لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۲:۰۰

آيا در مورد نقش ايران در سرکوب مردم سوريه مبالغه شده است؟


آيا در مورد نقش ايران در سرکوب مردم سوريه مبالغه شده است؟
آيا در مورد نقش ايران در سرکوب مردم سوريه مبالغه شده است؟

در حالی که سرکوب اعتراضهای مخالفان رژيم در سوريه ادامه دارد مساله چگونگی حمايت جمهوری اسلامی از رژيم بشار اسد و عواقب سقوط اسد برای ايران همچنان مورد توجه محافل مختلف بين المللی است.

در لندن دو کارشناس روابط بين الملل نظرات خود را در اين زمينه در جلسه ای در موسسه پژوهشی مطالعات استراتژيک بين المللی، ابراز داشتند.

از زمان آغاز اعتراضهای عمومی در سوريه و سرکوب بيرحمانه ان توسط نيروهای امنيتی رژيم بشار اسد مساله نقش فعال جمهوری اسلامی در کمک به حکومت اسد برای خاموش ساختن مخالفان يکی از موضوعهای مهم مطرح در اين رابطه بوده است.

دولت آمريکا و اتحاديه اروپا بطور مشخص سپاه پاسداران را به ارسال کمکهای نظامی و امنيتی به سوريه برای سرکوب مخالفين متهم کرده و تحريمهايی عليه نيروی قدس وابسته به سپاه برقرار ساخته اند.

روز دوشنبه اين هفته نيز اخوان المسلمين سوريه، ايران را همراه با روسيه و چين همدست يکديگر در قتل عام وحشتناک مردم سوريه، قلمداد کرد.

در تهران، سخنگوی وزارت امور خارجه ايران، اظهار داشت که جمهوری اسلامی ايران مطلقا در امور داخلی سوريه دخالت نمی کند و مداخله ديگر کشورها در سوريه را خطری برای امنيت و ثبات آن کشور می داند.

اميل حوکيم، پژوهشگر ارشد موسسه دبل آی دبل اس، می گويد: به نظر من در مورد سطح کمکهای ايران به سوريه تاحدودی مبالغه شده است. مسلما ايران با بهره مندی از تجاربی که در پی سرکوب ناآرامی های سال ۱۳۸۸ کسب کرده به سوريه از لحاظ مونيتور کردن اينترنت و کمک به نيروهای امنيتی برای برچيدن شبکه فعالان سياسی، ياری ميرساند.

اميل حوکيم همچنين به کمکهای اقتصادی ايران به سوريه و کمک به دمشق برای فروش نفت تحريم شده آن کشور اشاره می کند اما معتقد است که نقش ايران در سرکوب ناآرامی ها بيشتر نقشی مشورتی است و نه اعزام نيرو به سوريه چون رژيم اسد برای سرکوب فيزيکی مردم به اندازه کافی نيرو در اختبار دارد.

دينا الن، پژوهشگر ارشد در مورد سياست خارجی آمريکا و روابط دوسوی اقيانوس اطلس، به اين گفته دنيس راس، مشاور پيشين اوباما، در مورد ايران اشاره می کند که آنچه در سوريه می گذرد تحت هر سناريوی ممکن رويدادی است که ايران را فلج خواهد کرد و در ادامه می گويد: حتی اگر رژيم اسد سقوط نکند هم محبوبيت ايران در سوريه تحليل می رود و هم فعاليتهايش محدود می شود.

در اين ميان افريم حلوی، مشاور پيشين امنيت ملی اسراييل، در مقاله ای در نيويورک تايمز به اين نکته اشاره دارد که منافع روسيه و ايران، در سوريه، مترادف يکديگر نيستند. روسيه صرفا بدنبال حفظ دسترسی خود به بنادر مديترانه ای سوريه وادامه فروش اسلحه به دمشق است. بگفته مشاور پيشين امنيت ملی اسراييل، اگر واشنگتن چنين اجازه ای را به روسيه بدهد و روسيه را مانند مناقشه ليبی حاشيه نشين نکند، تقارن منافع آمريکا و روسيه، در ايران و سوريه، ممکن است راه را برای سقوط اسد هموار سازد.

در همين حال فعالان حقوق بشر در سوريه می گويند نيروهای امنيتی سوريه امروز، پنجشنبه، به حملات خود در مرکز حمص ادامه داده و دستکم ۱۳ نفر را کشتند.

XS
SM
MD
LG