وزیر امور خارجه آمریکا با ناامیدکننده خواندن اقدام ارتش تایلند برای انجام کودتا و در دست گرفتن قدرت در آن کشور گفت «هیچ توجیهی» برای کودتا وجود ندارد.
جان کری روز پنجشنبه در بیانیه ای نسبت به گزارش هایی که از دستگیری رهبران ارشد سیاسی تایلند منتشر شده ابراز نگرانی کرد و خواستار آزادی فوری آنها و «بازگشت به دموکراسی» شد.
پرایوت چانوچا فرمانده کل ارتش تایلند در پیامی که بعد از ظهر پنجشنبه از تلویزیون آن کشور پخش شد رسما اعلام کرد که نیروهای نظامی و انتظامی، اداره دولت را در دست گرفته اند.
وی در پیام خود گفت لازم است تا نیروهای ارتش و پلیس «اداره حکومت در کشور را به عهده بگیرند» و وعده داد که ارتش، از طریق اصلاحات سیاسی، نظم را به کشور باز خواهد گرداند.
ارتش تایلند روز سه شنبه در اقدامی غیرمنتظره با انتشار بیانیه ای، با هدف آنچه که برقراری ثبات در کشور پس از حدود ۶ ماه ناآرامی سیاسی عنوان شد، وضعیت فوق العاده و منع عبور و مرور اعلام کرد و گفت «اعلام حکومت نظامی به معنای کودتا نیست.»
آقای کری هشدار داد که اقدام ارتش تایلند در به دست گرفتن قدرت موحب بروز «پیامدهای منفی» در روابط ایالات متحده با ارتش نظامیان آن کشور خواهد شد.
مقام های آمریکایی پیشتر اعلام کردند که تمامی کمک های نظامی به بانگوک، از جمله رزمایشی که در حال حاضر بطور مشترک با آن کشور در جریان است و صدها تن از نیروهای نظامی آمریکا در آن شرکت دارند را، مورد بازبینی خواهند قرار خواهند داد.
تایلند در ۶ ماه گذشته شاهد اعتراض های خیابانی کسانی بود که خواهان سرنگونی دولت موقت هستند و در جریان آن اعتراضات دست کم ۲۸ نفر کشته و صدها نفر زخمی شده اند.
دادگاه قانون اساسی تایلند روز ۱۷ اردیبهشت رای به برکناری یینگلاک شیناوات از سمت نخست وزیری داد و نيواتام رانگ بونسانگ پايسان بطور موقت سرپرستی نخست وزیری را به عهده گرفت. خانم شیناوات متهم بود که از قدرت خود سوء استفاده کرده است.
وزارت امور خارجه آمریکا روز سه شنبه با بیان این که ایالات متحده از همه طرف ها می خواهد اصول دموکراتیک، از جمله آزادی بیان، را محترم بشمارند، گفت «ما انتظار داریم که ارتش به قول خود که این وضعیتی موقت برای پیشگیری از خشونت است پایبند باشد.»
سوتپ تگسوبان رهبر معترضان نیز در واکنش به اعلام وضعیت فوق العاده توسط ارتش با بیان این که «حکومت نظامی بر قیام مدنی ما تاثیر نخواهد داشت» گفته بود علیرغم اعلام حکومت نظامی و درخواست فرمانده ارتش برای مذاکره بین گروه های رقیب، آنها به اعتراض ادامه خواهند داد.
پس از آن که دو روز گفتگو میان جناح های سیاسی رقیب به نتیجه نرسید، و درپی اعلام رسمی کودتا، سربازان ارتش روز پنجشنبه به دو مرکز عمده در بانگوک پایتخت تایلند – که هم گروه های طرفدار دولت و هم مخالفان در روزهای گذشته اقدام به برگزاری تجمع های اعتراضی می کردند – اعزام و در محل مستقر شدند.