لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۱:۵۰

عفو بین‌الملل: استفاده از سلاح جنگی علیه معترضان در خوزستان را متوقف کنید؛ خامنه‌ای می‌گوید مردم وفادار مراقب توطئه‌های دشمن باشند


اعتراضات خوزستان
اعتراضات خوزستان

سازمان عفو بین‌الملل در بیانیه‌ای از مقامات ایران خواسته است که استفاده از سلاح جنگی علیه معترضان را متوقف کند. این سازمان همچنین می‌گوید بنا بر اطلاعاتی که دریافت کرده، از زمان آغاز اعتراضات به بی‌آبی در خوزستان نیروهای امنیتی دست کم هشت معترض از جمله یک پسر نوجوان را کشته‌اند.

عفو بین‌الملل نام جان‌باختگان را مصطفی نعیماوی در شادگان، قاسم خضیری در کوت عبدالله، عیسی بالدی و میثم عچرش در طالقانی، حمزه (فرزاد) فریسات در اهواز، مهدی چنانی در شوش، حمید مجدم در چمران، و نوجوانی به نام هادی بهمنی در ایذه اعلام کرده است که طی اعتراضات در روزهای شانزدهم، نوزدهم، بیستم، و بیست و یکم ژوییه کشته شده‌اند.

دیانا الطحاوی، معاون خاورمیانه و شمال آفریقا سازمان عفو بین‌الملل در این بیانیه که جمعه، یکم مرداد منتشر شده، با تأکید بر نقض فاحش تعهدات جمهوری اسلامی ایران در حفظ جان انسان‌ها، گفته است که بهره‌گیری از سلاح جنگی در مقابل معترضان غیرمسلح، برای جان آنان تهدیدی جدی است.

سازمان عفو بین‌الملل از مقامات ایران خواسته است که ضمن منع شکنجه و بدرفتاری با زندانیان، بازداشت‌شدگان را فورا آزاد کند.

دیانا الطحاوی با «وحشتناک و غیرقانونی» توصیف کردن برخورد مقامات در به کارگیری گاز اشک‌آور، تیراندازی و بازداشت اعتراض‌کنندگان، این رویه را همچون رفتار جمهوری اسلامی در مقابل معترضان در آبان ۱۳۹۸ عنوان کرده است که مقامات هم‌چنان درباره‌اش پاسخگو نبوده‌اند.

عفو بین‌الملل همچنین از مسئولان جمهوری اسلامی خواسته است تا حق دسترسی به خدمات بهداشتی و درمانی برای زخمی‌شدگان بدون هیچ ترسی از بازداشت خودسرانه را فراهم کند.

توقف ایجاد اختلال در اینترنت و قطع کامل آن در خوزستان، از دیگر خواسته‌های سازمان عفو بین‌الملل در این بیانیه است.

عفو بین‌الملل همچنین با انتشار یک توییت حاوی تصاویری از فرد یا افرادی که هدف گلوله‌های ساچمه‌ای قرار گرفته‌اند، خوستار پایان استفاده مقامات از «سلاح‌های جنگی و همینطور اسلحه‌های ساچمه‌زن علیه معترضان ... که موجب زخمی شدن ده‌ها نفر از جمله کودکان شده» شده است.

روز جمعه، میشل باشله کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد، از مقامات جمهوری اسلامی خواست به جای استفاده از قوه قهریه و بازداشت‌های گسترده، بر اقدامات فوری برای رفع کمبود مزمن آب در استان خوزستان تمرکز کنند.

او آب را یک «حق» دانست و از دولت خواست به جای تمرکز بر اعتراضات مردمی که نشأت گرفته از سال‌ها بی توجهی است، «تأثیر بحران خانمان‌برانداز آب بر زندگی، سلامتی، و رفاه مردم خوزستان» را در کانون توجه قرار دهد.

میشل باشله همچنین گفت که از بابت کشته و زخمی‌شدگان طی یک هفته اعتراض به بی‌آبی خوزستان و همچنین بازداشت‌های گسترده «به‌شدت نگران» است.

دیده‌بان حقوق بشر نیز روز پنج‌شنبه با انتشار بیانیه‌ای از برخورد مفرط نیروهای امنیتی و نظامی در مقابل معترضان خوزستان انتقاد کرد و خواستار تحقیق مقامات جمهوری اسلامی درباره مرگ دست‌کم سه تن از معترضان و بازخواست عاملان حمله به اعتراض‌کنندگان شد.

در این حال، رهبر جمهوری اسلامی در نهمین روز اعتراضات بی‌آبی در خوزستان، سرانجام به آن واکنش نشان داد و گفت که «مردم این استان نباید دچار مشکلات باشند» و «اگر در وقت خود به کار مردم رسیدگی می‌شد، این وضعیت ایجاد نمی‌شد.»

بنا بر گزارش رسانه‌های ایران، آیت‌الله خامنه‌ای روز جمعه مسئله آب در خوزستان را یک نگرانی «واقعا دردآور» توصیف کرد و با گلایه از بی‌توجهی به «توصیه‌های متعدد قبلی» گفت: «اگر آن توصیه‌ها مورد توجه قرار می‌گرفت مسلما این وضع ایجاد نمی‌شد.» او با «وفادار» توصیف کردن مردم خوزستان، آنها را به «مراقبت در مقابل توطئه‌های دشمن» فراخواند و گفت که «باید مراقبت شود» که «بهانه‌ای» به دست «دشمن» داده نشود.

اعتراضات نسبت به بی‌آبی در خوزستان طی هشت روز پیشین جریان داشته و به استان‌های دیگر نیز کشیده شده است.

پنج‌شنبه در هشتمین شب پیاپی، اعتراضات دست‌کم در شهرهای ماهشهر، اهواز، دزفول در خوزستان، الیگودرز در لرستان، و شاهین‌شهر در اصفهان ادامه یافت و در برخی تجمعات شعار «مرگ بر خامنه‌ای» سر داده شد. گزارش‌های تصویری از تیراندازی و خشونت نیروهای امنیتی و نظامی علیه معترضان حکایت داشت.

در روزهای پیشین معترضان در استان‌های تهران و البرز با حمایت از اعتراضات خوزستان، علیه ارکان جمهوری اسلامی شعار دادند.

نهاد بین‌المللی نظارت بر اینترنت، نت بلاکس، در روزهای گذشته تأیید کرد که از پنج‌شنبه هفته گذشته هم‌زمان با آغاز اعتراضات مردم به بی‌آبی در خوزستان اختلالاتی در سرویس اینترنت موبایل در مناطق مختلف ایران وجود داشته است.

XS
SM
MD
LG