رئیس پلیس راهور فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی اعلام کرد که نرخ جریمههای رانندگی «به طور متوسط پنج برابر شده» و «به محض ابلاغ از سوی دولت» به اجرا در خواهد آمد.
به گزارش خبرگزاری حکومتی ایرنا در روز پنجشنبه نهم فروردین، تیمور حسینی با بیان این که «اگر فردی تخلف نکند، جریمه هم نخواهد شد»، ادعا کرد که افزایش چند برابری جریمهها با هدف «اصلاح رفتار رانندگی و کاهش آمار جانباختگان سوانح رانندگی» است.
به گفته وی، جریمه تخلفات رانندگی «سه تا چهار درصد» افزایش مییابد، اما جریمه «رانندگی در حالت مستی» افزایش «هفت برابری» داشته است و مراحل اداری اجرایی شدن آن «۱۰ تا ۱۵ روز» طول میکشد.
این مقام فرماندهی انتظامی، میزان جانباختگان تصادفهای رانندگی در ایام نوروز را تا ساعت هشت صبح پنجشنبه، «۵۸۵ تن» و شمار زخمیشدگان را «۱۵ هزار و ۵۷۴ تن» اعلام کرد.
بنا به گفته تیمور حسینی، «جریمه سرعت غیرمجاز حدود بین ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزار تومان خواهد بود» و برای «رانندگی در حالت مستی یا مصرف مواد روانگردان مخدر» نیز «حدود ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان جریمه» تعیین شده است.
او همچنین ادعا کرد که «اگر جرایم رانندگی ۱۰۰ برابر هم شود، برای تأمین سلامت و امنیت مردم است.»
هرچند مقامات جمهوری اسلامی هدف از افزایش جریمههای رانندگی را «بازدارندگی» آن و ارتقای ایمنی شهروندان اعلام کردهاند، اما برخی ناظران میگویند این اقدام برای «تأمین بودجه» و راهی برای درآمدزایی برای جمهوری اسلامی است.
بر اساس یک سند افشا شده که حاوی نامهای از محمد باقری رئیس کل ستاد نیروهای مسلح به محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی است، در برنامه بودجه ۱۴۰۳ به ضرورت «دسترسی برخط فرماندهی انتظامی به سامانههای نظارتی کنترلی معابر اصلی، میادین و بزرگراهها در مراکز استانها و کلانشهرها» که راهی برای شناسایی معترضان در اعتراضات سراسری است، تأکید شده و مقرر شده که هزینه آن «در مواردی که توسط شهرداریها انجام میپذیرد از محل منابع جریمههای رانندگی سهم شهرداریها تأمین» شود.
صبا آلاله، روانشناس بالینی، در روزهای گذشته به صدای آمریکا گفته که یکی از دلایل رفتارهای پرخطر ایرانیان در رانندگی، خشم سرکوبشده آنها از جامعه پیرامونی است.