در حالیکه شورای امنیت سازمان ملل آماده نشست اضطراری درباره حمله شیمیایی به سوریه میشود، پرزیدنت ترامپ اعلام کرد که به زودی تصمیم مهمی درباره این حمله شیمیایی خواهد گرفت.
رئیس جمهوری آمریکا ظهر دوشنبه ۲۰ فروردین در جلسه کابینه در واکنش به حمله شیمیائی مرگبار در سوریه گفت: «ما تصمیم خود را در این باره خیلی زود و احتمالا تا آخر وقت امروز اتخاذ می کنیم.»
او اضافه کرد: «در مورد سوریه ما اوضاع را بررسی کرده، و ضمن پیگیری با فرماندهان نظامی تصمیمات مهمی ظرف بیست و چهار تا چهل و هشت ساعت آینده اتخاذ خواهیم کرد.»
او همچنین گفت: «روشن خواهیم ساخت آیا روسیه، سوریه، ایران یا همگی مسئول بوده اند.»
شورای امنیت سازمان ملل در یک نشست اضطراری چگونگی حمله مرگبار شیمیایی در سوریه، و عواقب آن، از جمله گزارشهای ضد و نقیض درباره حمله به یک پایگاه نظامی سوریه را بررسی میکند که گفته میشود با تلفات نظامیان جمهوری اسلامی ایران نیز همراه بوده است.
نیکی هیلی سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد پیشتر ضمن تشریح موضع آمریکا خواستار تشکیل این جلسه شده بود و حال قرار است این جلسه بعد ظهر دوشنبه ۲۰ فروردین به وقت شرق آمریکا برگزار شود.
خانم هیلی در بیانیه ای در مورد ضرورت تشکیل جلسه اضطراری شورای امنیت نوشت که آمریکا به همراه هشت کشور دیگر خواستار دسترسی فوری نیروهای امدادی و بیمارستانی به شهر دوما در سوریه هستند.
خانم هیلی همچنین خواستار تشکیل یک گروه تحقیقاتی مستقل و بیطرف برای شناسایی و مسئول شاختن هر چه سریعتر عاملان حمله شیمیایی شده است که از آن به عنوان اقدامی وحشيانه یاد کرد.
بریتانیا و فرانسه نیز که هر دو دارای کرسی دائم و حق وتو در شورای امنیت ملل متحد هستند، خواستار تشکیل جلسه اضطراری شدهاند.
ترزا می نخست وزیر بریتانیا دوشنبه در کنفرانس خبری با همتای دانمارکی خود انگشت اتهام را به سوی دولت اسد گرفت.
او گفت: «ابتدا بگذارید درباره حوادث وحشیانه حمله شیمیایی دو روز پیش که منجر به قتل مردم غیرنظامی شد صحبت کنم. بریتانیا به شدیدترین نحو استفاده از سلاح شیمیایی را محکوم می کند، و قویا خواستار شکل بخشیدن به روندی است که مشخص کند حمله اخیز چگونه رخ داده است.»
او اضافه کرد: «اگرثابت شود که اقدامی حاکی از وحشیگری مجدد رژیم اسد و عدم توجه به حقوق شهروندانش بوده و اگرمشخص شود که رژیم او و حامیانش از جمله روسیه پشت سر این حمله بوده اند باید جوابگو باشند.»
دفتر بوریس جانسون وزیر خارجه بریتانیا امروز با انتشار بیانیه ای اعلام کرد که وی در گفتگو با همتای فرانسوی، خود نظیر آمریکا، خواستار واکنشی است که همه گزینه ها، از جمله مسوول شناختن عوامل این حمله است.
دفتر بوریس جانسون وزیر خارجه بریتانیا نیز روز دوشنبه با انتشار بیانیهای اعلام کرد که وی در گفتگو با همتای فرانسوی خود، خواستار واکنشی است که همه گزینهها، از جمله مسوول شناختن عوامل این حمله است.
