خبرگزاری باختر وابسته به طالبان، روز سهشنبه اول اسفند در گزارشی مدعی شد که «وزارت صحت عامه» طی نامهای به روسای این وزارتخانه در ۱۰ ولایت افغانستان، خواستار جذب فارغالتحصیلان دختر در موسسات پزشکی دولتی شده است.
براساس اعلام «وزارت صحت عامه» دختران فارغالتحصیل از کلاس دوازدهم دبیرستان پس از جذب در موسسات پزشکی دولتی میتوانند به عنوان پرستار یا ماما مشغول به کار شوند.
این ادعا در حالی مطرح میشود که طالبان پیشتر با وجود هشدار سازمانهای بینالمللی در
مورد کمبود شدید کارکنان زن در بخش بهداشت افغانستان، تحصیل دختران در دورهی متوسطه و دانشگاهها را ممنوع کرده بودند.
دیدبان حقوق بشر نیز پیشتر اعلام کرده بود که نقض گسترده حقوق زنان توسط طالبان، سلامت میلیونها افغان را به خطر انداخته و ممنوعیت تحصیل دختران، مسیر بسیاری از زنان را برای تبدیل شدن به کارکنان بخش بهداشت در آینده سد میکند و میتواند به کمبود شدید نیروی انسانی در این حوزه منجر شود.
نهادهای حقوق بشری همچنین معتقدند که قوانین سختگیرانه طالبان در مورد حجاب نیز مانع بزرگی برای کار یا حتی درمان زنان و دختران ایجاد کرده است.
شورای امنیت سازمان ملل متحد اردیبهشت امسال در قطعنامهای محدودیتهای طالبان بر حق کار و آموزش زنان و دختران افغانستانی را محکوم کرده و از آن گروه خواسته بود تا ممنوعیتهای وضع شده را لغو کند.
اعضای شورای امنیت در آن قطعنامه «نگرانی عمیق خود را از کاهش فزاینده احترام به حقوق بشر و آزادیهای اساسی زنان و دختران در افغانستان توسط طالبان، به ویژه عدم دسترسی برابر زنان و دختران به آموزش، فرصتهای اقتصادی، دسترسی به کار، مشارکت در زندگی عامه، آزادی رفت و آمد، عدالت و خدمات اساسی که فقدان آنها صلح، ثبات و رفاه را در کشور غیر قابل دسترس میسازد» ابراز کردند.
طالبان پس از حاکمیتشان بر افغانستان، محدودیتهای زیادی را بر فعالیت کاری و آموزشی زنان و دختران در افغانستان وضع کردهاند. این گروه نه تنها زنان را از کار در دفاتر دولتی و سازمانهای غیرحکومتی، بلکه از رفتن به مدرسه و دانشگاه نیز منع کردهاند.