لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۹ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۱۲

نشست مخالفان سوری در قطر برای بازسازی تشکیلاتی


تعدادی از مخالفان سوری که به دوحه رفته اند
تعدادی از مخالفان سوری که به دوحه رفته اند
گروه اصلی مخالفان سوری جلسه ای را با هدف تغییر ترکیب اعضای خود آغاز کرده است.

خبرگزاری فرانسه روز یکشنبه در گزارشی از دوحه پایتخت قطر می گوید بحث و اظهارنظر درباره برنامه های جایگزین کردن یک دولت در تبعید به جای شورای ملی سوریه پس از آن شروع شد که هیلاری کلینتون، وزیر امورخارجه آمریکا، این شورا را به عدم نمایندگی تمامی گروه های مخالفان متهم کرد.

این خبرگزاری می گوید در شرایطی که واشنگتن بر شکل بخشیدن به این تغییر و تحول در مخالفان سوری در جریان جلسه چهار روزه ای در دوحه تاکید می کند، نام ریاض سیف، ناراضی قدیمی نیز به عنوان رهبر احتمالی یک دولت در تبعید، و زیر عنوان طرح ملی سوریه، بر سر زبان ها افتاده است.

اما این حریف سرشناس و اصلی رژیم بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه با قاطعیت گفته است که نمی خواهد چنین دولتی را رهبری کند. او امروز یکشنبه در آستانه تشکیل جلسه دوحه به خبرنگاران گفت: "من داوطلب رهبری دولت در تبعید نیستم .... من ۶۶ ساله ام ، و از نظر سلامتی، مشکل دارم ".

۲۸۶ عضو شورای ملی سوریه در این جلسه که از چندی پیش برنامه ریزی شده است شرکت دارند. اما قطر و اتحادیه عرب، که هر دو میزبان جلسه هستند، یک جلسه مشورتی دیگر نیز برای روز پنجشنبه تدارک دیده اند ، که گفته می شود هدف آن شکل بخشیدن به تشکیلاتی گسترده تر از مخالفین، در مقایسه با شورای ملی است.

به گفته برهان غلیون ، رهبر سابق شورای ملی سوریه"بنظر می رسد این طرح جدید مورد تائید و حمایت طرف های بین المللی است".

به گفته یک دیپلمات غربی آمریکا، بریتانیا، فرانسه ،احتمالا بعضی از کشورهای عرب، و نیز قطر و ترکیه از این طرح حمایت می کنند.

این دیپلمات که به شرط فاش نشدن نامش سخن می گفت افزود :"این طرحی متوازن است که اجزای جامعه سوریه، شامل علوی ها، مسیحیان و سوری های داخل و خارج را گردهم می آورد".

ریاض سیف، و بیست و چهار نفر از چهره های سرشناس مخالفان ، که روز پنجشنبه در امان جمع شده بودند برای شکل بخشیدن به تشکیلاتی که بتواند به نمایندگی از سوی گروه های متفاوت و نامتجانس عمل کند، پیشنهاداتی تهیه کرده اند.

به گفته شرکت کنندگان در این گردهمائی، بعضی از اعضای شورای ملی سوریه، ریاض حجاب، نخست وزیر سابق، که در ماه اوت فراری و پناهده شد، علی صدرالدین بیانونی، از اخوان المسلمین، و نمایندگان کردها و گروه های ایلی نیز جزو شرکت کنندگان بودند.

اطلاعیه ای که در پایان گردهمائی منتشر شد می گوید جلسه امان "از تلاش های شکل بخشیدن به یک تشکیلات سیاسی واحد و یکپارچه از مخالفان" حمایت می کند.

به گفته محمد ال اوطری ، سخنگوی ریاض حجاب "این گروه، شکل بخشیدن به ارگانی جدید از مخالفان سیاسی را پیشنهاد می کند که معرف تمامی اجزاِ مخالفان باشد".

وی گفت تشکیلات جدید شامل ۱۴ عضو از کمیته اجرائی شورای ملی ، سه عضو از شورای ملی کرد، و نمایندگانی از فعالان و رزمندگان در محل، ناراضیان قدیمی و رهبران مذهبی خواهد بود.

اوطری گفت: "منتظریم معلوم شود آیا تشکیلات جدید جایگزین شورای ملی خواهد شد یا به عنوان ائتلافی جدید ظاهر می شود".

ایجاد گروه جدید، به گفته او "مسلما به شکل بخشیدن به یک دولت جدید در تبعید" منجر خواهد شد.

بیانونی در اطلاعیه ای جداگانه بر حمایت اخوان المسلمین از "ایده یک رهبری سیاسی برای متحد ساختن مخالفان، از جمله شورای ملی، تاکید گذاشت.

غلیون نیز گفت شورای ملی سوریه خواستار نمایندگی "چهل درصد شرکت کنندگان در جلسه روز پنجشنبه است"، که گروه های دیگر مخالفان از جمله کمیته های محلی مقاومت و گرو های مخالف مسلح را نیز در بر می گیرد.

شورای ملی سوریه روز جمعه ضمن انتقاد شدید از آنچه که دخالت آمریکا در امور مخالفان توصیف کرد، واشنگتن را به تضعیف قیام و "پاشیدن بذر اختلاف" با مطرح کردن درخواست تغییراتی بنیادی در زیر بنای این شورا، متهم کرد.

هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه آمریکا، ضمن ابراز سرخوردگی از شورای ملی سوریه، این شورا را تشکیلاتی فاقد نمایندگی از سوی گروه های مخالفان داخل سوریه توصیف کرده است که "بیش از این نمی تواند رهبر ملموس مخالفان " تلقی شود.

واشنگتن تکذیب کرد که سعی بر دیکته کردن نظر خود به مخالفان داشته است، و با تاکید گفته است که صرفا خواستار توجه به خواست های گروه هائی بیشتر از مخالفان است.
XS
SM
MD
LG