لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۱۴

چرا رونق بورس تهران موفقیت اقتصادی محسوب نمی شود؟


شاخص کل بورس تهران در هفته منتهی به بیستم مرداد ماه برای اولین بار دقایقی را روی ۱۷ هزار واحد طی کرد، و ارزش بورس نیز عدد ۸۰ هزار میلیارد تومانی را تجربه کرد.

خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، بعد از ظهر روز جمعه ۲۲ مرداد ماه، با اشاره به این نکته که در پایان زمان معاملات روز چهارشنبه ۲۰ مرداد ماه شاخص بورس روی ۱۶۹۹۵ واحد ایستاد، تا به گفته این منبع «روز شنبه شاهد ثبت رکودهای جدید باشد.»

روزنامه دنیای اقتصاد، که تیتر صفحه نخست خود را روز پنج شنبه ۲۱ مرداد ماه، به این مسئله اختصاص داده بود، مهم ترین دلایل رشد اخیر بورس را از قول امیر حسین ارضا، یکی از کارگزاران بورس، در بهبود اوضاع اقتصاد جهانی، پایین بودن نرخ بدون ریسک و پیشی گرفتن تقاضا بر عرضه تشریح کرده است.

هم زمان روزنامه جهان صنعت، در گزارش جداگانه ای به موضوعی که آن را «پرواز روحانی شاخص در ماه عبادت» خواند اختصاص داد، و از قول بهروز شهدایی، کارشناس بازار در این خصوص، نوشت، «اصولا ماه رمضان ماه استراحت بازار ها به جز بازار خوراکی است. بر این اساس تصور عموم بر آن است که طی این ماه شاخص بورس نیز از روند صعودی خود بکاهد.»

خبرگزاری کار ایران (ایلنا) نیز، روز چهارشنبه ۲۰ مرداد ماه، اعلام کرد که «این روزها شاخص بورس ثبات ندارد. هر روز آمارها از ركورد دیگری خبری می‌دهند كه در تاریخ ۴۱ ساله این بازار سابقه نداشته است.» این منبع می افزاید، «تحلیل‌های كارشناسی و غیر كارشناسی هم كه به تبع این افزایش منتشر شده و دهان به دهان می‌چرخد كم نیست؛ اما سئوال اصلی اینجاست كه چه شده كه بورس به رغم فشارهای تحمیلی در عرصه بین‌الملل هیچ واكنشی نشان نداده و به رشد خود ادامه می‌دهد؟»

خبرگزاری ایلنا هم چنین، از هجوم پول های سرگردان به بازار سرمایه سخن می گوید. این منبع با اشاره به این نکته که سفته بازی از گوشه و کنار اقتصاد سر باز می کند، اعلام کرده است پول های سرگردان وقتی در صنعت به تولید ختم نمی شود به بازار سرمایه هجوم می آورند. شاید این دلیل روشنی باشد که دولت مدیریت خوبی در اقتصاد نداشته و عملا نتوانسته در آمد های خود را در نفت و واگذاری ها مدیریت کند.

این در حالی است، که بامداد روز جمعه ۲۲ مرداد ماه گزارش ها حکایت از قطعی نشدن معامله ۱۸ درصد از سهام گروه صنعتی ایران خودرو داشت.

اسماعیل غلامی، معاون سازمان خصوصی سازی، در گفت و گو با خبرنگار بورس ایسنا دلایل قطعی نشدن معامله‌ بلوكی ایران خودرو را مورد توجه قرار داد، و گفت،‌ این موضوع مربوط به نقل و انتقال سهام ۱۸ درصد بین خریداران است، زیرا دو درصد از ۱۸ درصد سهام خریداری شده توسط كنسرسیوم تعاونی كاركنان ایران خودرو مربوط به شركت سرمایه‌گذاری بانك صنعت و معدن بود كه این شركت از خریداری دو درصد پشیمان شد و اعلام كرد كه دو درصد را به تعاونی كاركنان ایران خودرو می‌دهد.

وی ادامه داد،‌ با اعلام انصراف شركت سرمایه‌گذاری بانك صنعت و معدن، كنسرسیوم خریدار به سازمان خصوصی سازی نامه‌ای ارسال كرد و این سازمان نیز با انتقال دو درصد از سهام به تعاونی كاركنان ایران خودرو موافقت كرد، ولی بورس با این موضوع موافقت نكرد.

مهدی عقدایی یکی دیگر از معاونان سازمان خصوصی سازی نیز، بامداد جمعه ۲۲ مرداد ماه، در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، خاطر نشان کرد، «با این اوصاف احتمال دارد این بلوک مجددا در هیات واگذاری قیمت گذاری شده تا یک بار دیگر عرصه شود.»

در همین حال محمود احمدی نژاد، رئیس جمهوری اسلامی ایران، روز سه شنبه ۱۹ مرداد ماه در پنجاهمین مجمع عمومی بانک مرکزی ضمن ابزار رضایت از سیاست های بانک مرکزی، مهم ترین ماموریت بانک مرکزی را پیگیری، اعمال و اجرای بانکداری اسلامی دانست و تصریح کرد، «باید تمامی سیاست گذاری ها، برنامه ریزی ها، و اقدامات بانک مرکزی تقویت کننده بانکداری اسلامی باشد.»

ریاست قوه مجریه اعلام کرد نباید هیچ اثری از ربا در نظام بانکداری کشور وجود داشته باشد.

این سخنان در فضايی بیان می شود که محمد رضا سبز علی پور، رئیس مرکز جامع صادراتی ایران، روز یکشنبه ۱۷ مرداد ماه در گفت و گو با ایلنا گفت، «مدیران غالب بانک‌ها و مؤسسات پولی و اعتباری، منافع هر چه بیش تر خود را ارجح ‌تر از نیاز و گرفتاری‌های مشتریان خود می‌دانند و در همین راستا برخی از بانک‌ها و موسسات مالی و اعتباری در ابتکاری جدید و نوظهور توسط شرکت‌های شرخر حقوقی طرف قرارداد خود مزاحم نوامیس بدهکاران شده و آنها را برای تسویه بدهی تحت فشار قرار می‌دهند.»

XS
SM
MD
LG