ایلان برمن، معاون ارشد شورای سیاست خارجی آمریکا، در مقالهای در نشریه «نیوزویک» درباره چالشهای پیش روی دولت آینده ایالاتمتحده در ارتباط با خاورمیانه نوشته است.
او در این مقاله که روز دوشنبه ۱۲ آذر منتشر شده، بر این اعتقاد است که دولت دونالد ترامپ که ماه آینده میلادی کار خود را آغاز خواهد کرد، با مسایلی مانند اولویتهای کوتاهمدت ایالات متحده، کمک به اسرائیل برای پایان جنگ در غزه، احیای توافقنامه ابراهیم و احیای سیاست «فشار حداکثری» علیه ایران مواجه خواهد بود.
اما به نوشته ایلان برمن، مهمترین مسئله پیش روی آقای ترامپ، تغییر وضعیت موجود در دریای سرخ است.
معاون ارشد شورای سیاست خارجی آمریکا با اشاره به این موضوع که شورشیان حوثی در یمن از بیش از یک سال گذشته با حملات پراکنده در دریای سرخ تجارت دریایی را تحت تاثیر قرار دادهاند، افزود: گزارش آژانس اطلاعات دفاعی در تیر سال جاری میگوید که تاکنون ۶۵ کشور تحت تاثیر این حملات قرار گرفتهاند.
بر اساس گزارش این آژانس، بیش از ۲۴ شرکت کشتیرانی مجبور به تغییر مسیر کشتیهای خود شدهاند و حمل و نقل از طریق دریای سرخ، که ۱۰ تا ۱۵ درصد کل تجارت جهانی را تشکیل میدهد، حدود ۹۰ درصد کاهش یافته است.
آقای برمن اشاره کرد که این حملات، هزینههای سرسامآوری را برای کشورهای جهان بهبارآورده است؛ از میلیاردها دلار هزینه اضافی برای شرکتهای بینالمللی حمل کالا که نتیجه آن، افزایش قیمتهای موادغذایی تا کالاهای مصرفی است، تا از دست رفتن درآمد حدود ۶ میلیارد دلاری مصر از عبور کشتیها از کانال سوئز.
در مقاله ایلان برمن با اشاره به ایجاد ائتلافی چند ملیتی با مشارکت ۲۰ عضو از سوی ایالات متحده برای کمک به ایمنی عبور و مرور در دریای سرخ آمده است که عملیات این ائتلاف تاکنون تاثیر چندانی نداشته است.
معاون ارشد شورای سیاست خارجی آمریکا اضافه کرد: در نتیجه، گرچه پنتاگون تاکنون بیش از یک میلیارد دلار برای مقابله با حملات حوثیها هزینه کرده، اما نتوانسته است محاسبات این گروه و حامی اصلی آن؛ جمهوری اسلامی ایران، را تغییر دهد.
به اعتقاد او، به نظر میرسد که دولت جو بایدن به وضعیت فعلی در دریای سرخ تن داده، در برابر فشار کنگره آمریکا برای تروریستی خواندن مجدد حوثیها مقاومت کرده و ترس مداوم از تشدید تنش منطقهای مانع از تشدید واکنش ائتلاف به حملات حوثیها شده و این، مقامات نظامی و ناظران خارجی را به شدت بدبین کرده است.
در این مقاله آمده است: دولت آینده ترامپ این فرصت را دارد که رویکرد ایالات متحده را تغییر دهد.
ایلان برمن با تاکید بر لزوم ارائه تعریف مشخص از این گروه تحت حمایت جمهوری اسلامی نوشت: در حال حاضر، شیوه درست فکر کردن به حوثیها نه به عنوان تروریست، بلکه به عنوان دزددریایی است؛ جرمی که به دلیل تاثیرات مخربش بر تجارت جهانی، صلاحیت بررسی قضایی تحت قوانین بینالمللی را دارد.
او افزود: چنین تعریفی، زمینه را برای تشکیل یک ائتلاف بینالمللی گستردهتر علیه حوثیها ایجاد میکند و به همه اعضای جامعه بینالمللی، از جمله دولتهای منطقه، این قدرت را میدهد تا به طور مستقل علیه حوثیها اقدام کنند.
آقای برمن در مورد جمهوری اسلامی ایران هم با اشاره به اینکه واشنگتن تاکنون علیرغم شواهد معتبر در مورد حمایت نظامی جمهوریاسلامی ایران از حوثیها، عمدتا در این مورد سکوت کرده است، اضافه کرد که در صورت واکنش واشنگتن و متحدانش، می توان حملات حوثیها را به طور موثری کاهش داد که پیامدهایی نه تنها برای این گروه بلکه برای حامیانش در تهران به همراه داشته باشد.
وی اشاره کرد: دامنه چنین رویکردی می تواند شامل هدف قراردادن داراییهای دریایی ایران در نزدیکی تنگه هرمز، تا تشدید تلاشهای بین المللی برای تحریم تجارت با جمهوری اسلامی باشد و تاکید کرد: روشن است که کلید انصراف حوثیها از حملاتشان در دست حامیانشان در تهران است.
معاون ارشد شورای سیاست خارجی آمریکا نوشت: دولت آینده دونالد ترامپ باید راهی برای بازسازی اعتبار منطقهای آمریکا در خاورمیانه بیابد و در عین حال، امنیت تجارت در آنجا را تضمین کند.
به اعتقاد ایلان برمن، این چالش حادی است ولی توجه به حوثیها برای دونالد ترامپ، که در طول مبارزات انتخاباتیاش بر نیاز به در پیش گرفتن سیاستهای اقتصادی جدید تاکید میکرد، حرکتی مثبت است.