دانالد ترامپ گفت قوانین مهاجرت «ضعیف» آمریکا باعث شده که مرزهای جنوبی با کشور مکزیک «بسیار ناامن» شوند. وی افزود با وزیر دفاع، در باره طرح بهرهبرداری از نیروهای ارتش آمریکا برای حراست از مرزهای جنوبی، به گفتگو خواهد نشست.
رئیس جمهوری آمریکا، بعدازظهر روز سهشنبه (۳ آوریل) در مصاحبه مطبوعاتی مشترک خود با سران کشورهای بالتیک در کاخ سفید، به خبرنگاران گفت استفاده از ارتش برای جلوگیری از عبور غیرقانونی از مرز، «کاری است که فکر میکنم انجام خواهیم داد.»
بنا به گزارش خبرگزاریها، وزارت دفاع آمریکا در پاسخ خبرنگاران که در باره برنامه حراست نظامی از مرزهای جنوبی سئوال کردند، از دادن اطلاعات بیشتر در این مورد امتناع کرد. یک سخنگوی پنتاگون گفت این موضوعی است که رئیس جمهوری در دیدار آینده خود با «جیم متیس» وزیر دفاع آمریکا، در میان خواهد گذاشت.
رئیس جمهوری آمریکا طی سخنان خود خطاب به خبرنگاران اظهار داشت: «تا وقتی که دیوار مرزی کشیده شود و امنیت کامل داشته باشیم، از مرزهای خود با استفاده از ارتش حراست خواهیم کرد.» وی تاکید کرد: «این یک گام بزرگ است.»
روسای جمهوری لیتوانی، استونی و لاتویا در این مصاحبه مطبوعاتی در کنار رئیس جمهوری آمریکا حضور داشتند.
آقای ترامپ گفت: «ما نمیتوانیم اجازه بدهیم که به طور غیرقانونی وارد کشورما شوند، و بعد، در این کشور ناپدید شوند، و هیجوقت در دادگاه حضور نیابند.» وی افزود: «در قوانین ما حراست ناچیزی از مرز مکزیک وجود دارد. ما در آمریکا قانونهای خیلی ضعیفی داریم که خیلی ناامن هستند.»
یک سازمان حامی مهاجران غیرقانونی، راهپیمائی بزرگی با شرکت دست کم یک هزار تن از پناهجویان تبعه کشورهای آمریکای مرکزی، به خصوص هندوراس، ترتیب داده است که از جنوب کشور مکزیک به سوی مرز آمریکا در شمال مکزیک در حرکت هستند. قصد آنها این است که با عبور غیرقانونی از مرز آمریکا، خود را به عنوان پناهنده سیاسی، به ماموران اداره مهاجرت، تسلیم کنند.
این راهپیمائی، یا «کاروان» رویدادی سالانه است که به قصد بالابردن آگاهی از مشکلات اتباع کشورهای آمریکای مرکزی که با خشونت دستجات تبهکار و ناآرامی سیاسی روبرو هستند، انجام میگیرد. سیل پناهندگان سیاسی از هندوراس، گواتمالا، و السادور به آمریکا در سال ۲۰۱۶ به ۴۰ هزار نفر رسید. این رقم در سال ۲۰۱۰ از ۴ هزار نفر کمتر بود.
یک مقام عالیرتبه در وزارت امنیت داخلی روز سهشنبه تائید کرد که اعزام سرباز به مرز مکزیک و آمریکا، در دست بررسی است اما تاریخ مشخصی برای آن تعیین نشده است. این مقام گفت ژانرال متیس مایل نیست سرباز به مرز اعزام کند.
پایگاه خبری «پولیتیکو» مینویسد فکر اعزام سرباز به مرز را ژنرال جان کلی، رئیس دفتر ریاست جمهوری در کاخ سفید، در فوریه ۲۰۱۷ طی یک مصاحبه مطبوعاتی در مکزیکوسیتی، پایتخت مکزیک، رد کرده بود. کلی گفت: «تکرار میکنم، از سربازان برای این کار استفاده نخواهد شد.»
رئیس جمهوری آمریکا طی «توئیت» های مکرر در روزهای یکشنبه و دوشنبه، در باره هجوم کاروان پناهجویان هندوراسی به مرز، هشدار داد، و از دولت مکزیک خواست مرز خود را حراست کند و تهدید کرد که اگر مکزیک از کمک به آمریکا در جلوگیری از این مهاجرت اعتراضی، خودداری کند. از مذاکرات کنونی بر سر معاهده تجارت آزاد شمال آمریکا، موسوم به «نفتا» (به انگلیسی NAFTA) برای اعمال فشار اقتصادی بر مکزیک، استفاده خواهد کرد. «نفتا» که در دوران ریاست جمهوری «بیل کلینتون» میان آمریکا و کانادا و مکزیک به امضا رسید، به گفته دانالد ترامپ، یک معاهده «خیلی خیلی وحشتناک» است، که به اعتقاد وی، «برای مکزیک سود سرشاری» در پی داشته است.
بنا به گزارشهای قبلی، استفاده از ارتش برای مرزبانی، در تاریخ اخیر آمریکا سابقه دارد. در زمان ریاست جمهوری جرج دبلیو بوش، در فاصله سالهای ۲۰۰۴ تا ۲۰۰۸، نیروئی متشکل از ۶ هزار سرباز از «گارد ملی» آمریکا به هزینه یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار، برای خدمات مرزبانی، به مرز جنوب آمریکا اعزام شدند. سربازان گارد ملی خدماتی از جمله حمایت لجیستیکی به مرزبانان آمریکا (به انگلیسی Border Patrol) عرضه کردند تا آنها فرصت کنند بر شمار نیروهای خود بیافزایند و حصار مرزی با مکزیک را بازسازی کنند.
باراک اوباما نیز در سال ۲۰۱۰، نیروئی متشکل از یک هزار و ۲۰۰ سرباز گارد ملی برای کمک به مرزبانان اعزام کرد، که هم از موج برآمده عبور غیرقانونی از مرز جلوگیری کنند، و هم جلوی ورود محمولههای قاچاق مواد مخدر، را بگیرند.