لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۱ مهر ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۱۲

روایت رسانه‌ها از ترک تحصیل برای نان شب؛ یک میلیون و ششصدهزار نفر از تحصیل بازمانده‌اند


آمار کودکان بازمانده از تحصیل در ایران افزایش یافته است
آمار کودکان بازمانده از تحصیل در ایران افزایش یافته است

رسانه‌های ایران از ترک تحصیل گسترده در بین دانش‌آموزان مخصوصا پسران به دلایل معیشتی خبر می‌دهند؛ دلایلی که دارای جنبه‌های مختلف است و بسیاری به خاطر نبود چشم‌انداز روشن پس از تحصیل، وارد بازار کار می‌شوند.

روزنامه شرق امروز یکشنبه اول مهر ماه در گزارشی به این موضوع پرداخته و نوشته است :«آموزش‌ و پرورش کارکرد اقتصادی خود را از دست داده است. تا ۲۰ یا حتی ۱۰ سال پیش تحصیلات بهترین امکان پیشرفت و ارتقا و جابه ‌جایی بین طبقه های اجتماعی بود اما در حال حاضر فرد با تحصیل در مقاطع بالاتر نمی‌تواند جابه‌جایی طبقاتی داشته باشد»

به نوشته این روزنامه «دانش‌آموزان ترک تحصیل و ورود به بازار کار را برای خودشان یک برد حساب می‌کنند و درس خواندن و ساعاتی که سر کلاس هستند را برای خودشان باخت میدانند»

افشار کبیری،‌ مدیر کل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری آذربایجان‌غربی در ۲۵ شهریور ماه این استان را با دارا بودن آمار ۱۰ درصدی دانش‌آموزان بازمانده از تحصیل، دومین استان کشور با بالاترین آمار اعلام کرده و گفته بود از نظر آمار بازماندگان از تحصیل، وضعیت مناسبی نداریم، به طوری که از سال ۹۵ تا به امروز تعداد بازماندگان تحصیل از ۷۷۶ هزار دانش‌آموز به یک میلیون و ۶۶۲ هزار نفر رسیده است.

برهمین اساس مرور آمار منتشر شده در این زمینه نگران کننده به نظر می‌رسد چرا که اطلاعات منتشر شده از سوی مرکز آمار نشان می‌دهد که در سال تحصیلی گذشته نزدیک به یک میلیون دانش آموز از تحصیل بازمانده بودند که عمده دلیل این اتفاق هم مسائل معیشتی بوده است.

در همین رابطه مرکز پژوهش های مجلس مرداد ماه امسال اعلام کرد که سیاست‌گذاری‌ها در جهت کاهش و در نهایت به صفر رساندن آمار نبوده است.

روزنامه خراسان در یازدهم مرداد ماه در گزارشی به این موضوع پرداخته و نوشته بود بی شک، یافتن پاسخ این که ترک تحصیل دانش آموزان در چه بستر و شرایطی رخ می دهد، سخت و پیچیده نیست.

خراسان تاکید کرده بود «درد معیشت و فقر مهمترین عوامل ترک تحصیل به شمار می آید»

موضوعی که مرکز پژوهش های مجلس نیز به آن مهر تایید زده و اعلام کرده است: «خانوارهایی که در دهک‌های پایین، فاقد بیمه، فقیر، فاقد درآمد ثابت و... هستند بیشتر در معرض بازماندگی از تحصیل قرار دارند.»

روند ترک‌ تحصیل در سال‌های اخیر با شدت بیشتری دنبال می‌شود که عامل اصلی آن تورم بالای ۴۰ درصد در چندسال اخیر اعلام شده است. در همین رابطه مرکز پژوهش‌های مجلس در ماه سال ۱۴۰۱ اعلام کرد «تعداد دانش‌آموزان بازمانده از تحصیل در سال تحصیلی ۱۴۰۱-۱۴۰۰ به بیش از ۹۱۱هزار نفر رسیده است.»

در همان زمان روزنامه دنیای اقتصاد نوشت: «مقایسه این تعداد با بازماندگان از تحصیل در ۶ سال گذشته نشان از رشد ۱۷ درصدی دارد.»

اتفاقی که به نوشته دنیای اقتصاد «مشکلات اقتصادی یکی از عوامل اصلی آن است و می‌توان گفت که گسترش فقر در محرومیت از تحصیل ایرانیان نقش پررنگی ایفا کرده است.»

XS
SM
MD
LG