لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۷ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۴۳

توتال و چالش های دستیابی به اهداف آینده


خبرگزاری رویترز در یک گزارش تحلیلی به ارزیابی عملکرد مدیرعامل شرکت نفتی توتال و چالش فساد مالی و اختلاس و رشوه گیری در معاملات شرکت های عظیم نفتی پرداخته است.

توتال روز چهارشنبه (٢٩ مه ) موافقت کرد برای حل و فصل اتهامات جزایی و مدنی ، ٣٩٨ میلیون دلار بپردازد. توتال متهم بود واسطه های آن بین سال های ١٩٩٥ و ٢٠٠٤ برای گرفتن حقوق توسعه چندین میدان نفت و گاز به مقامات جمهوری اسلامی ایران حدود ٦٠ میلیون دلار رشوه پرداخت کرد.

دادستان فرانسوی تبار این پرونده توصیه کرده است کریستف دو مارجری، مدیر اجرایی ارشد توتال نیز محاکمه شود. دو مارجری شش سال پیش به این مقام منصوب شد. او قصد دارد برای انجام اهداف آینده توتال جهت تولید نفت در مناطق دریای شمال و آفریقا که دسترسی به آن ها بسیار دشوار است، حفاری های بیشتری در چاه های نفت و گاز این منطقه انجام دهد.

ایان رید، تحلیلگر موسسه جفریز در لندن و تحلیلگر و کارشناس «استارماین» در فعالیت های شرکت نفتی توتال می گوید «توجه و نگرانی عمده مقامات اجرایی توتال عملکرد این شرکت در زمینه تولید، نقدینگی، هزینه ها و گردش سرمایه است و پرونده هایی که علیه توتال مطرح شده اند، آشکارا برای آن مشکل آفرین بوده اند اما همه شرکت های نفتی سراسر جهان میراث دار مشکلات و بحران های حقوقی بوده اند».

در شرایطی که طی چندین دهه گذشته اتهامات فساد صنعت نفت را فلج کرده، یک مدیر و سهامدار توتال به رویترز گفته است "این شرکت نیز از این اختلاس ها و فسادهای مالی مستثنی نبوده و این نوع مسائل در صنعت نفت معمول است، اما من در مورد کناره گیری مدیرعامل شرکت از سرمایه گذاران توتال خبر و یا شایعه ای نشنیده ام».

بنا به گزارش رویترز، سرمایه گذاران بیشتر نگران تصمیم دو مارجری، مدیر عامل ارشد توتال برای تثبیت قیمت سهام این شرکت هستند.

در حالی که ارزش سهام توتال افت کرده است، هم اکنون رقمی حدود ٤٠ یورو معامله می شود.

شرکت توتال اغلب برای رسیدن به هدف هایی که برای تولید نفت و گاز تعیین می کند، ناکام مانده است، اما تحلیلگران معتقدند دو مارجری هم اکنون اهداف واقع بینانه تری را تدوین کرده است. رسیدن به ظرفیت حدود ٣ میلیون بشکه نفت در روز تا سال ٢٠١٧ از آن جمله است.

ایان پایل، تحلیلگر موسسه برنستاین در لندن به رویترز گفته است «توتال در مقایسه با شرکت های نفتی رقیب برای تعیین اهداف بلندپروازانه کم کارتر از بقیه بود و اغلب برای دستیابی به آنها شکست می خورد. اما طی حدود سه سال گذشته به دلیل سیاست های دو مارجری هدف هایی که برای شرکت تعیین شده اند، واقع بینانه تر هستند».

پایل می گوید «راهبرد جدید این است که بدهی های توتال به طورکامل پرداخت شود. بازپرداخت بدهی ها طول می کشد و وقتی در عملیات اکتشافی که ریسک آن بسیار بالاست سرمایه گذاری می شود، باید برای بازگشت سرمایه حتی تا ده سال هم صبر کرد».

دو مارجری فارغ التحصیل یک دانشگاه معمولی اقتصاد در فرانسه است. او در شرکتی که مقامات آن چهره های سرشناس و نخبگان دانشکده های اقتصاد فرانسه هستند از جمله معدود شخصیت هایی است که رویکرد سنتی و فرهنگ سرمایه گذاری محافظه کاران را از سیاستگذاری کلی توتال دور کرد.

منابع داخلی صنایع نفت و تعدادی از حامیان دو مارجری می گویند یافتن جانشینی برای شخصیت سرزنده و استثنایی او و شبکه ارتباطی ویژه وی تقریباً غیرممکن خواهد بود. چهره هایی همچون آنگ سان سوچی، ناراضی سیاسی میانمار برای جلب سرمایه گذاری در کشور به توصیه های او گوش می دهند و در برهه ای که شرکت های غربی همچون «بی پی» برای اجرای پروژه گاز روسیه در منطقه قطب شمال تمایل نشان داده اند، ولادیمیر پوتین، رییس جمهوری روسیه با توتال قرارداد امضا می کند.

بسیاری از تحلیلگران معتقدند در شرایطی که منافع شرکت های نفتی غربی با وجود رقابت های فزاینده بازارهای روسیه و چین در معرض تهدید قرار گرفته اند، یافتن جانشینی برای مدیر اجرایی کنونی توتال که از توانایی ها و روابط گسترده او بهره مند باشد، بسیار دشوار خواهد بود.
XS
SM
MD
LG