لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۰ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۲۳

دهمین سالگرد «یورومیدان»؛ اوکراین همچنان امیدوار به عضویت در اتحادیه اروپا


عکس از راهپیمایی اولین سالگرد تظاهرات «یورومیدان» در شهر کی‌یف اوکراین - ۲۱ نوامبر ۲۰۱۴ (۳۰ آبان ۱۳۹۳)
عکس از راهپیمایی اولین سالگرد تظاهرات «یورومیدان» در شهر کی‌یف اوکراین - ۲۱ نوامبر ۲۰۱۴ (۳۰ آبان ۱۳۹۳)

ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، در یک پیام ویدیویی به مناسبت سالگرد اعتراضات «یورومیدان»، گفت که تصمیم سران اتحادیه اروپا در نشست ماه آینده بروکسل، سرنوشت کشورش را تعیین خواهد کرد.

ده سال پیش، هزاران اوکراینی در میدان استقلال کی‌یف گرد هم آمدند تا برای کشورشان آینده‌ای اروپایی مطالبه کنند.

اقدامات آنها یک دهه انقلاب، آشفتگی و درگیری را به راه انداخت که در اسفند ۱۴۰۰ با تهاجم تمام‌عیار روسیه به این کشور به اوج خود رسید.

یک دهه پس از این اعتراضات، به عضویت درآمدن اوکراین در اتحادیه اروپا قرار است در نشستی در شهر بروکسل بلژیک تعیین شود.

  • یورومیدان

در اواخر آذر ۱۳۹۲، ویکتور یانوکوویچ، رئیس‌جمهوری وقت اوکراین، تحت فشار شدید روسیه، از امضای توافقنامه همکاری با اتحادیه اروپا خارج شد و در عوض، یک قرارداد وام و انرژی را با مسکو امضا کرد.

تصمیم او خشم اوکراینی‌هایی را که آرزوی آینده‌ای دموکراتیک در اتحادیه اروپا، بیرون از مدار سیاسی روسیه را داشتند، برانگیخت. هزاران معترض به میدان «میدان» اوکراین آمدند و پرچم‌های اوکراین و اتحادیه اروپا که دو رنگ مشترک آبی و زرد دارند را به اهتزاز درآوردند.

دمیترو ریزنیچنکو، یکی از شرکت‌کنندگان در این اعتارضات، گفت: «زندگی در اوکراین در زمان یانوکوویچ تحقیرآمیز بود. هیچکس به مردم اهمیت نمی‌داد. مقامات ماهیت جنایتکار و کاملاً طرفدار روسیه خود را پنهان نکردند. ما می خواستیم ارزش انسانی پیدا کنیم. ما آزادی می خواستیم.»

  • «انقلاب کرامت» اوکراین

پس از چند روز تظاهرات مسالمت آمیز، پلیس اوکراین برای خالی کردن میدان استقلال کی‌یف از تجمع مخالفانی دست به سرکوب وحشیانه زد. در واکنش به این اقدام، هزاران اوکراینی دیگر از سراسر کشور به اعتراضات پیوستند.

در سرکوب پلیس «ضدشورش» به شدت مسلح در زمستان ۱۳۹۲ دست‌کم ۱۰۸ معترض توسط تک تیراندازان پلیس کشته شدند. اعتراض پر سر و صدای جهانی به این خشونت‌ها باعث استعفای یانوکوویچ و گریختن او به روسیه شد.

این رویدادها به عنوان «انقلاب کرامت» اوکراین شناخته شد. برای گرامی داشتن یاد قربانیان یادمان‌هایی در میدان استقلال کی‌یف قرار داده شده است.

  • تهاجم روسیه به اوکراین

اولگا توکاریوک، که اکنون برای مؤسسه سلطنتی روابط بین‌المللی «چتم هاوس» کار می‌کند، در تظاهرات یورومیدان شرکت داشت.

او به صدای آمریکا گفت: «ما نمی‌دانستیم چه چیزی پیش رو است. البته نمی‌توانستیم تصور کنیم که تهاجم روسیه رخ دهد، جنگی که ۹ سال طول بکشد، همینطور تهاجم تمام عیار روسیه و این که میلیون‌ها اوکراینی مجبور شوند خانه‌هایشان را ترک کنند. [نمی‌توانستیم تصور کنیم که] هزاران نفر در این جنگ کشته خواهند شد و این که بسیاری از مردمی که در میدان «میدان» حضور داشتند در این جنگ کشته خواهند شد.»

روسیه در اسفند ۱۳۹۲ کریمه را به زور تصاحب کرد و به جنگی جدایی‌طلبانه در شرق اوکراین دامن زد که مقدمه‌ای برای تهاجم تمام عیار هشت سال بعد روسیه به اوکراین در اسفند ۱۴۰۰ بود.

اوکراین اکنون درگیر یک جنگ تمام عیار علیه روسیه است. از زمان تهاجم مسکو به اوکراین بیش از ده‌هزار غیرنظامی کشته شده‌اند.

  • نشست سران اتحادیه اروپا

در نشست ماه آینده در بروکسل، رهبران اروپایی درباره آغاز مذاکرات رسمی درباره پیوستن اوکراین به اتحادیه اروپا تصمیم خواهند گرفت. ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، می‌گوید این تصمیم سرنوشت کشورش را تعیین خواهد کرد.

او در یک پیام ویدیویی به مناسبت سالگرد اعتراضات «یورومیدان»، گفت: «بیست سال پیش، این یک رویای رمانتیک بود. ده سال پیش، یک هدف بلندپروازانه بود. و امروز واقعیتی است که دیگر نمی‌تواند جلوی پیشرفت ما را بگیرد.»

طی ده سال پس از تظاهرات یورومیدان، اوکراین متحمل مرگ و ویرانی در مقیاسی شده که کمتر کسی می‌تواند آن را تصور کند.

XS
SM
MD
LG