مدیر کنسولی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی با اشاره به این نکته که «بیشترین تعداد ایرانیان زندانی» را در ترکیه داریم از سفر هیاتی از وزارت دادگستری به ریاست معاون وزیر برای رایزنی در این خصوص به آنکارا خبر داد.
علیرضا محمودی در مصاحبه با خبرگزاری «ایسنا»، تعداد افغانستانیهای زندانی در ایران را نیز ۶ هزار نفر اعلام کرده و گفته است که «رایزنی ما برای آزادی و انتقال شهروندان ایرانی از ترکیه به داخل کشور ادامه دارد.»
رویکرد مقامات جمهوری اسلامی ایران و ترکیه در این زمینه موجب نگرانی فعالان حقوق بشر و پناهجویان و مخالفان جمهوری اسلامی شده است. به باور کارشناسان، این نگرانی وجود دارد که دو کشور در «پوشش» بازگشت زندانیان اقدام به بازگرداندن مخالفان جمهوری اسلامی کنند.
در سالهای اخیر مواردی گزارش شده که برخی از پناهجویان مخالف جمهوری اسلامی در ترکیه بازداشت و به ایران بازگردانده شدند.
سازمان گزارشگران بدون مرز، در بهار سال ۲۰۲۰ در بیانیهای از اداره مهاجرت ترکیه و سازمان ملل درخواست کرده بود که امنیت روزنامهنگاران پناهجو را تضمین کنند و به آنها برای گرفتن اقامت در یک کشور امن یاری برسانند.
پیش از این «شبکه حقوق بشر کردستان» از احتمال اخراج ۲۰ پناهجوی سیاسی ایرانی از ترکیه و بازگرداندن آنها به ایران خبر داده بود.
به نوشته این سازمان حقوق بشری، شهلا چورکه، همسر امیر کهریزی، یکی از پناهجویان سیاسی در کمپ شهر ادرنه ترکیه، به نقل از او گفت که ۲۰ پناهجو به «مکانی نامعلوم» برده شدهاند و برخی خبرها حاکی از آن است که آنها را به کمپی در شهر آگری در مرز ایران منتقل کردهاند.
شبکه حقوق بشر کردستان اشاره کرد که از هویت ۱۹ پناهجوی سیاسی دیگر تاکنون هیچ اطلاعی به دست نیامده است.
پیشتر نیز شهریار براتینیا، زندانی سیاسی سابق اهل یاسوج، در مرداد ماه پس از بازداشت در استانبول ترکیه به ایران تحویل داده شد و خانوادهاش پس از ۲۰ روز بیخبری، با تماس تلفنی او از انتقالش به بند ۲۰۹ زندان اوین تهران خبردار شدند.
به گزارش سازمان حقوقبشری ههنگاو، آقای براتینیا روز ١٠ مرداد، توسط پلیس ترکیه به کمپ «دوغوبایزید» در شرق این کشور منتقل شد و دو روز بعد در مرز بازرگان، به نیروهای حکومتی ایران تحویل داده شد.
شهریار براتینیا، چند ماه پیش از اخراج، به دلیل فشارهای نهادهای قضایی و امنیتی جمهوری اسلامی، ایران را ترک کرده بود.