لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۳۰ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۰۱:۴۹

پلتفرم مطالعه «طاقچه» فیلتر شد؛ هشدار کارشناسان درباره ناامیدی و فرار جوانان


عکس خبرساز شده شرکت طاقچه
عکس خبرساز شده شرکت طاقچه

در ادامه تعطیل کردن کسب‌و‌کارها در ایران به ویژه «استارتاپ‌ها» از سوی حکومت به بهانه مبارزه با «بی‌حجابی» یک جامعه‌شناس نسبت به شکل‌گیری موج دیگری از ناامیدی و مهاجرت از ایران هشدار داد.

محمد فاضلی، پژوهشگر و جامعه‌شناس گفت: «اگر در حکومت هنوز کسانی هستند که ذره‌ای علاقه به ایران دارند باید جلوی تعطیل کردن کسب‌وکارهای دیجیتال را بگیرند چرا که این کسب‌وکارها آخرین سنگر امیدواری جوان ایرانی هستند و اگر فروبریزند چنان ناامیدی و مهاجرت اوج می‌گیرد که باید با ذره‌بین دنبال جوان ایرانی بگردید.»

روز دوشنبه ۹ مرداد کاربران اپلیکیشن «کتاب و کتابخوانی» «طاقچه» از دسترس خارج شد.

در پی این اتفاق، «فروشگاه خرید آنلاین کتاب و دانلود کتاب صوتی و الکترونیکی طاقچه»، با ارسال یک «نوتیفیکیشن» به کاربران خود اعلام کرد «بدون اخطار قبلی» فیلتر شده و تاکید کرد تمامی کتاب‌های کاربران و حق اشتراکهای بخش کتابخانه ،محفوظ است.

وزارت ارشاد علت فیلتر شدن این پلتفرم را نداشتن مجوز عنوان کرده، اما آگاهان این ادعا را رد و اعلام کردند نه تنها مجوز طاقچه در سایت وزارت ارشاد قابل مشاهده بوده است بلکه همکاری‌های متعدد آن با صداوسیما، وزارت ارشاد (نمایشگاه بین‌المللی کتاب ) و شهرداری تهران و چندین نهاد بیانگر نادرستی ادعای وزارت ارشاد است.

این فیلترینگ و تعطیلی که به بهانه انتشار عکسی از کارکنان «طاقچه» در فضای مجازی با حجاب اختیاری،صورت گرفته است با واکنش‌های زیادی در فضای مجازی روبرو شد.

رسول جعفریان، نویسنده و پژوهشگر تاریخ در رسانه‌های اجتماعی نوشت :«خود طاقچه نماد پیشرفت در کار کتابخانه دیجیتال است، کاری که نه کتابخانه ملی و نه کتابخانه دیگر انجامش ندادند و جزو نقاط ضعف فرهنگی ماست. حالا با توجه به توضیحات خوب طاقچه و شناختی که من از آن دارم، باید عرض کنم، رفتار خوبی با آن نشد.»

سمیه توحیدلو پژوهشگر مطالعات اجتماعی هم نوشت: «از دسترس خارج شدن طاقچه یعنی بخاطر دستمال قیصریه آتش زدن، یعنی بی‌اهمیت بودن آگاهی و علم و کتاب‌خوانی و بزرگ کردن یک امر کوچک و درپس پرده و سرایتش به اصل اولی. یعنی بی‌اهمیت بودن کسب و کارها برای دولت، یعنی لجبازی و وای از روزی که دولتی مقابل مردمش لجبازی کند.»

پیش از این هم پلتفرم‌های دیگری همچون «ازکی» و «دیجی‌کالا» به خاطر نوع انتخاب کارکنانشان در مدل پوشش با اخطار و تعطیلی روبرو شده بودند.

علی شریفی زارچی استاد دانشگاه صنعتی شریف هم که در جریان اعتراضات سراسری سال گذشته به علت حمایت از دانشجویان معترض مورد غضب حکومت واقع شد در توئیتی در اعتراض به این اقدامات نوشت :«عربستان هم فهمید، ولی شما نفهمیدید و با تبر به جان زیست‌بوم نوپای فناوری افتاده‌اید. بزنید! همین جوان‌هایی که مانده‌اند را هم مجبور به مهاجرت کنید و از مرز پرگهر، سرزمینی سوخته‌ با منابع تاراج‌شده و نسل نومید بسازید که فرزندان خودتان هم از آن فرار کنند.»

XS
SM
MD
LG