مایا کاسیجانچیچ سخنگوی کمیسیون اروپا نیز اتحادیه اروپا دولت سوریه را در حمله شیمیایی به شهر دوما مسئول می داند.
او گفت: «برپایه تحقیقاتی که بر اساس گفتگو با شواهد مطلع داشتیم؛ به این نتیجه رسیدیم که رژیم سوریه مسوول این حمله شیمیایی است.»
استفن سیبرت، سخنگوی دولت آلمان نیز در کنفرانس خبری روز دوشنبه خود علاوه بر محکوم کردن حمله شیمیایی، دولت بشار اسد را مسوول این حمله دانست.
روسیه که از متحدین دولت اسد است نیز خواستار تشکیل جلسه اضطراری شورای امنیت شده است، اما خواسته خود را تحت عنوان تهدیدهای بینالمللی علیه صلح و امنیت ارائه کرده و در این مورد وارد جزئیات نشده است.
سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه روز دوشنبه گفت که متهم کردن دولت سوریه بی پایه است.
حمله هوایی به پایگاه نظامی سوریه
از سوی دیگر، همزمان با تصمیم گیری برای تشکیل جلسه اضطراری شورای امنیت، سوریه و روسیه اعلام کردند دو جنگنده هوایی اسرائیل پایگاه هوایی سوریه در استان حمص را هدف قرار دادند.
تلویزیون دولتی سوریه تصاویری را نشان داد که میگوید از این حمله گرفته شده است. ارتش اسرائیل اظهار نظری نکرده است.
به گفته دیدبان حقوق بشر سوریه، مستقر در بریتانیا، چهارده نفر از جمله چند تن از نیروهای نظامی جمهوری اسلامی ایران در این پایگاه کشته شدند.
سوریه ابتدا آمریکا و فرانسه را مسئول حمله معرفی کرده بود، اما واشنگتن و پاریس بلافاصله این ادعا را رد کردند.
به گفته کریستوفر شروود، سخنگوی پنتاگون، آمریکا فعلا برنامهای برای حمله نظامی ندارد، اما از نزدیک مراقب اوضاع است.
پیشتر پرزیدنت ترامپ با بیان اینکه عاملان حمله شیمیایی بهای سنگینی پرداخت خواهند کرد، روسیه و جمهوری اسلامی ایران را برای حمایت مستمر و بیدریغ از رژیم اسد، که او را حیوان نامید، مسئول دانسته بود.
تامس باسرت، مشاور امنیت داخلی آمریکا، در مصاحبهای با شبکه خبری ای بی سی، گفت که پرزیدنت ترامپ همه گزینه ها را در نظر می گیرد. او گفت: «این موضوع فقط نگرانی آمریکا نیست. نگرانی تمامی کشورها و مردم سراسر جهان از زمان جنگ جهانی دوم است که توافق کردهاند استفاده از سلاحهای شیمیایی غیرقابل قبول است.»
کاخ سفید، در بیانیهای اعلام کرد که پرزیدنت ترامپ و امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه در گفت و گوی تلفنی ضمن تقبیح حمله شیمیایی در سوریه، دولت اسد را برای این حمله مرگبار مقصر شمردهاند.
به گفته کاخ سفید، رهبران دو کشور همچنین بر تبادل اطلاعات درباره این حمله و هماهنگی برای نشان دادن واکنشی قاطع تاکید داشتند.
مخالفان اسد می گویند که ارتش سوریه شهر دوما را هدف بمبهای بشکه ای قرار داد که حاوی گاز کلرین بودند.
تصاویر منتشر شده از دوما کودکانی را نشان می دهد که از مسمومیت ناشی از استشمام گاز کلرین در حال خفگی بودند.
شاهدان میگویند بیماران بوی گاز کلرین میدادند و پوست بدن برخی از آنها آبی شده بود که نشانه کمبود اکسیژن است.