشنایی او با ولادیمیر پوتین این گونه نیست که مثلا با هم در بار ودکا مینوشند. بلکه این آشنایی در چارچوب توافق بازرگانی است. ما بر این امر هم واقفیم که با بسیاری از کشورهای جهان از جمله روسیه رابطه خوبی نداریم.»

سرمایه گذاری‌های شرکت اکسون موبیل در روسیه موجب شد که آقای پوتین در سال ۲۰۱۳ نشان دوستی به آقای تیلرسون اهدا کند.

جان مک کین سناتور جمهوریخواه از ایالت آریزونا درباره گزینه مورد نظر دونالد ترامپ برای تصدی وزارت خارجه آمریکا ابراز نگرانی کرد.

آقای مک کین روز سه شنبه در گفت و گو با شبکه خبری ان.پی.آر روابط رکس تیلرسون با ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه را زیر سوال برد.

مک کین گفت: «درباره نوع کاری نگرانم که می توانیم با یک قصاب، قاتل و یک تبهکار داشته باشیم، یعنی همان چیزی که ولادیمیر پوتین است.»

مک کین سپس رویکرد به گفته او «بسیار خشونت آمیز» پوتین در حمایت از بشار اسد رئیس جمهوری سوریه را مورد انتقاد قرار داد و گفت: «بدتر از همه حملات دقیق هواپیماهای روسی در هدف قرار دادن بیمارستانهای حلب است.» او گفت اطمینان دارد که روسیه از چنین سلاح هایی استفاده می کند.

آقای مک کین درباره ارتباط تیلرسون با پوتین گفت: «به نظر من بستگی دارد که او از رفتار پوتین و آنچه که درباره او گفتم چشم پوشی بکند یا نه. آیا او (تیلرسون) هرگز این مسائل را درباره پوتین مطرح کرده است؟ آیا روابطشان صرفا تجاری است؟»

سناتور مارکو روبیو از ایالت فلوریدا دیگر چهره جمهوریخواهی است که با انتخاب آقای تیلرسون در تصدی وزارت خارجه آمریکا مخالفت کرده است. او روز دوشنبه در توییتی درباره روابط تیلرسون و پوتین ابراز نگرانی کرد.

نشریه هیل می گوید تیلرسون برای گرفتن تایید سنا، با فرض این که تمامی اعضای دموکرات با او مخالفت کنند، و با در نظر گرفتن ۵۲ کرسی در اختیار جمهوریخواهان، تنها می تواند دو رای منفی از جمهوریخواهان را تاب بیاورد.

اما در مقابل این مخالفت ها، سناتور باب کورکر، رییس کمیته روابط خارجی سنا، که خود یکی از نامزدان احراز سمت وزیر خارجه بود، در بیانیه ای گفت که آقای تلرسون فردی بسیار موثر است که دانش فراوان از جهان دارد.

وی ضمن تبریک به آقای تلرسون ابراز امیدواری کرد که بتواند او را در جلسه دریافت رای اعتماد که به ریاست خودش در سنا برگزار می شود، ملاقات کند.

میت رامنی نامزد سابق انتخابات ریاست جمهوری در سال ۲۰۱۲، دیوید پترائوس رئیس پیشین سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا، رودی جولیانی شهردار سابق نیویورک دیگر گزینه های رئیس جمهوری منتخب برای تصدی وزارت خارجه دولت بودند.

آقای ترامپ پیشتر گفته بود که نمی‌خواهد دولتش را با سیاستمداران کهنه کار پر کند.

او تاکنون نظامیان سابق و مدیران شرکتهای بزرگ را به سمت‌های مهم گمارده است.

http://gdb.voanews.com/504DC5E1-F75B-4FFC-B4D1-9C2ABE3A6DD5.gif

XS
SM
MD
LG